#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Traumeel vs. placebo v terapii akutních poranění muskuloskeletálního systému

18. 9. 2018

Traumeel se již více než 60 let úspěšně používá v terapii bolestí při mírných a středně závažných poraněních pohybového aparátu. Rostlinný homeopatický přípravek za tu dobu vyzkoušely miliony pacientů ve více než 50 zemích světa. Jeho účinnost dokládá i řada randomizovaných kontrolovaných klinických studií.

Úvod

Přípravek Traumeel je na českém trhu k dispozici ve formě masti k vnějšímu užití a také ve formě tablet, jež doplňují léčbu mastí. Obsahuje 14 účinných přírodních složek, které zajišťují synergický komplexní účinek odlišný od účinku konvenčních protizánětlivých léků. Aplikace přípravku je možná při traumatických stavech všeho druhu, tedy jak po úrazech, tak i po operacích pohybového aparátu. Současně je vhodnou terapií ekchymóz a posttraumatických edémů. Traumeel je vhodnou léčbou první volby pro všechny věkové kategorie, včetně dětí a seniorů. Jeho účinnost dokládá řada klinických studií, například studie TAASS, která prokázala jeho noninferioritu vůči diklofenaku v terapii distorzí hlezna.

Výsledky studií

Zell et al. ve své studii porovnávali účinnost masti Traumeel a placeba při distorzi hlezenního kloubu. Studie se zúčastnilo celkem 69 pacientů, 33 z nich užívalo Traumeel, 36 dostávalo placebo. Mezi cíle studie patřilo zhodnocení hybnosti kloubu mezi poraněným a zdravým hleznem a také míra bolestivosti při pohybu. V obou skupinách došlo ke zlepšení rozsahu pohybu po 10 dnech terapie, signifikantně většího rozdílu v hybnosti mezi zdravým a poraněným hleznem se podařilo dosáhnout ve skupině podstupující terapii mastí Traumeel (p = 0,015). Signifikantně větší počet pacientů také po 10 dnech terapie neměl žádné bolesti hlezna při pohybu (p ≤ 0,0003).

Böhmer et al. se ve své studii zaměřili na podání Traumeelu po kontuzi nebo distorzi muskuloskeletálního systému. Studie se celkem zúčastnilo 68 pacientů, kteří byli rovnoměrně randomizováni k terapii mastí Traumeel nebo k podávání placeba. Mezi sledované cíle studie patřily redukce otoku, maximální svalová síla, bolestivost, doba do návratu k normálním aktivitám a účinnost přípravku hodnocená ošetřujícím lékařem. Ve všech sledovaných parametrech byl Traumeel v porovnání s placebem úspěšnější, během studie nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky terapie.

Závěr

Z výsledků studií vyplývá, že mast Traumeel je účinnou a bezpečnou metodou terapie akutních poranění pohybového systému. Vzhledem ke svému složení je ideálním řešením pro jedince upřednostňující přírodní léčbu.

(holi)

Zdroje:
1. González de Vega C., Speed C., Wolfarth B., González J. Traumeel vs. diclofenac for reducingpain and improving ankle mobility after acute ankle sprain: a multicentre, randomised, blinded, controlled and non-inferiority trial. Int J Clin Pract 2013; 67 (10): 979–989, doi: 10.1111/ijcp.12219.
2. Zell J., Connert W. D., Mau J., Feuerstake G. Behandlung von akuten Sprunggelenksdistorsionen: Doppelblindstudie zum Wirksamkeitsnachweis eines homöopathischen Salbenpräparats. Fortschr Med 1988; 106 (5): 96–100.
3. Böhmer D., Ambrus P. Treatment of sports injuries with Traumeel ointment: a controlled double-blind study. Biol Ther 1992; X (4): 290–300.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#