#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak připravit imunitní systém na zimu

8. 12. 2019

Zima představuje rizikové období spojené s vyšším výskytem nemocí jako chřipka, zánět dýchacích cest, nachlazení a rýma. Imunitní systém se nachází pod silnějším náporem než jindy. Může za to přechod z tepla do zimy, sníh, déšť, méně slunečního svitu, omezení pohybových aktivit a další faktory související se zimou. Co v tomto období v lékárně doporučit?

Životní styl na prvním místě

V první řadě upozorníme na nutnost úpravy životního stylu. Snížit stres, dostatečně spát, odpočívat, relaxovat, zařadit pohybovou aktivitu, udržovat kvalitní mezilidské vztahy a být v psychické pohodě. Připomeneme časté mytí rukou teplou vodou a mýdlem a snahu vyhýbat se (pokud možno) shlukům lidí.

Zdravá a pestrá strava

Zdůrazníme pitný režim, na který lidé v chladném počasí zapomínají. Doporučíme omezit konzumaci jednoduchých cukrů, nejen kvůli nadváze, ale také proto, že snižují schopnost bílých krvinek pohlcovat patogenní bakterie. Doporučíme nahradit je cereáliemi, ovocem a zeleninou.

K doplnění jídelníčku můžeme nabídnout superpotraviny (superfoods) s vysokým obsahem živin, vitaminů, minerálů, antioxidantů, vlákniny, zdravých tuků a enzymů. Mohou se konzumovat v přírodní podobě nebo jako šťávy, prášky či tablety. Patří k nim např. sladkovodní řasa chlorella, chia semínka nebo plody kustovnice čínské (goji).

Dostatek vitaminů a minerálů

Pokud u pacienta příjem běžné stravy nepokrývá každodenní potřebu přísunu důležitých vitaminů a minerálů, nabídneme vhodné multivitaminové a multiminerální přípravky.

Pro správné fungování imunity je nejdůležitější vitamin C, nejlépe v kombinaci se selenem, zinkem a rakytníkem. Zvláště kuřáci, těhotné a kojící ženy a starší lidé mají zvýšenou potřeba tohoto vitaminu. Nabídnout ho můžeme v různých formách, z nichž si vybere každý. Chutné šumivé vitaminy doplní a obohatí pitný režim. Prášková forma v jednorázových sáčcích umožňuje rychlý nástup účinku, komfortní užívání a snadnou přenositelnost. Jiní uživatelé dají přednost klasickým tabletám. 

Vitaminy skupiny B podporují hlavně metabolismus, ale přispívají i ke správné funkci imunitního systému, zvláště vitaminy B5, B6 a B12

Vitamin D ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu, proto ho uživatelé spojují s účinkem na kosti a zuby. Posiluje však také imunitní systém tím, že „vyzbrojí“ buňky k boji proti infekci. Jeho dlouhodobý nedostatek vede k vyšší náchylnosti k akutním respiračním infekcím a chřipce. Zvýšenou potřebu vitaminu D mají zvláště děti, proto se často vyskytuje v dětských multivitaminech.

Důležitý pro imunitní procesy je i vitamin A v podobě provitaminu beta-karotenu, který nejen zlepšuje stav pleti a zraku, ale také zvyšuje obranu proti nachlazení a nemocem dýchacích cest.

Probiotika

Můžeme nabídnout tělu prospěšné živé bakterie mléčného kvašení jako laktobacily či bifibakterie obsažené např. v kefíru. Probiotika příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry v tlustém střevě, tedy v jednom z nejdůležitějších imunitních orgánů v lidském těle. V GIT likvidují patogenní mikroorganismy a udržují optimální pH prostředí pro správné fungování buněk imunitního systému, jež se nacházejí přímo v sliznici střeva. 

Bakteriální lyzáty

Pokud již klient onemocněl nebo trpí často a opakovaně infekcemi dýchacích cest, můžeme doporučit bakteriální lyzáty ve formě cucavých tablet. Pacientům vysvětlíme, že se jedná o zlomky neaktivních bakterií, které aktivují imunitní systém k pohotovosti, aby pak byl při kontaktu se skutečnými bakteriemi připraven chránit organismus. Některé přípravky obsahují bakteriální lyzát například v kombinaci s vitaminem C.

Glukany

Jedná se o aktivní polysacharidy získané z buněčné stěny hub (např. hlívy ústřičné). Jsou vhodné pro posílení imunity v jakémkoliv ročním období, nejen v zimě. Působí proti chřipce a různým zánětům v těle. Mechanismus účinku spočívá v aktivaci makrofágů, které pohlcují cizorodé látky jako viry, bakterie, parazity nebo plísně. Glukany navíc působí jako silné antioxidanty. Pro děti jsou k dispozici ve formě sirupů.

Když pacient preferuje léčbu bylinami

Z oblasti fytoterapie lze nabídnout mimo jiné přípravky s echinaceou (třapatka nachová). Působí jako přírodní antivirotikum (zejména v prevenci a léčbě nachlazení nebo chřipky), stimuluje funkce imunitního systému, má antiseptické a antibakteriální účinky. Pro maximální efekt ji doporučíme užívat ve vyšších dávkách, v krátkých časových intervalech a dlouhodobě, maximálně však 8 týdnů.

Můžeme také doporučit „přírodní antibiotika“ jako česnek, cibuli, pórek nebo brusinky. Mnoho bylin obsahují různé čajové směsi nebo bylinné sirupy, např. Müllerovy sirupy. Oblíbená je varianta s jitrocelovým extraktem a echinaceou.

(lkt)

Zdroje:
1. 7 tipů, jak posílit imunitní systém. BENU.cz
2. Jak posílit imunitní systém? Poradíme, které vitaminy a minerály pomáhají. Vitar.cz, 14. prosince 2018.
3. Vědecky ověřeno: 9 tipů, jak zlepšit imunitu. Moje zdraví, 10. září 2019.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#