#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktuální informace k očkování proti chřipce

7. 2. 2019

Chřipka je infekční onemocnění způsobené chřipkovým virem, které v České republice ročně způsobí úmrtí až 2 tisíc osob. Proti tomuto onemocnění je dostupné očkování, které může výrazně omezit šíření viru a zmírnit příznaky. Laickou veřejnost je třeba o této možnosti patřičně informovat.

Úvod

Infekce chřipky má za následek každoročně se opakující epidemie v zimních měsících a je zpravidla provázena bolestmi hlavy a svalů, horečkou a někdy zimnicí. Chřipkové viry jsou dvou typů, A a B, a jejich antigenní vlastnosti jsou variabilní, proto je nutné očkování proti chřipce každý rok obnovovat.

Složení očkovací látky pro sezónu 2018/2019

Antigenní složení očkovací látky se upravuje každoročně. Pro období 2018/2019 je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doporučeno následující složení.

Trivalentní vakcína obsahuje varianty kmenů:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09
  • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)
  • B/Colorado/06/2017 – varianta (patřící do linie B/Victoria/2/87)

Tetravalentní vakcína navíc obsahuje kmen:

  • B/Phuket/3073/2013 – varianta (patřící do linie B/Yamagata/16/88).

Tetravalentní vakcína je výhodnější, neboť poskytuje širší ochranu vůči cirkulujícím virům chřipky.

Kde se nechat očkovat?

Očkování může provést praktický lékař, vakcinační centrum a Zdravotní ústav.

Kdo by se měl nechat očkovat proti chřipce?

Očkování proti chřipce je indikované jako prevence onemocnění u dospělých, dětí ve věku od 6 měsíců a mladistvých. Očkování je zvláště určeno osobám, u kterých je potřebné snížit pravděpodobnost infekce chřipkou, protože by u nich mohla vyvolat zhoršení stavu a přidružení komplikací.

To se v našich podmínkách týká zejména starších osob, tedy mužů a žen ve věku 65 let a více. A také osob s chronickým onemocněním širokého rozsahu, např. onemocnění dýchacího systému, srdce, cév, ledvin a jater. Dále jde o metabolická onemocnění včetně diabetu a nedostatečnost imunitního systému. Ve většině zmíněných případů platí, že očkování i očkovací látka se hradí z veřejného zdravotního pojištění.

Očkování je doporučováno těhotným ženám ve všech fázích těhotenství a ženám, které těhotenství plánují v průběhu chřipkové sezóny. Doporučení dále platí i pro osoby, které mohou zvýšit možnost nákazy u rizikových skupin vyjmenovaných výše, tedy pro zdravotníky, sociální pracovníky, zaměstnance pošty, služeb, pracovníky ve školství nebo třeba dopravě.

Kontraindikace, nežádoucí účinky a interakce

Očkování se naopak nedoporučuje osobám, které jsou přecitlivělé na složky vakcíny nebo které v minulosti měly alergickou reakci na očkování proti chřipce. Také je třeba odložit očkování u pacientů s akutním horečnatým onemocněním.

Preparáty určené k očkování proti chřipce jsou obecně dobře snášeny, nicméně se mohou vyskytnout místní nežádoucí účinky, hlavně zčervenání místa vpichu, otok a bolest. Vzácně může dojít ke zvětšení lymfatických uzlin blízko místa vpichu.

Z celkových nežádoucích účinků se objevují únava, bolesti hlavy, svalů či kloubů, pocení, třes, zvýšená teplota nebo gastrointestinální symptomy. Vzácně se pak vyskytují neuralgie, parestezie a křeče.

Vakcína se může podávat současně s jinými očkovacími látkami, ale musí být aplikovány do jiného místa. Efekt očkování může být ovlivněn imunosupresivní léčbou.

(jtr)

Zdroj: Kynčl J. Aktuální informace k očkování proti chřipce pro nadcházející sezónu 2018/2019. SZÚ, 5. září 2018.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#