#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proces hojení ran krok za krokem a co ho může zkomplikovat

28. 2. 2019

Správná péče o poranění je základním předpokladem jeho úspěšného hojení. Znalost jednotlivých fází hojení usnadňuje ošetřování a pomáhá předcházet jeho nejčastějším komplikacím.

Hojení ran probíhá ve třech etapách:

1. Čisticí fáze 

Během čisticí fáze se zastavuje krvácení a imunitní buňky čistí poškozené místo od nežádoucích zbytků tkáně a od škodlivých mikroorganismů. V ráně se rozvíjí zánět coby reakce na tyto nežádoucí prvky. Co patří ke komplikacím v této fázi hojení?

  • Může se objevit například infekce.
  • Někdy dochází k odumření tkáně, která brání uzavírání rány, a proto je nutné ji odstranit.

Samočisticí schopnosti rány je možné podpořit vhodnou volbou krycích materiálů, které zajistí ideální prostředí v místě poranění.

2. Granulační fáze

Dalším krokem v procesu hojení je granulační fáze, kdy v ráně začínají růst nové buňky. Obnovuje se také její cévní zásobení. Vznik nové, tzv. granulační tkáně v místě poškození je dobrým znamením a svědčí o úspěšném hojení. Proces ale mohou narušit následující faktory:

  • Pokud je růst granulační tkáně nadměrný (tzv. hypergranulace), proces růstu buněk a uzavírání rány se komplikuje.
  • Rizikem v této fázi může být stejně jako na počátku hojení infekce, které může způsobit vznik ložisek hnisu. 
  • Nebezpečí představuji i vysušení rány či její macerace. K té dochází například kvůli příliš dlouhým intervalům mezi převazy nebo při použití nevhodného typu krytí rány.

3. Epitelizační fáze

Konečnou etapou hojení rány je tzv. epitelizační fáze, při níž se z okrajů rány k jejímu středu šíří nové kožní buňky a postupně překrývají místo poranění. Komplikací tohoto stadia bývá vysychání rány, které zpomaluje hojení, přispívá k tvorbě strupů a nepříznivě ovlivňuje tvorbu jizvy.

Na co dávat pozor

Rozpad rány představuje častou komplikaci při hojení pooperačních ran. Jeho příčinou může být nestandardní proces hojení, reakce organismu na materiál, kterým je poranění sešité, nebo infekce. Při rozpadu rány je proto nutné léčit infekci a místo po ošetření znovu sešít. Proces hojení ran může ztížit také celkový zdravotní stav pacienta. Narušené podmínky pro hojení se mohou týkat například cukrovkářů, osob s poruchami krevní srážlivosti nebo lidí s autoimunitními onemocněními.

(pak)

Zdroje:

https://www.nursingtimes.net/clinical-archive/tissue-viability/wound-management-1-phases-of-the-wound-healing-process/7000047.article

https://www.woundsource.com/blog/complications-in-chronic-wound-healing-and-associated-interventions



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#