#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za 10 let se zdesetinásobil počet úmrtí kvůli lékům. Pomůže sdílený lékový záznam?

3. 3. 2019

Počet hospitalizací kvůli chybnému dávkování nebo nežádoucím účinkům se za 10 let zvýšil 3,5násobně, počet úmrtí v souvislosti s léky dokonce 10násobně. Tato čísla by měl pomoci snížit sdílený lékový záznam – zákon, který jej zavádí, na konci roku 2018 schválila vláda s výhledem, že by mohl platit od poloviny roku 2019; sněmovna však zatím příslušnou novelu neschválila.

Události končící hospitalizací

Data o zdravotních problémech v důsledku užívání léků přitom nejsou příliš dobře sledována, a počty poškozených pacientů tak mohou být ve skutečnosti i vyšší, neboť zaznamenány jsou prakticky jen události, které skončí hospitalizací. Mezi lety 2007 a 2017 vzrostl počet hospitalizací kvůli nežádoucím účinkům léčiv nebo chybám v dávkování ze 1745 na 6021 případů.

Téměř 100% evidence

Dosud měl lékař přehled jen o lécích, které pacientovi sám předepsal, stejně tak lékárník neměl možnost dozvědět se o jiné než předložené preskripci. „Centrální úložiště díky elektronickým receptům obsahuje údaje o farmakoterapii jednotlivých pacientů, jejichž využití lékaři a farmaceuty při poskytování zdravotních služeb by mohlo významně zvýšit bezpečnost poskytované péče, a bylo by tak přínosem pro lékaře, pacienta i systém veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí dokument publikovaný v říjnu loňského roku Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Do lékového záznamu mohou nahlédnout i pacienti. Lékařům (při předepsání) a lékárníkům (při zadání čísla pacientova občanského průkazu) zpřístupní seznam všech léků předepsaných pro pacienta. Funkce je součástí elektronického receptu, který od ledna 2019 plně nahrazuje papírové recepty, s výjimkami, mezi něž patří výpadek elektřiny nebo centrálního úložiště. Ministerstvo očekává, že tak bude elektronicky evidováno asi 98 % receptů, což významně přispěje ke snížení chyb spojených s preskripcí.

Odbornost především

Lékárníci by však neměli spoléhat na samotný program, ale využít i své znalosti a zkušenosti k prevenci chybného užívání léků. Pomoci může několik jednoduchých praktických kroků:

  • Ujistěte se, že pacient ví, na co léky má, a dávkování mu napište.
  • Má-li lék významné nežádoucí účinky nebo interakce, upozorněte na ně pacienta a zdůrazněte, aby případně jinému než předepisujícímu lékaři, včetně stomatologa, uváděl přehled užívaných léků.
  • Udržujte s pacientem oční kontakt a pátrejte po nechápavém či zmateném výrazu.
  • Udržujte dobré vztahy s lékaři v okolí a při nestandardním dávkování bez patřičného označení se nebojte ujistit, že je to tak v pořádku.

(mir)

Zdroje:
1. Za 10 let vzrostl desetkrát počet úmrtí v souvislosti s léky. Zdravotnický deník, 8. 10. 2018.
2. Sdílený lékový záznam by mohl platit od poloviny roku 2019. E15.cz, 27. 12. 2018.
3. Improper drug dosage, wrong medication, interactions with other drugs… may be the result of pharmaceutical malpractice. Nursing Home Law News, 28. 1. 2010. Dostupné na: www.nursinghomelawcenter.org/news/medical-malpractice/improper-drug-dosage-wrong-medication-interactions-with-other-drugs-may-be-the-result-of-pharmaceutical-malpractice



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#