#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba kašle volně prodejnými léky

2. 12. 2018

S příchodem podzimních dnů a sychravého počasí se každoročně zvyšuje četnost akutních respiračních onemocnění, typicky doprovázených kašlem. Opět tak začíná být aktuální otázka, který z mnoha dostupných léků pomůže proti kašli nejlépe.

Před zahájením medikamentózní léčby je jistě zapotřebí vyloučit pertusi, exacerbaci astmatu nebo CHOPN, gastroezofageální reflux aj. Kašel může být také jediným příznakem některých závažných stavů, například aspirace cizího tělesa (zejména u dítěte), plicní embolie či srdečního selhání.

Akutní respirační infekce

Nejčastější příčinou kašle je nicméně akutní infekce dýchacích cest. V těchto případech kašel odeznívá do 3 týdnů, ale záhy se může opakovat. U dětí školního věku lze 7–10 těchto epizod ročně považovat za normu, dospělí onemocní asi 2–4× do roka.

Volně prodejné léky

První linii léčby kašle představují volně prodejné léčivé přípravky, tradiční rostlinné léčivé přípravky (fytofarmaka) a jejich kombinace. Podle zastoupení účinných látek se poněkud liší svým mechanismem účinku a indikací.

Antitusika

Léky určené k léčbě dráždivého neproduktivního kašle:

  • kodeinová antitusika s centrálním mechanismem účinku
    • kodein
    • dextrometorfan
  • nekodeinové, převážně periferně působící látky
    • butamirát
    • dropropizin
    • levodropropizin

S ohledem na jejich nežádoucí účinky a lékové interakce lze obecně sledovat ústup od kodeinových antitusik. Kodein je v ČR volně prodejný pouze v kombinaci a kontraindikovaný u dětí do 12 let věku.

Ke ztlumení dráždivého kašle je ovšem možné vyzkoušet také lžičku medu, mentolové pastilky nebo čtvereček kvalitní čokolády.

Expektorancia a mukolytika

Skupina léků indikovaných u vlhkého, produktivního kašle usnadňuje vykašlávání především úpravou viskozity hlenu a podporou jeho transportu řasinkovým epitelem. Efekt některých účinných látek je komplexnější. Mezi expektorancia a mukolytika patří:

  • ambroxol, aktivní metabolit bromhexinu, který zvyšuje průnik některých antibiotik do bronchiálního sekretu;
  • bromhexin;
  • guaifenesin;
  • karbocystein;
  • N-acetylcystein, prekurzor antioxidantu glutathionu;
  • erdostein s antioxidačním a imunomodulačním účinkem, který navíc snižuje adhezi bakterií na epitel dýchacích cest a rovněž zvyšuje koncentraci některých antibiotik v bronchiálním sekretu.

Výčet léčivých přípravků k usnadnění vykašlávání by nebyl úplný bez některých fytofarmak. Jedná se např. o extrakt z břečťanu, tymiánu či muškátu (Pelargonium sidoides). Také jitrocel, prvosenka jarní, bezový květ, lékořice, květ lípy, šalvěj či fenykl mají své místo v léčbě kašle, v podobě čajů a sirupů. Podmínkou účinné léčby je dostatečná hydratace.

Závěr

Nabídka léčivých přípravků pro terapii kašle je pestrá. Konkrétnímu nemocnému je tak možno doporučit lék „na míru“, s přihlédnutím k charakteru kašle, k věku, ke komorbiditám a k osobním preferencím pacienta.

(thr)

Zdroj: Vranová, V., Vašut, K. OTC – terapie kašle. Doporučený postup České lékárnické komory. Dostupné na: www.lekarnici.cz/Pro-verejnost/poradenstvi-konzultace/poradenstvi---konzultace/Terapie-kasle.aspx



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#