#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč doporučit instalaci aplikace Lékárny v ČR

2. 3. 2019

Přestože mělo být předání identifikátoru eReceptů pomocí SMS jednou z posledních možností, počet takto vydaných receptů se stále zvyšuje. Proto Česká lékárnická komora připravila aplikaci, která má příjem eReceptu ze zaslané SMS zprávy zjednodušit.

Pro koho je aplikace Lékárny v ČR určena?

Od začátku roku 2018 pacienti obdrželi již několik milionů identifikátorů eReceptů prostřednictvím SMS a jejich počet stále roste. Pro usnadnění načtení takto zaslaných identifikátorů vyvinula Česká lékárnická komora aplikaci Lékárny v ČR, která má usnadnit práci lékárníkům a umožnit jim tak věnovat více času svým pacientům. Zároveň pomůže zkrátit dobu čekání pacientů v lékárně.

Jak funguje?

K nainstalování aplikace je zapotřebí vlastnit chytrý telefon s operačním systémem Android nebo iOS. Pak je možné aplikaci zdarma stáhnout buď v GooglePlay, nebo v AppStore. Po instalaci je aplikace funkční i bez datového připojení. Jednotlivé identifikátory se pak z SMS do podoby čárových kódů v aplikaci převádějí zcela automaticky. Po následném převedení na čárový kód eRecept vždy zůstane v aplikaci uložený a pacient tak má úplný přehled o historii své medikace.

Co dalšího umí?

Výhodou aplikace je také možnost připojit ke každému eReceptu libovolnou poznámku (např. že jde o opakovací recept, který je možné vyzvednout ještě jednou, na jaký léčivý přípravek je eRecept vystaven apod.). Aplikace rovněž uvádí platnost eReceptu.

Dále slouží jako mapa českých lékáren s kompletními informacemi. Po propojení s navigací dokáže pacienta navést k nejbližší lékárně a obsahuje důležité informace včetně adres, kontaktů a otevírací doby. Další funkcí je možnost vyhledání lékárny podle specializace v oblasti poradenství, například při odvykání kouření nebo redukci hmotnosti.

Boj s neochotou

Aplikace Lékárny v ČR výrazně usnadňuje každodenní práci lékárníků s eRecepty ve formě SMS zpráv. Bohužel se sama setkávám s výraznou neochotou pacientů − bez zřejmých důvodů − si aplikaci nainstalovat.

(mkd)

Zdroje:
1. Mobilní aplikace Lékárny v ČR jednoduše a spolehlivě převede SMS identifikátor eReceptu na čárový kód. Lékárnické kapky, 15. 10. 2018. Dostupné na: www.lekarnickekapky.cz/leky/aktuality/mobilni-aplikace-lekarny-v-cr-jednoduse-a-spolehlive-prevede-sm.html
2. Manuál na eRecept. Aneb co by lékárníci chtěli, aby pacienti věděli o eReceptu a FMD. Dostupné na adrese: https://docs.google.com/document/d/19y91X9cX9fgg3Uht87i2-J2xUTSnDfRX711aDBznAGQ/edit?fbclid=IwAR2F1pOGfs-pEXM8MQSulabFSu4wSAQOh-S3YEQaJwlx8EWp5Hqo6hGhkik



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#