#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Traumeel v terapii bolestí pohybového aparátu

1. 7. 2018

Rostlinný homeopatický léčivý přípravek Traumeel se užívá ke zmírnění bolestí při lehkých nebo středně závažných poraněních pohybového aparátu. Řada druhů léčivých bylin a přírodních minerálních solí, z nichž je složen, zajišťuje synergický komplexní účinek ověřený četnými studiemi.

Účinné látky a mechanismus účinku

Přípravek obsahuje celkem 12 druhů léčivých bylin a 2 druhy přírodních minerálních solí. Jmenovitě se jedná o prhu arniku, měsíček lékařský, vilín virginský, řebříček obecný, rulík zlomocný, oměj šalamounek, heřmánek lékařský, kostival lékařský, sedmikrásku chudobku, třapatku úzkolistou, třapatku nachovou, třezalkou tečkovanou a přírodní soli mercurius solubilis Hahnemanni a calcii sulfidum.

Účinné složky přípravku ovlivňují zánětlivé procesy na různých úrovních a zajišťují tak synergický komplexní účinek, jehož výsledkem je potlačení zánětlivé reakce, tlumení bolesti a nastartování procesu hojení. Některé složky přípravku také vykazují imunomodulační a antimikrobiální efekt. Podstatné je ovlivnění kaskády zánětlivých reakcí prostřednictvím cytokinů. Traumeel inhibuje prozánětlivé cytokiny IL-1β, IL-8, TNF-α, IFN-γ a současně stimuluje protizánětlivý cytokin TGF-β.

Indikace a způsob užití

Přípravek je ideálním řešením pro jedince upřednostňující přírodní léčbu. Jedná se o volně prodejný léčivý přípravek. Aplikace přípravku je možná při traumatických stavech všeho druhu, tedy jak po úrazech, tak i po operacích pohybového aparátu. Současně je vhodnou terapií ekchymóz a posttraumatických edémů. Na českém trhu je k dispozici ve formě masti k vnějšímu užití a také ve formě tablet, které doplňují léčbu mastí. Na mimořádný dovoz je preparát i ve formě injekcí. 

Užívat jej mohou všechny věkové kategorie, včetně dětí a seniorů. Před užitím v těhotenství nebo během kojení je nejprve zapotřebí konzultace s lékařem. Mast se obvykle nanáší v tenkých vrstvách na postižené místo 2× denně (ráno a večer), v případě potřeby ji lze aplikovat častěji.

Efekt ověřený v klinických studiích

Efektivitu a bezpečnost přípravku potvrdila řada preklinických i klinických studií. Jednou z nejvýznamnějších je studie TAASS (Traumeel in Acute Ankle Sprain Study), jejíž výsledky byly publikovány v letech 2012−2013. Této randomizované kontrolované klinické studie se zúčastnilo 449 pacientů s akutní distorzí hlezenního kloubu. Cílem bylo porovnat účinnost přípravku Traumeel a gelu s obsahem 1% diklofenaku. Z výsledků vyplynulo, že přípravek Traumeel je v terapii akutního poranění pohybového aparátu stejně efektivní a bezpečný jako konvenční topické nesteroidní antiflogistikum.

(holi)

Zdroje:
1. www.traumeel.cz
2. González de Vega C., Speed C., Wolfarth B., González J. Traumeel vs. diclofenac for reducing pain and improving ankle mobility after acute ankle sprain: a multicentre, randomised, blinded, controlled and non-inferiority trial. Int J Clin Pract 2013; 67 (10): 979−989, doi: 10.1111/ijcp.12219.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#