#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 2, s. 3
Kategorie: Editorial

Tak už jsme v celé Evropě chráněni proti padělkům. Ideologickým slovníkem studené války by se dalo říct, že Evropská unie spustila proti padělkům pevnou hráz. Sice se to nikdy v minulosti nestalo, ale po 9. úno­ru by k pacientovi skrze lékárnu neměla proklouznout ani padělaná myš. Jenže je po 9. únoru a ukazuje se, že „pevná hráz“ je pěkně děravá. Za posledních sedm měsíců se lékárníci hodně snažili najít slabá místa systému. Díky tomu se do kompaktního monolitu ověřování všeho dostala celá řada výjimek, které měly v počáteční fázi eliminovat maximální množství falešných alertů. Lékárníci se snažili, prokousali se nestravitelnou matérií, naučili se řadu zkratek a se skřípěním zubů podepsali smluvní diktát.

Jenomže jednostranná snaha nestačí. Několik málo dní před dnem D se z pevné a neproniknutelné hráze nahlodané výjimkami stal děravý ementál. Výrobci nechtěli nebo nestihli dohrát kódy, ministr zdravotnictví vyhlásil generální pardon a distributoři přestali s namátkovým ověřováním ještě dřív, než začali. Přehradu proto zatím nezatížíme, jenom ji budeme testovat. Bez ohledu na znění nařízení se z ostrého provozu opatrným přeformulováním stává v celé Evropě „stabilizační období“.

Jenomže všechno ostatní běží naostro. Jakkoliv ministr nabádá lékárníky, aby vydávali v dobré víře i přípravky s alertem, někdy to není možné. Software lékárny je rovnou pošle do karantény a výdej nedovolí. Tomu se některé přípravky brání a shazují počítačovou síť v lékárně na dlouhé minuty, ve kterých mohou přemýšlet, jestli mají nastavený český (QWERTZ) nebo anglický (QWERTY) standard klávesnice. Lékárníci v rozpadlém systému hrají hru na ověřování podle not evropského nařízení, ale je to hra bez pravidel a mantinelů. Snaží se udržet v chodu systém, který nebyl potřeba, který nechtěli a na jehož fungování nemají žádný vliv.

Stejně jako ve všech předchozích případech zavádění nějaké novinky, naposledy třeba eReceptu a GDPR, se lékárníci snaží. A stejně jako v předchozích případech za jejich snahu nikdo ani nepoděkuje, natož aby za ni zaplatil.

Stanislav HAVLÍČEK



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2019 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#