#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak na jarní únavu v době koronavirové pandemie

1. 4. 2020

Počátkem jara nám každý rok znepříjemňuje život stav zvaný lidově „jarní únava“. V situaci, kdy nás nečekaně zaskočila koronavirová epidemie, však sebemenší oslabení organismu může znamenat závažnou, život ohrožující komplikaci.

Když se zima láme v jaro: rizikové faktory v kontextu pandemie

Medicína pojem „jarní únava“ nezná, pracuje pouze s obecným pojmem únava. V případě únavy, která se objevuje počátkem jara, hraje roli právě proběhlá zima. V zimě v ovzduší narůstá množství smogu s vyšším podílem kyslíkových radikálů, které imunitní systém nezvládá ničit. Absence slunečního svitu vede k psychickým poruchám, někteří jedinci právě v těchto dnech sáhnou častěji po alkoholu nebo cigaretě. Lidé tráví pochmurné zimní dny většinou doma, společně na malém prostoru, s minimem pohybu. Tato situace svádí k přejídání, které začalo během svátků a pokračovalo i v dalších zimních dnech. Lidé konzumovali těžká jídla s vysokým obsahem cukrů, množství masa, méně ovoce a zeleniny. Nedostatečný přísun vitaminů oslabuje organismus. K dalšímu oslabení přispěly prodělané, často nevyležené zimní infekce. Toto období se všemi jmenovanými negativy se ovšem nyní z důvodu koronavirové epidemie nečekaně prodloužilo.

Oteplování znamená naději i možnou zátěž

Naději představuje postupné oteplování, které by podle některých předběžných zpráv mohlo šíření koronaviru zpomalit. Obecně většina virů, jež napadají dýchací cesty, během jara ustupuje a nemocnost klesá. Odborníci z čínských univerzit zkoumali postup epidemie ve stovce čínských měst. Jedním ze závěrů, ke kterým dospěli, je, že přenos COVID-19 by mohla značně snižovat vysoká teplota a vysoká vlhkost vzduchu. Jejich data je však ještě nutno dále zpřesnit a potvrdit dalšími výzkumy.

Existuje však jiné riziko. S prvními slunečními paprsky z nás padají únava a skleslost, jež se během zimy nahromadily, chceme si užít jaro, začneme chodit častěji ven a pokud možno pěšky. Pro organismus to představuje zátěž, protože musí čerpat z energetických rezerv a maximálně zapojit imunitní systém. Letos nás brzdí epidemiologická opatření, ale tím náročnější to bude ve chvíli, kdy dojde k jejich uvolnění.

Základní doporučení pro pacienty v lékárnách

Co doporučit pacientům pro odstranění únavy, posílení imunity a zlepšení psychiky? Poradíme dostatečně spát, relaxovat, pěstovat vhodné volnočasové aktivity, otužovat se studenou vodou, zařadit pohyb a cvičení. Je třeba zvolit míru zatížení, protože přehnaně intenzivní aktivita organismus a imunitu oslabuje. Pokud se někdo necítí dobře, pozoruje na sobě příznaky nachlazení nebo má podezření na nákazu koronavirem, musí cvičení a pohyb na čas vyloučit. Obecně můžeme nabídnout přípravky s hořčíkem a vápníkem nebo kloubní výživu. 

Přísun ovoce a zeleniny, třeba ve formě ovocných a zeleninových šťáv a jarních zeleninových salátů, by měl být samozřejmostí nejen v době jarních únav a koronavirové epidemie. Pacientům můžeme nabídnout multivitaminové a multiminerální přípravky ve formě tablet, pastilek, tobolek nebo šumivých tablet. Ze skupiny antioxidantů doporučíme beta-karoten, vitaminy C, D a E, resveratrol, koenzym Q10. Vitamin C lze užívat samostatně nebo v kombinaci se zinkem, který jeho účinek zvyšuje. Zdůrazníme dodržování správného pitného režimu, díky němuž se tělo zbaví přes zimu nahromaděných toxinů a škodlivých látek. Pitný režim lze obohatit šumivými tabletami s obsahem vitaminů a minerálů.

Mnoho lidí prožívá v tomto období úzkost, strach a deprese. Můžeme jim nabídnout přípravky s výtažky z léčivých rostlin (kozlík lékařský, meduňka lékařská, chmel otáčivý či mučenka), tryptofan nebo přírodní prostředky s adaptogeny (třapatka nachová, ženšen, rozchodnice růžová, eleuterokok ostnitý). Ve vážnějších případech je namístě nasměrovat pacienta ke konzultaci s odborníkem, například psychoterapeutem.

(lkt)

Zdroje:
1. Smith J. How to run safely outside amid coronavirus concerns. Prevention, 15. března 2020.
2. Křížová D. Jarní únava a jak na ni. Vitalia.cz, 3. března 2009.
3. Arndt T. Jarní únava. CelostniMedicina.cz, 5. dubna 2016.
4. Jarní únava a organizmus bez energie. Máme pro vás 5 tipů, jak proti tomu bojovat. Vitar.cz, 31. března 2019.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#