Jak si užít moře i na podzim? S pečujícími látkami z mořských zdrojů

21. 10. 2022

Mořské řasy jsou producenty mnoha sloučenin, které se díky svým biologickým vlastnostem staly součástí některých kosmetických přípravků. Dnes se proto podíváme na důvody stále větší obliby tohoto přírodního zdroje a stručně nastíníme mechanismy účinku, jež se uplatňují v péči o pokožku.

Úvod

V posledních letech se kosmetický průmysl čím dál více zaměřuje na využívání přírodních, hlavně rostlinných složek. Pomyslnou konkurencí jsou mořské mikro- a makroorganismy, které představují rychle obnovitelný zdroj sloučenin s různorodým využitím. Některé vykazují biologickou aktivitu a uplatňují se jako vlastní aktivní složky, jiné slouží k formulaci požadované textury kosmetického přípravku.

Co vše obsahují mořské řasy?

Mořské řasy se během své existence přizpůsobily často nepříznivým životním podmínkám. Kromě primárních metabolitů nutných pro základní fyziologické funkce si vytvořily látky, které jim umožnily odolávat ultrafialovému záření, slanosti, vysychání nebo extrémním teplotám. V kosmetickém průmyslu se využívají nejen nenasycené mastné kyseliny, polysacharidy nebo esenciální aminokyseliny, ale především sekundární metabolity, jako jsou fenolové sloučeniny, proteiny, pigmenty nebo steroly. I když přesné mechanismy účinků těchto látek někdy nejsou zcela známy, byly v mnoha studiích prokázány jejich antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální, antipigmentační a anti-aging efekty, které se mohou uplatnit v péči o pleť.

Přirozená ochrana proti slunečnímu záření a stárnutí pleti

Na vnějším i vnitřním stárnutí lidské kůže se významně podílejí metaloproteinázy a elastázy degradující kolagen a elastin, a hlavně oxidační stres indukovaný volnými kyslíkovými radikály (ROS − reactive oxygen species). Aktivita extraktů z mořských řas proti fotostárnutí byla prokázána na různých modelech in vitro i in vivo.

Bránit tvorbě ROS a inhibovat oxidační poškození buněk je schopen betakaroten z jednobuněčných zelených řas Dunaliella salina Spirulina platensis, sulfatované polysacharidy z červené řasy Porphyridium nebo florotanin – polyfenolová látka na bázi floroglucinolu přítomná v hnědé řase Macrocystis pyrifera.

Zajímavými sloučeninami, jež se podílejí na přirozené ochraně proti slunečnímu záření, jsou mykosporinu podobné aminokyseliny (MAAs − mycosporine-like amino acids). Jedná se o sekundární metabolity s nízkou molekulovou hmotností syntetizované zejména fytoplanktonem. V červených mořských řasách se vyskytuje konkrétně např. shinorin, porfyra-334, palythin nebo mykosporin-glycin. Mechanismus působení spočívá v absorpci UV záření, které je rozptýleno ve formě tepla, aniž by vznikaly ROS.

Pomoc při nadměrné pigmentaci

Hyperpigmentace je běžným příznakem stárnutí a chronické expozice ultrafialovému záření. Pigment melanin vzniká v melanocytech působením enzymu tyrosinázy a právě její inhibitory se používají jako aktivní složky antipigmentačních přípravků. Bělicí účinky byly prokázány u sulfatovaného flavonoidu luteolin-7-sulfátu z mořské trávy Phyllospadix iwatensis, florotaninu z hnědé řasy Ecklonia cava nebo zeaxanthinu obsaženém v mikrořase Nannochloropsis oculata.

Složky řas jako kosmetická vehikula

Největší skupinou aktivních metabolitů z mořských řas jsou polysacharidy. Vedle hydratačních a antioxidačních účinků se využívá jejich fyzikálně-chemických vlastností, které pomáhají formulovat vhodné technologické vlastnosti produktu. Kyselina alginová, agar, karagenany, porfyrany a další polysacharidy jsou ve vodných roztocích schopny vytvářet gelovitou strukturu, slouží k zahušťování, gelovatění nebo jako emulgátory. Algináty bývají složkou ochranných „bariérových“ krémů například pro prevenci dermatitidy vyvolané průmyslovými látkami.

Závěr

Řada látek izolovaných z mořských zdrojů představuje alternativu k syntetickým UV filtrům, povrchově aktivním nebo konzervačním látkám. Vykazují komplexní účinky a při testování na lidských buněčných liniích mají zanedbatelné cytotoxické vlastnosti. Zcela jistě se tak před nimi do budoucna otevírá široká perspektiva uplatnění nejen v kosmetickém, ale i ve farmaceutickém průmyslu.

(zemt)

Zdroje:
1. López-Hortas L., Flórez-Fernández N., Torres M. D. et al. Applying seaweed compounds in cosmetics, cosmeceuticals and nutricosmetics. Mar Drugs 2021; 19 (10): 552, doi: 10.3390/md19100552.
2. Jesumani V., Du H., Aslam M. et al. Potential use of seaweed bioactive compounds in skincare − a review. Mar Drugs 2019; 17 (12): 688, doi: 10.3390/md17120688.
3. Corinaldesi C., Barone G., Marcellini F. et al. Marine microbial-derived molecules and their potential use in cosmeceutical and cosmetic products. Mar Drugs 2017; 15 (4): 118, doi: 10.3390/md15040118.
4. Salehi B., Sharifi-Rad J., Seca A. et al. Current trends on seaweeds: looking at chemical composition, phytopharmacology, and cosmetic applications. Molecules 2019; 24 (22): 4182, doi: 10.3390/molecules24224182.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se