#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Samoléčba bolesti (2. díl): přesnými informacemi proti přílišné „kreativitě“

7. 11. 2018

Nabídka volně prodejných analgetik není z hlediska spektra účinných látek příliš široká. Je však nepřehledná, co se týče množství přípravků na trhu. K tomu přistupuje rostoucí trend samoléčení a značná „kreativita“ českých pacientů. Pacienti si často mění doporučené dávkování a kombinují předepsané léky s volně prodejnými přípravky. V důsledku toho roste riziko předávkování, duplicitní terapie, lékových interakcí i nežádoucích účinků, zvláště u pacientů s onemocněním GIT a KVS, u starších osob a při dlouhodobé léčbě. Následující přehled volně prodejných analgetik stručně shrnuje jejich indikace, kontraindikace a způsob použití.

Kyselina acetylsalicylová (ASA)

Používá se k léčbě mírné až střední bolesti a snižování horečky. Dávkování závisí na indikaci. Jako analgetikum se podává p. o. 325–650 mg každé 4 hodiny, jako antipyretikum 3–4× denně 500–1000 mg. Maximální dávka činí 4 g/den. Doporučuje se užívat ASA s jídlem nebo po jídle a zapít plnou sklenicí vody. Pokud pacient užívá zároveň antacida, časový odstup mezi podáním obou léků by měl být 1–2 hodiny.

Kontraindikaci představuje III. trimestr gravidity a věk do 12 let (u horečnatých onemocnění do 16). V tomto případě se doporučuje podávat ibuprofen. K dalším kontraindikacím patří přecitlivělost na salicyláty nebo nesteroidní protizánětlivé léky (NSAIDs), poruchy krvetvorby a krevní srážlivosti, vředová choroba GIT a bronchiální astma. Alkohol zvyšuje riziko gastrointestinálních ulcerací a prodlužuje čas srážení krve. Antikoagulancia a heparin zvyšují riziko krvácení. 

Paracetamol

Používá se k tlumení horečky a akutních a subakutních bolestí, jako jsou bolesti hlavy, zubů a svalů. Užívá se 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle. Dětem se může podávat maximálně 5 dní. Pokud se u dospělých nedostaví účinek do 10 dnů při léčbě bolesti a do 3 dnů při léčbě zvýšené teploty, je třeba terapii ukončit a vyhledat lékaře.

Kontraindikaci představuje hypersenzitivita, závažná hepatocelulární insuficience, těžká hemolytická anémie, těžší poruchy jater a ledvin. Nesmí se podávat psům a kočkám. Nebezpečná je interakce s alkoholem. U alkoholiků je nutno redukovat dávku na maximálně 2 g denně. Duplicitní terapie může vyvolat život ohrožující situaci.

Ibuprofen

Indikace ibuprofenu je stejná jako u kyseliny acetylsalicylové. Doporučuje se užívat jej brzy po jídle nebo s jídlem, mlékem či látkami chránícími žaludek a zvýšit příjem tekutin. Maximální dávka činí 1200 mg, může se užívat nejdéle 3 dny. Při aplikaci topických forem je třeba ošetřené místo nevystavovat přímému slunci.

Kontraindikacemi jsou přecitlivělost na ostatní NSAIDs a ASA, vředová choroba GIT, poruchy krvetvorby a krevní srážlivosti, závažné onemocnění srdce, jater, ledvin, dehydratace, III. trimestr gravidity a plané neštovice. Nesmí se podávat psům a kočkám.

Hrozí interakce s alkoholem a ostatními NSAIDs. Může dojít ke snížení účinku současně podávaných antihypertenziv ze skupiny beta-blokátorů a kličkových diuretik. V kombinaci s warfarinem může nastat krvácení do GIT. Existuje rovněž riziko snížení pozornosti a maskování symptomů infekčního onemocnění při redukci zvýšené teploty.

Diklofenak

Je určen k léčbě revmatických onemocnění, artrózy a jiných onemocnění zánětlivého charakteru provázených bolestí nebo teplotou. Další indikací je dysmenorea a pooperační analgezie. Doporučuje se užívat s jídlem či po jídle. Pokud pacient užívá antacida, je třeba odstup 2 hodin mezi oběma léky, aby nedošlo k narušení enterosolventního obalu. 

Ke kontraindikacím řadíme přecitlivělost na ostatní NSAIDs a ASA, vředovou chorobu GIT, poruchy krvetvorby a krevní srážlivosti, závažná onemocnění srdce, jater, ledvin, dehydrataci a graviditu. Nesmí se podávat dětem a mladistvým. Je třeba zvážit podávání u pacientů s významnými rizikovými faktory pro kardiovaskulární příhodu (např. hypertenze, hyperlipidémie, diabetes mellitus, kouření). Vzhledem ke zvýšenému riziku fotosenzitivity je nutné omezit návštěvy solária. Lék může vyvolat útlum či ospalost. Vzhledem k množství firemních názvů je zde riziko duplicitní terapie.

Naproxen

Používá se k úlevě od mírné až středně silné bolesti, jako jsou bolest hlavy, migréna, bolest zubů, bolest svalů, kloubů a zad a bolest doprovázející akutní záněty horních cest dýchacích. K dalším indikacím patří primární dysmenorea, horečka, bolest po chirurgických výkonech a po úrazech. Potahovaná tableta obsahuje 275 mg sodné soli naproxenu. Doporučuje se podávat 1 tabletu každých 8–12 hodin s jídlem nebo po jídle s vyšším příjmem tekutin. Jako počáteční dávku lze užít 2 tablety najednou nebo v časovém odstupu 1 hodiny. Maximální denní dávka činí 825 mg, tedy 3 tablety.

Kontraindikace představuje věk do 12 let a hmotnost pod 55 kg, přecitlivělost GIT, závažné srdeční selhání a III. trimestr gravidity. Podávání několika NSA dohromady může synergicky zvyšovat riziko gastrointestinálních ulcerací a krvácení. Nedoporučuje se kombinovat s antikoagulancii, hepariny, SSRI, kortikoidy, lithiem a methotrexátem.

Závěr

Doporučuje se kombinovat nefarmakologickou a farmakologickou léčbu. Režimová opatření a nefarmakologické metody účinnost léčby zvyšují. Zároveň se snižuje riziko předávkování v důsledku samovolného navyšování dávek analgetik. Je třeba předcházet nežádoucím účinkům, zvláště u osob se zvýšeným gastrointestinálním a kardiovaskulárním rizikem, u starších pacientů a při dlouhodobé léčbě.

(lkt)

Zdroj: Vranová V. Volně prodejná léčiva pro samoléčbu bolesti. Praktické lékárenství 2017; 13 (4): 176–179.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#