#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak vyzrát na podzimní plískanice

1. 10. 2019

Chladné a sychravé podzimní je tradičně spojeno s virózami, chřipkou a kašlem. Do lékárny přicházejí nachlazení a kašlající klienti nebo potřebují lék pro nemocného člena rodiny, případně jen chtějí vybavit lékárničku vhodnými léky, aby je nečekané nachlazení nezaskočilo.

Na začátku byl příznak...

Lékárny nabízejí široký sortiment volně prodejných léků. Důležité je zjistit, jakými symptomy pacient trpí, jak dlouho, rozlišit nachlazení od chřipky, určit druh kašle a poučit o tom klienta. Nachlazení a chřipka mají mnoho společných příznaků. Některé příznaky se však vyskytují pouze u určitého typu onemocnění.

Nachlazení se omezuje většinou na horní cesty dýchací, příznaky bývají relativně mírné, nastupují pozvolně. Patři k nim škrábání a bolest v krku, kýchání, rýma, ucpaný nos, kašel, bolest hlavy. Teplota bývá jen mírně zvýšená (do 38 °C) a funguje jako obranný mechanismus, proto není nutné ji srážet léky. Více pomůže klid na lůžku a spánek. V případě potřeby postačí volně prodejné léky s obsahem paracetamolu nebo kyseliny acetylsalicylové.

Chrapot

Typický příznak představuje chrapot. Ten je způsoben hlenem na hlasivkách, který je třeba zředit a zbavit se ho odkašláváním. Můžeme doporučit bylinné čaje, kloktání Vincentkou, slanou vodou nebo svařenou šalvějí, pití teplé vody s medem a citronem. Vincentku lze použít různými způsoby jako sirup, pastilky nebo formou inhalace. Vhodné jsou i pastilky s obsahem islandského lišejníku, případně je možné inhalovat různé soli nebo bylinné odvary. Při léčbě je důležité teplo, vlhký vzduch a hlasový klid. Nedoporučuje se ani šeptat či sípat, protože to namáhá hlasivky ještě víc.

Ucpaný nos

Pacienti si často stěžují na ucpaný nos. Smrkání stav ještě zhoršuje. Problém nepůsobí nadbytek hlenu, ale zduřelá nosní sliznice. Pomoci může pomalé ponoření ruky či nohy do horké vody. V končetině se rozšíří cévy, což vede k odkrvení nosní sliznice. Nabídneme nosní přípravky s dekongescenčním účinkem. Doporučíme používat je pouze ve dnech nejsilnější rýmy a maximálně týden, jinak hrozí větší zduření nosní sliznice a návykovost.

Suchý × vlhký kašel

Jako přirozená ochranná reakce na podráždění dýchacích cest vzniká kašel. Suchý dráždivý kašel se objevuje na začátku zánětu − je způsoben virovou infekcí dýchacích cest a doprovází nachlazení i chřipku. Postiženým vysvětlíme, že jde o neproduktivní kašel, při kterém se nevykašlává. Nabídneme antitusika a doporučíme užití před spaním. Vlhký kašel vzniká nadbytkem hlenu v dýchacích cestách a jeho pohybem. V tomto případě nabídneme expektorancia, která ovlivňují složení hlenu, ředí ho a tím usnadňují jeho vykašlávání. Užívají se nejpozději do 5. hodiny odpolední. Upozorníme, že nelze používat obě skupiny léků současně.

Protrahované obtíže

Jestliže nachlazení trvá déle než týden nebo se neustále vrací, příčinou mohou být alergie, zánět vedlejších nosních dutin nebo bakteriální infekce. Nachlazení může oslabit přirozenou obranyschopnost organismu, proto by se nemělo podceňovat.

Chřipka není nachlazení

Chřipka se liší od nachlazení rychlým nástupem. Zasahuje nejen dýchací cesty, projevuje se také výraznými celkovými příznaky. Začíná zimnicí, v prvních dnech obvykle nemocného postihne horečka, která představuje charakteristický symptom. Může vzrůst až na 39,5 °C. Doprovázejí ji bolesti svalů, kloubů, hlavy, bolest v krku, rýma, kašel, celková slabost. V tomto případě jsou vhodné léky s obsahem ibuprofenu, který působí zároveň protizánětlivě. Nedoporučuje se však při žaludečních potížích.

Pitný režim

Důležitý je pitný režim, protože organismus potřebuje nahradit tekutiny, které ztratil pocením. Hlavní tekutinou by měla být nesycená stolní voda. Minerálky pomohou doplnit vypocené soli. Vhodné jsou i slabé čaje, černý či zelený, nebo čaje bylinné a ovocné, ale v přiměřeném množství. Silný černý čaj zvyšuje vylučování tekutin z organismu a bylinné čaje mohou mít ve vyšších dávkách vedlejší účinky. Nejvhodnější je čaj pokojové teploty, ovocné a zeleninové šťávy, odvar z cibule nebo Vincentka. Pacienti by se měli vyhnout grapefruitovým šťávám z důvodu jejich interakce s mnoha léky. Rozhodně se v tomto období nedoporučuje pití kávy ani alkoholu, protože urychlují dehydrataci.

Vitaminy ano, ale s mírou

Každodenní součástí stravy a základem prevence nachlazení a chřipky by měly být vitaminy. Nejlepším zdrojem je čerstvá a tepelně neupravovaná zelenina a ovoce. Týká se to především vitaminu C, který se varem ničí. V případě nemoci je třeba konzumaci ovoce a zeleniny zvýšit. Nemá však smysl snažit se do těla v době onemocnění dostat co nejvíce vitaminů a už vůbec ne ve formě multivitaminových přípravků. Pacienty poučíme, že pro každý vitamin je spočítána denní doporučená dávka, kterou najdou na obalu nebo v příbalovém letáku. Někteří nemocní konzumují zvýšené množství vitaminu C, aniž vědí, že tělo nadbytek nevstřebá a vyloučí bez užitku močí. Vitamin C může dokonce vyvolat zažívací problémy. U vitaminů A a D hrozí předávkování.

Spánkové obtíže

Onemocnění jako nachlazení a chřipka výrazně narušují spánek, který organismus potřebuje k zotavení. Pacientům poradíme, aby si vzali léky před spaním. Pomocí nich ztlumí dráždivý kašel a uvolní ucpaný nos. Usnutí může usnadnit horká sprcha, jejíž páry zvlhčují dýchací cesty. Dýchání zlepší podložení hlavy několika polštáři.

(lkt)

Zdroje:
1. Malečková R. 12 dobrých rad při kašli, nachlazení a rýmě. Lékarna.cz, 2011.
2. Horáková P. Co pomáhá na chrapot a unavené hlasivky? Lékárna.cz, 2016.
3. Léčba a úleva od příznaků chřipky a nachlazení. Centrum péče Vicks.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#