#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti léčby hemoroidů

8. 7. 2021

Minimálně jednou za život trpí potížemi spojenými s hemoroidy více než polovina obyvatel vyspělých zemí, což svědčí o tom, že nejde o nijak neobvyklé problémy. Léčba závisí na závažnosti onemocnění, u lehčích případů často stačí odstranit příznaky změnou životosprávy a důkladnou péčí o postižená místa. Jindy je namístě terapie pomocí léčivých přípravků, mezi ně patří i léky volně prodejné v lékárně, a ošetření specialistou – proktologem.

Naprostým základem je ovšem důkladná anální hygiena (po vykonání potřeby jemně utíráme a pečlivě omýváme zadní partie vlažnou vodou, popřípadě vlhčenými ubrousky a osušíme) a dietní opatření.

Režimová opatření

Pro pravidelnou měkkou stolici je klíčový jídelníček – je vhodné zvýšit příjem vlákniny, ovoce a zeleniny a jejich šťáv, zakysaných mléčných výrobků a kefírů. Důležitý je i dostatečný a pravidelný přísun tekutin, především vody a bylinných čajů. Lékaři naopak nedoporučují konzumaci potravin a nápojů, které vyvolávají zácpu nebo dráždí zažívací trakt (káva, černý čaj, alkohol, kořeněná jídla).

Ulevit bolavému pozadí mohou ortopedické podsedáky, sedací kruhy ve tvaru donut, tedy s dírou uprostřed. Celkově bychom se měli vyhýbat dlouhému sezení a součástí každého dne by měl být zdravý pohyb, který napomáhá normálnímu vyprazdňování. Ani na toaletě bychom neměli „trůnit“ příliš dlouho a měli bychom se vyvarovat namáhání a tlačení.

Místní léčba

S mírnými projevy mohou pomoci také sedací koupele s růžovým hypermanganem, heřmánkem nebo dubovou kůrou. Dle umístění hemoroidů volíme masti, krémy, gely nebo také čípky pro vnitřní hemeroidy, které nanášíme na postižené oblasti.

Tyto přípravky mají často stahující účinky na kůži nebo minimalizují bolest a svědění. V lékárně nám poradí s výběrem vhodného mazání na konkrétní obtíže, na promaštění řitního otvoru a ošetření drobných ranek.

Celková léčba

V lékárně je dostupný široký sortiment přípravků na hemoroidy.

Z volně prodejných přípravků lze doporučit například léky ze skupiny tzv. venotonik s obsahem flavonoidů. Flavonoidy, například diosmin (Diozen), jsou látky rostlinného původu, které působí na cévní stěnu hemoroidů a přináší rychlou úlevu od bolesti. Také zmírňují otok, zánět hemoroidů, zvyšují odolnost cév a celkově tak pomáhají ke zmírnění obtíží.

V některých případech ovšem ani tato léčba nestačí. Pokud je onemocnění závažné, dlouhodobě se nelepší a znepříjemňuje pacientům život, může být nejlepší volbou chirurgický zákrok.

Chirurgická léčba

Některé malé, méně invazivní zákroky lze provádět ambulantně, pacient se ještě týž den vrací domů. U pokročilejších, déletrvajících stupňů onemocnění jsou nutné jiné, větší operace, vyžadující hospitalizaci a několikatýdenní rekonvalescenci. Výsledky jsou vždy dobré a přinášejí možnost, jak se těchto nepříjemných obtíží na dlouho zbavit.

Zdroje:

Rozhovor s proktologem MUDr. Pavlem Maškem: https://www.prolekarniky.cz/tema/hemoroidy/detail/hemoroidy-mohou-byt-prvnim-priznakem-chronicke-zilni-insuficience-126701

Šimandl O. Hemoroidy – co doporučit v lékárně? Praktické lékárenství 2016; 12 (5): 201–209 https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2016/05/11.pdf

Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. ČLS JEP. 2021

Co nového v léčbě hemoroidů z chirurgického pohledu? https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/01/08.pdf



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#