#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárna jako místo první pomoci při odvykání cigaretám

4. 6. 2019

Spousta lidí chodí do lékárny krom léků také pro radu – nezřídka je pro ně taková konzultace dostupnější a snazší než jít k lékaři. Lékárník má navíc často prostor a možnost si s pacientem promluvit nejen o lécích, jež dotyčný kupuje. Odvykání kouření není výjimkou – farmaceut proto může sehrát významnou roli v pomoci lidem, kteří se rozhodli skoncovat se svou závislostí na tabáku.

Specializované lékárny aneb mějte i vy samolepku se zlomenou cigaretou

Česká lékárnická komora na tuto poptávku zareagovala zřízením garantovaného kurzu s názvem „Odvykání kouření v lékárnách“. Pokud jím lékárník projde, může poté na svém pracovišti poskytovat poradenství. To se zaměřuje zejména na správnou volbu náhradní nikotinové léčby, ale v nabídce jsou i opakované konzultace a telefonický kontakt. Lékárna je poté označena speciální nálepkou se zlomenou cigaretou.

Pokud by vás tato forma vzdělání zajímala, neváhejte se na Českou lékárnickou komoru obrátit. Počet specializovaných lékáren je zejména v některých regionech stále nízký.

Krátká intervence je vždy na místě

Krátká intervence je ze zákona povinná pro lékaře, stomatology, ale i farmaceuty a další nelékařské zdravotnické profesionály, nezávisle na tom, zda absolvovali specializované školení. V praxi to může vypadat tak, že se pacienta, který si jde pro léky, zeptáte, zda nekouří. Už samotná otázka je prvním krokem krátké intervence.

Dle doporučení by správná intervence měla vycházet z modelu 5A (v češtině 5P):

  • Ask (ptát se)
  • Advice (poradit)
  • Assess (posoudit)
  • Assist (pomoci)
  • Arrange (plánovat)

V rámci kontaktu může tato intervence zabrat pouhých několik minut. Pokud pacient kouří, je druhým krokem jasná rada přestat kouřit. Pro řadu lidí je někdy zásadní tuto informaci od odborníka slyšet. Může to totiž být dokonce i poprvé!

Třetím krokem krátké intervence je posouzení ochoty přestat. Pokud pacient přestat nechce, můžeme s ním přesto probrat možné konkrétní výhody nekuřáctví a pracovat tak na jeho motivaci.

Jestliže pacient na svém kouření pracovat chce, je důležité ho v jeho rozhodnutí podpořit a pomoci mu najít službu, na kterou se může obrátit.

Obzvlášť důležité je myslet na tuto intervenci u pacientů, kteří trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, astmatem, vysokým tlakem, diabetem, nebo u pacientek, jež berou hormonální antikoncepci, případně jsou těhotné. Kouření ovšem ovlivňuje každého kuřáka a je pro něj výhodnější přestat dříve, než se projeví jeho zdravotní následky.

Kam odkazovat?

V České republice je poměrně široká nabídka služeb, které se odvykáním zabývají. Svého pacienta tedy můžete odkázat právě na specializované lékárny, centra pro závislé na tabáku, adiktologické ambulance nebo mu můžete předat číslo na Národní linku pro odvykání kouření. Ta je dostupná na čísle 800 350 000. Kontakty na lékárny a další centra naleznete na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku (www.slzt.cz). Může pak být velmi užitečné mít vždy po ruce seznam příslušných pracovišť sídlících vašem okolí.

První krok nebo zvýšení šance na úspěch

Kouření, podobně jako konzumace alkoholu, je pro řadu lidí citlivé téma. Je tedy běžné, že mají tendenci nepřiznat plný počet vykouřených cigaret nebo vůbec kouření jako takové. Zároveň se jedná o velmi silnou závislost − k odvyknutí potřebuje průměrný kuřák přibližně 5 pokusů. S odbornou pomocí se ovšem úspěšnost odvykání výrazně zvyšuje a i krátká intervence v lékárně může být pro řadu pacientů prvním krokem na cestě k nekuřáctví.

(krif)

Zdroj: ČLnK. Odvykání kouření. Dostupné na: www.lekarnici.cz/Pro-verejnost/Odborne-poradenstvi-v-lekarnach/Odvykani-koureni.aspx



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#