#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doplňky stravy známé neznámé

4. 7. 2019

Doplňky stravy svým vzhledem často připomínají léky. Tím však podobnost končí a další rozdíly jsou významné nejen pro pacienty, ale z právního hlediska i pro zdravotnické pracovníky. Co lze očekávat od doplňků stravy? A je jednoduché zjistit, pro jaké účely je můžeme doporučit? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v následujícím článku.

Aktuální právní úprava

Doplňky stravy (DS) patří legislativně mezi potraviny, a proto se na ně vztahují příslušné předpisy potravinového práva. Definici uvádí vyhláška č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin, která vešla v účinnost od listopadu 2018 a jsou do ní zapracovány předpisy Evropské unie.

Méně je známo, že do §2 této vyhlášky přibylo například upozornění na riziko snížení srážlivosti krve v případě, že DS obsahuje výtažek z rostliny Ginkgo biloba, nebo upozornění na nevhodnost užívání DS s obsahem monakolinu K dětmi, těhotnými a kojícími ženami, pacienty užívajícími hypolipidemika nebo trpícími onemocněním jater, ledvin a svalovými poruchami.

Zdravotní tvrzení ano, či ne?

Z hlediska prezentace účinků plyne z citované vyhlášky mimo jiné jeden klíčový fakt: Doplňkům stravy nesmějí být přisuzovány vlastnosti, které se týkají prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění. Tato klauzule však bývá často porušována především v reklamách na internetu.

Velký význam pro každodenní praxi má také nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin. Co z něj plyne? Zdravotní tvrzení je v podstatě „důkazem“, který uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím. Je založeno na všeobecně uznávaných vědeckých poznatcích a výrobce ho může uvést na doplňku stravy pouze za přesně daných podmínek. Velmi jednoduše se dá označit za jakousi indikaci pro doporučení daného přípravku. Jestliže pro doplněk stravy (jeho složky či obsahové látky) zdravotní tvrzení schváleno nebylo, pacient se z krabičky nedozví informaci o účincích.

Shrnutí

Tak jako je u léčivých přípravků prioritou jejich kvalita, bezpečnost a účinnost, v případě doplňků stravy jde především o zajištění ochrany spotřebitelů před klamavými výroky. Vždy je třeba myslet na to, že základním předpokladem dobrého zdraví je vyvážená strava a že doplňky, tak jak plyne z jejich názvu, ji mají v případě potřeby pouze doplňovat.

(zemt)

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Vodítka k problematice zdravotních a výživových tvrzení. Potraviny na pranýři. SZPI, Brno, 21. 5. 2018. Dostupné na: www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#