#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S homeopatií poradí i lékárník

2. 4. 2019

Praktikovat homeopatii v lékárně a zvlášť v rušném provozu se může zdát obtížné, ale vlastně to až tak těžké není…

Příklady z běžné praxe

Studium homeopatie se každému začátečníkovi může zdát nesmírně obtížné a mnohé zpočátku mohou i odradit podrobné popisy homeopatických léků. Nicméně v akutních stavech je možno správný a účinný lék vybrat pomocí několika málo dotazů na nevýraznější potíže nemocného. Ani časová zátěž nebude tak výrazná, jak by se mohlo zdát.

V současné době, kdy většina klientů v lékárnách hledá pomoc při rýmě, chřipce či zvýšené teplotě, by tedy pohovor lékárníka s klientem mohl vypadat asi takto:

Pokud si klient stěžuje na nachlazení a rýmu, první otázka by měla být: „Kdy vám to začalo?“

Pokud je to čerstvá záležitost a nachlazení se začalo objevovat po jakémkoliv prochlazení, je vhodné doporučit lék Aconitum napellus 9C.

Druhá zásadní otázka je: „Máte také teploty?“

Pokud klient řekne, že ne, další dotaz je: „Když máte rýmu, slzí vám i oči?“

Je-li slzení nedráždivé, je vhodným lékem Allium cepa 9C, pokud je slzení dráždivé, vhodným lékem je Euphrasia officinalis 9C.

Bude-li si klient stěžovat na horečky či příznaky chřipky, je důležité se zeptat, zda onemocnění vzniklo náhle, nebo horečky nastoupily během několika dní. Další důležité otázky jsou, jestli se dotyčný potí (či ne) a zda má výraznou žízeň.

U náhle nastupujících vysokých horeček bez pocení je vhodné doporučit lék Aconitum napellus 9C, u podobných horeček ovšem doprovázených pocením je vhodným lékem Belladonna 9C.

Jestliže se potíže objevily spíše pozvolněji a jsou doprovázeny pocením a velkou žízní, nejvhodnějším lékem pro tohoto pacienta je Bryonia 9C. Naopak v situaci, kdy se nemocný nepotí a nemá žízeň, je vhodné mu doporučit lék Gelsemium sempervirens 9C.

Pokud si klient bude stěžovat jen na nepříliš zvýšenou teplotu a své potíže blíže nebude umět popsat, je vhodné mu doporučit lék Ferrum phosphoricum 9C.

Ve všech případech je vhodné dávkování doporučených homeopatik 5× denně 5 granulí a se zlepšením stavu prodlužovat intervaly mezi podáním.

Stručná materia medica léků na chřipku, teploty a rýmu

  • Aconitum 9C: Horečka se objevuje náhle, je vysoká, nad 39° C. Nemocný se nepotí a má horkou a suchou kůži. Mívá i intenzivní žízeň.
  • Belladonna 9C: Náhle nastupující vysoká horečka doprovázená značným pocením. Kůže je vlhká, rudá a sálá z ní horko. Potíže zhoršuje silné světlo, hluk či dotek.
  • Gelsemium sempervirens 9C: Lék pro schvácené pacienty, kteří mají horečky bez pocitu žízně. Horečky doprovázejí bolesti hlavy v týlní oblasti.
  • Bryonia 9C: Pacient s vysokou teplotou se výrazně potí, což mu i uleví, a má neustálou žízeň na velká množství tekutin. Krom toho vyhledává nehybnost, protože i malý pohyb mu potíže zhoršuje.
  • Ferrum phosphoricum 9C: Lék na stavy spojené jen s nevýrazným zvýšením teploty, kolem 37,5° C. Nemocný může mít rýmu s krvácením z nosu a suchý, dráždivý kašel.
  • Allium cepa 9C: Lék na vodnatou dráždivou rýmu, kterou doprovází nedráždivé slzení. Potíže se v místnostech zhorší, na čerstvém vzduchu se zlepší.
  • Euphrasia officinalis 9C: Lék na vodnaté rýmy, které doprovází dráždivé slzení se zarudnutím očí. Potíže se zhorší v teple.

Na přetrvávající zvýšené teploty, kašel a únavu po jakémkoliv horečnatém onemocnění se osvědčila kombinace Sulfur iodatum 9C (doléčení zánětu sliznic) + Pulsatilla 9C (zánět sliznic a kašel) + China rubra 5C (po výrazném pocení) + Kalium phosphoricum 15C (únava, bolesti hlavy a potíže se soustředěním). Od každého léku podáváme 2× denně 5 granulí přibližně po dobu 1 týdne.

MUDr. Jaroslav Čupera



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#