#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Traumeel v terapii akutních poranění pohybového aparátu u dětí

18. 7. 2018

Traumeel je rostlinný homeopatický léčivý přípravek užívaný v první linii terapie bolestí při poraněních pohybového aparátu u dětí i dospělých. Obsahuje celkem 14 přírodních léčivých složek, které svým synergickým komplexním účinkem ovlivňují zánětlivé procesy doprovázející akutní poranění na různých úrovních.

Úvod

Přípravek Traumeel se používá ke zmírnění bolestí při lehkých nebo středně závažných poraněních pohybového aparátu. Na českém trhu je k dispozici ve formě masti k vnějšímu užití a také ve formě tablet, které doplňují léčbu mastí. Aplikace přípravku je možná při traumatických stavech všeho druhu, tedy jak po úrazech, tak i po operacích pohybového aparátu. Užívat jej mohou všechny věkové kategorie, včetně dětí a seniorů. Účinnost a bezpečnost přípravku byla ověřena řadou preklinických a klinických studií. Observační studie publikovaná v Journal of Biomedical Therapy se soustředila na efektivitu přípravku v terapii poranění muskuloskeletálního systému u dětí.

Metodika a průběh studie

Studie se zúčastnilo celkem 157 dětí, medián věku činil 10 let. Data byla získána prostřednictvím standardizovaných dotazníků od 32 pediatrů. Mast Traumeel byla nejčastěji předepsána na kontuze (31,8 %), distorze (23,6 %), hematomy (16,6 %) a luxace (7 %). Přípravek byl aplikován 1–3× denně se současným bandážováním poraněné oblasti nebo bez použití bandáže. V 62 % případů byl přípravek použit v monoterapii, v dalších 38 % případů byla současně použita adjuvantní terapie farmakologická (například analgetika a protizánětlivé léky) a nefarmakologická (například ledové či teplé obklady nebo masáže). U dvou třetin pacientů trvala léčba 1 týden. Mezi sledované cíle studie patřila doba do zlepšení příznaků a zhodnocení léčby ošetřujícím lékařem (velmi dobrá / dobrá / uspokojivá / bez zlepšení / zhoršení).

Výsledky

Celková analýza nezávisle na věku a typu poranění prokázala u 70 % pacientů hodnocení terapie jako velmi dobré, u 27 % pacientů jako dobré. Monoterapie přípravkem byla hodnocena jako velmi dobrá a dobrá u 98 % pacientů. Nejvýraznějšího účinku terapie bylo dosaženo při aplikaci přípravku na hematomy a distorze. Hodnocení terapie jako velmi dobré nepokleslo v případě žádné z diagnóz pod 70 %. Během 1 dne aplikace došlo k zlepšení příznaků u 7 % pacientů, během 1–3 dnů u dvou třetin pacientů. Dalších 24 % pacientů pocítilo zlepšení příznaků na konci prvního týdne léčby. Během sledovacího období nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky terapie.

Závěr

Přípravek Traumeel prokázal účinnost v terapii všech sledovaných typů poranění pohybového aparátu u všech dětských věkových kategorií. Jeho benefitem je navíc na rozdíl od antiflogistik s řadou známých nežádoucích účinků vysoká bezpečnost.

(holi)

Zdroj: Ludwig J., Weiser M. Treating pediatric trauma with a homeopathic ointment. J Biomed Ther2001; 2: 8–11.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#