#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyšetření se bát nemusíte

8. 7. 2021

Pokud je pravděpodobné, že nás trápí hemoroidy (krvácení z konečníku, bolest, pálení nebo svědění), je vždy lepší překonat ostych a navštívit praktického lékaře nebo přímo specialistu na tuto oblast – proktologa. Ve většině proktologických ambulancí nepotřebujeme k vyšetření žádanku, ovšem je vhodné si situaci nejprve ověřit.

V proktologické ambulanci se řeší onemocnění konečníku, řitního kanálu a celé této oblasti našeho těla. Pacienti přicházejí nejčastěji s obtížemi, jako jsou bolesti a krvácení z konečníku, nepříjemné pocity při vyprazdňování, pálení nebo svědění, popřípadě hnisavý výtok z konečníku.

Co očekávat

Především je potřeba si uvědomit, že bez odborného vyšetření inkriminovaných partií nelze s přesností určit diagnózu a další postup. I když jde o choulostivou oblast našeho těla, vyplatí se překonat ostych – čím dříve víme, na čem jsme, tím dříve, rychleji a s lepšími výsledky lze problém řešit. U neléčených hemoroidů se naopak mohou vyskytnout komplikace, které nás později k lékaři tak či tak doženou a mohou být obtížněji řešitelné. Hlavní nebezpečí tkví v tom, že hemoroidy a jim podobné obtíže mohou způsobovat mnohem závažnější onemocnění – zejména kolorektální karcinom.

Rozhovor s lékařem

Než dojde k samotnému vyšetření, lékaře budou zajímat obtíže, které nás v souvislosti s podezřením na hemoroidy trápí. Konkrétně jde mj. o charakter, dobu trvání a intenzitu potíží, případný výskyt hemoroidů v rodině nebo třeba okolnosti, zda máme sedavé zaměstnání. To vše bude chtít vědět pro lepší představu o možných příčinách onemocnění. Poté následuje vlastní vyšetření.

Poloha při vyšetření

Vyšetření probíhá na levém boku, na všech čtyřech končetinách nebo v gynekologické poloze. Tyto pozice lékaři umožňují ten nejlepší možný přístup k vyšetřovaným choulostivým místům. Jde o základní a nenahraditelné vyšetření, které je klíčové pro další postup.

Vyšetření je rychlé a bezbolestné

Lékař nejdříve prohlédne řitní otvor a jeho okolí, poté oblast vyšetří pohmatem. V další fázi se pro přesnější diagnostiku vnitřních hemoroidů může použít tzv. anoskop.

Anoskopie se provádí pomocí krátké osvětlené trubičky z bezbarvého plastu a slouží k vyšetření oblasti řitního kanálu a dolní části konečníku. Vyšetření je rychlé, bezbolestné (jen mírný tlak) a v podstatě bez přípravy ze strany pacienta. Stačí, když se před vyšetřením vyprázdníme (ideální je ráno před stolicí aplikovat jeden glycerinový čípek). 

Celá tato diagnostika se provádí pro upřesnění diagnózy a vyloučení jiné příčiny problémů a krvácení (například kolorektálního karcinomu). Po vyšetření proktolog navrhne další postup.

Zdroje:

Nemocnice Jihlava, odd. proktologie: https://m.nemji.cz/proktologie/d-1329

Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Hemoroidální nemoc. ČLS JEP. 2021



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#