#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Low FODMAP dieta jako možná součást terapie syndromu dráždivého tračníku

1. 1. 2020

Syndrom dráždivého tračníku je onemocnění, u něhož má farmakologická léčba velmi proměnlivou účinnost. Dá se pacientům nabídnout další možnost jak předcházet nepříjemným symptomům? A co znamená zkratka FODMAP?

Charakteristika onemocnění

Syndrom dráždivého tračníku (IBS − irritable bowel syndrome) představuje funkční onemocnění tlustého střeva, které postihuje 7–15 % celkové populace. 2× častěji se objevuje u žen a velmi negativně ovlivňuje kvalitu života.

Mezi nejčastější projevy IBS patří bolest břicha, nadýmání, zácpa či průjem, což jsou symptomy, které bývají často zaměňovány za jiné onemocnění a nesprávně řešeny. Ke stanovení správné diagnózy tak nezřídka dochází až po delší době. Patofyziologické mechanismy nejsou plně objasněny, nicméně existují důkazy, že se na manifestaci projevů podílejí změny gastrointestinální motility, nízký stupeň zánětu, nerovnováha neurotransmiterů enterálního nervového systému, změna střevní mikrobioty a složení přijímané stravy. IBS bývá komorbiditou např. úzkostných poruch, různých typů fóbií a souvisí se sklony jedince k somatizaci problémů.

Princip low FODMAP diety

Až 70 % pacientů s IBS uvádí manifestaci nebo zhoršení příznaků v souvislosti s konzumací určitých potravin. Mezi jeden z dietologických přístupů patří tzv. low FODMAP dieta. Označení FODMAP vychází z počátečních písmen skupin vysoce fermentovatelných sacharidů: oligo-, di-, monosacharidů a polyolů. Jedná se o osmoticky aktivní sacharidy s krátkým řetězcem, jež se v tenkém střevě špatně absorbují, a proto dále přecházejí do tlustého střeva, kde jsou rychle fermentovány střevními bakteriemi. Následně dochází ke zvýšení produkce plynů, intraluminálního objemu vody a distenzi střevní stěny, což u predisponovaných vnímavých jedinců vyvolá popisované potíže. Principem low FODMAP je tedy tento typ stravy omezit či eliminovat.

Příklady FODMAP potravin

K potravinám s vysokým obsahem FODMAP patří např. cibule, česnek a luštěniny, a to z důvodu obsahu frukto- a oligosacharidů. Med a ovoce obsahují fruktózu, případně cukerné alkoholy (polyoly) typu mannitolu či sorbitolu. Jediným disacharidem, který se řadí mezi FODMAP, je laktóza obsažená v mléce a mléčných výrobcích. Naprosté vyloučení potravin s těmito složkami, eventuálně dieta s jejich nízkým obsahem (low FODMAP) vede k úlevě až u 86 % pacientů s IBS.

Doporučení pro praxi lékárníka

Při řešení těchto nepříjemných symptomů má samozřejmě své nesporné místo i medikamentózní léčba. Využívají se při ní ovšem látky z různých farmakologických skupin a nelze se vždy vyhnout případným nežádoucím účinkům.

Je proto užitečné, pokud jsou součástí komplexní lékárenské péče o pacienty s těmito obtížemi rovněž informace o úpravě jídelníčku, ačkoliv je třeba mít na zřeteli, že se v případě low FODMAP jedná o restriktivní typ diety, která má své krátkodobé i dlouhodobé limitace.

(zemt)

Zdroj:
1. Altobelli E., Del Negro V., Angeletti P., Latella G. Low-FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta-analysis. Nutrients 2017; 9 (9),  pii: E940, doi: 10.3390/nu9090940.
2. Hýsková P. Dieta s nízkým obsahem FODMAP / low FODMAP dieta. Výživa a potraviny 2018; 73 (6): 88−91.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#