#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárna jako místo první linie kontaktu s obézním pacientem

8. 1. 2019

Komunikace s obézními pacienty patří do každodenní praxe farmaceutů. Lékárna se tak často může stát místem prvního záchytu subjektivně „zdravého“ pacienta, u něhož však v souvislosti s obezitou hrozí rozvoj zdravotních komplikací.

Etiopatogeneze obezity

Obezita je chronické onemocnění, charakteristické zvýšenou zásobou tuku. Postihuje řadu orgánových systémů, zvyšuje morbiditu a mortalitu na kardiovaskulární onemocnění, metabolická onemocnění a některé nádory.

Obezita vzniká při dlouhodobé pozitivní energetické bilanci, kdy přívod energie převyšuje výdej. Jedná se o nadměrný přísun tuků, které se ukládají do tukových zásob, a nadměrný přísun jednoduchých cukrů, které se přemění na zásobní tuk. Při požití většího množství alkoholu dochází k jeho přednostní oxidaci, ale zároveň k potlačení spalování jiných energetických zdrojů.

Na tělesné hmotnosti se podílí asi z 50 % genetická predispozice, jen vzácně (ve 2–5 %) ji může způsobit porucha endokrinních žláz, např. snížená funkce štítné žlázy. Existuje také iatrogenní obezita, která vzniká při dlouhodobém užívání určitých léků.

Všeobecný postup při redukci hmotnosti

  1. Vypočítat orientačně hodnotu současného denního energetického příjmu a sestavit výživový plán.
  2. Omezit konzumaci nevhodných potravin: živočišné tuky, tučné mléčné výrobky, bílé a sladké pečivo, jednoduché cukry ve formě sladkostí, tučné slané pochutiny (chipsy, oříšky).
  3. Zvýšit konzumaci vhodných potravin: nenasycené mastné kyseliny – rostlinné tuky a oleje, ryby, libové bílé maso, sója, nízkotučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo, neloupaná rýže.
  4. Zvýšit přísun vlákniny v podobě ovoce a zeleniny. Vláknina na sebe váže živiny a tím zlepšuje jejich vstřebávání. Díky schopnosti bobtnat v GIT tlumí chuť k jídlu.
  5. Dodržovat pitný režim: denně 2–3 litry neslazených nápojů, odbourat slazené nápoje a alkohol.
  6. Připravovat jídlo vhodným způsobem – vaření, pečení, dušení. Nesmažit, nepřisolovat, nezahušťovat jíškou nebo smetanou.
  7. Zařadit pohybovou aktivitu.

Úloha lékárny v léčbě obezity

  • Identifikovat pacienty s rizikem vzniku metabolického syndromu a rozvoje obezity, nebo u nichž by přibírání na váze mohlo být způsobeno léky.
  • Spolupracovat s lékaři při hledání alternativních léčebných metod.
  • Poskytovat poradenství o snižování nadváhy v rámci individuálních konzultací.
  • Nabízet edukační a propagační materiály (správné dietní zásady, energetické tabulky potravin, možnosti pohybových aktivit), kontakty na odborná obezitologická centra, webové stránky.

Náplň a průběh konzultace v lékárně

Konzultace probíhá jako odborně vedený rozhovor s cílenými dotazy. Její náplní je:

  1. Zjištění příčiny nadváhy či obezity a faktorů, které mohou usnadnit či komplikovat redukci hmotnosti: genetické predispozice pacienta, jeho životní styl, současná i minulá onemocnění, užívané léky, dosavadní zkušenosti s redukcí hmotnosti, motivace k hubnutí, zaměstnání, rodinné zázemí.
  2. Poskytnutí obecných informací o zdravotních rizicích spojených s obezitou a vyhodnocení individuálního rizika.
  3. Měření obvodu pasu, BMI, tlaku krve, pulzu, podílu tuků, svalů a vody v těle, glykémie, cholesterolu.
  4. Doporučení změny životního stylu: stravovací návyky, pohybové aktivity, trávení volného času.
  5. Informovat o možnostech samoléčby: bylinné preparáty, čajové směsi, OTC přípravky (psyllium či Lepicol obsahující vlákninu; orlistat 60 mg s lokálním účinkem v GIT – inhibuje enzym lipázu, sníží se hydrolýza tuků).
  6. informovat o možnostech farmakoterapie pod dohledem lékaře, navrhnout vhodné přípravky.

Cesty k úspěchu: motivace a reálné cíle

Důležité je hned na začátku stanovit reálný a dosažitelný cíl – pomalejší hubnutí a udržení snížené hmotnosti. Doporučuje se maximálně 1–2 kg za měsíc, 8–10 kg za rok, tedy pokles o 7–10 % vstupní hmotnosti. V té souvislosti je vhodné pacienta upozornit, že snížení hmotnosti již o 5–10 % snižuje výrazně zdravotní rizika.

Samostatné rozhodnutí pacienta o postupu v redukci hmotnosti je zcela zásadní a je třeba ho respektovat. Pacient je v procesu hubnutí sám sobě terapeutem. Odborník působí jen jako motivační činitel či konzultant s cílem pacienta podpořit a nasměrovat.

Součástí každé konzultace by mělo být téma motivace. Pacienti mají zájem hubnout z estetických, sociálních, rodinných, zdravotních či jiných důvodů. Obecně platí, že jakákoliv motivace je správná a je třeba ji podpořit.

Pacienty zároveň vedeme je k uvědomění, že se jedná o chronické onemocnění a kontrola hmotnosti bude vyžadovat celoživotní pozornost.

(lkt)

Zdroj: Davidová J., Drábková M., Seberová D. Poradenství snižování nadváhy a léčba obezity. Doporučený postup. Česká lékárnická komora, 25. září 2018. Dostupné na: www.lekarnici.cz/getattachment/Pro-verejnost/PORADENSTVI-KONZULTACE/PORADENSTVI---KONZULTACE/Poradenstvi-snizovani-nadvahy-a-lecba-obezity/DP-obezita-2017-03-02-(1).pdf.aspx



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#