#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP za rok 2018

4. 6. 2019

Klinická farmacie je progresivní obor s velkým potenciálem. „Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP (ČOSKF) kontinuálně vytváří podmínky pro naši každodenní práci, a to na úrovni legislativní, metodologické a odborné. Rádi bychom se více věnovali etickým otázkám a komunikačním dovednostem,“ nastiňuje v editorialu výroční zprávy společnosti za rok 2018 její předsedkyně PharmDr. Jana Gregorová. Připomíná body, které se podařilo úspěšně naplnit, a také cíle, na nichž chce společnost v budoucnu pracovat.

Sedm bodů pro rozvoj oboru

V roce 2018 společnost evidovala 157 členů. Strategie koordinovaného a postupného rozvoje tohoto oboru v ČR s důrazem na kvalitu odborníků nese své ovoce, uvádí předsedkyně ČOSKF. Rozvoj oboru klinické farmacie chce společnost dále podporovat prostřednictvím následujících konkrétních kroků:

  • Prioritně zajistit klinickofarmaceutickou péči poskytovatelům akutní − a zejména lůžkové − péče.
  • Vytvořit síť pracovišť pro primární sféru zdravotní péče.
  • Umožnit existenci pracovišť klinické farmacie nezávislých na lékárně.
  • Posílit emancipaci oboru nastavením jeho vnímání a financování.
  • Zlepšit komunikaci s Českou lékárnickou komorou.
  • Usnadnit mezioborovou spolupráci mezi nemocničními farmaceuty.
  • Vyjasnit pozici oddělení klinické farmacie v rámci nemocnic.

Snaha o zpřehlednění terminologie

Mimo jiné se ČOSKF snaží o upřesnění terminologie, především pak v rámci spolupráce se státy Evropské unie, včetně zapracování zásad nemocniční farmacie (European Statements of Hospital Pharmacy). Nejen v překladech by se neměl zaměňovat termín nemocniční lékárník a nemocniční farmaceut.

„ČOSKF se nadále bude snažit o zpřehlednění terminologie, o nastavení spravedlivých modelů začlenění oddělení klinické farmacie tak, aby do budoucna nebyl klinický farmaceut znevýhodňován v možnosti vedení nemocničních farmaceutů,“ podotýká PharmDr. Gregorová.

Kompetence klinického farmaceuta

V průběhu roku 2018 tak začalo jednání o kompetencích klinického farmaceuta, které vycházejí z vyhlášky č. 421/2016 Sb., definující výkony klinického farmaceuta. Mezi jeho kompetence tedy patří například přímá péče o pacienta, včetně jeho edukace v oblasti farmakoterapie, samostatná tvorba farmakoterapeutických doporučení během hospitalizace i ambulantní péče nebo indikace laboratorních a fyzikálních vyšetření potřebných pro zhodnocení a nastavení farmakoterapie.

Specializační vzdělávání

Specializační vzdělávání klinických farmaceutů probíhá ve spolupráci s IPVZ, kontinuální vzdělávání pak tvoří na sebe volně navazující workshopy, konference a kongres odborné společnosti. Kromě toho existují pracovní skupiny pro podávání léčiv sondou a pro ředění a podávání léčiv, které průběžně zveřejňují zpracovaná doporučení a rozhodovací schémata.

Celý text výroční zprávy si můžete přečíst zde.

Zdroj: Zpráva České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP, rok 2018.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#