#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pomocníci pro moderní lékárnu

4. 6. 2019

Farmaceutický trh nabízí pro magistraliter přípravu čím dál více nových substancí. S tímto trendem jde ruku v ruce i modernější přístrojové vybavení, které na XXI. celostátní konferenci sekce farmaceutických asistentů konané 27. dubna 2019 v pražském IKEMu představila Kamila Červenková, DiS., z oddělení galenické přípravy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

I když se může zdát, že magistraliter příprava je na ústupu, neplatí to absolutně. Zvláště ve větších a nemocničních lékárnách se využívají přístroje a pomůcky, které v mnohém zvyšují efektivitu práce odborného personálu a v konečném důsledku jsou výhodné i pro samotné pacienty. Přispívají totiž ke zvýšení jak kvality, tak i bezpečnosti výsledného léčivého přípravku.

Moderní přístroje ve službách lékárny

Typickým příkladem jsou míchací přístroje, dříve označované jako unguátory. Disponují řadou variabilních programů, které umožňují nejen dokonalou homogenizaci polotuhých přípravků, ale také prodloužení doby použitelnosti přípravku až o 2 měsíce, protože příprava probíhá v uzavřeném systému s minimálním rizikem vnější kontaminace. Nedílnou součást těchto zařízení představují míchadélka a kelímky různých velikostí. Největší z nich mohou pojmout až 1 kg přípravku a sloužit zároveň jako zásobní kelímky pro uchovávání konečného přípravku. Přeplnění přímo do expedičního obalu pro pacienta je možné přes speciální spojky tak, že nedochází ke kontaktu produktu se vzduchem.

V přednášce byly zmíněny výhody ohřívací plotýnky s magnetickým míchadélkem. Umožňuje nastavit rychlost míchání a teplotu zahřívání a lze ji použít pro podporu rozpouštění jinak pomalu se rozpouštějících látek, např. kyseliny borité nebo minoxidilu. V sortimentu elektrických pomocníků můžeme najít také vibrační desku. Ta vhodně doplňuje moderní strojky na plnění tobolek, protože usnadňuje rovnoměrné rozklepávání prachovité směsi. Moderní verze plnicích strojků má vyměnitelné svrchní desky pro velikosti tobolek 00–4 a dokoupit je možné i karty s 50–120 předpřipravenými tobolkami.

Drobní, přesto užiteční

Přednášející připomněla také jednorázové plastové formy na čípky a rozplňovací láhve na čípkovou hmotu. Prozatím méně známé a využívané jsou dávkovací kelímky Topi-CLICK s aplikátorem pro přesné odměrné dávkování, dále hliníkové tuby chránící přípravek před světlem a uzávěry s pojistkou originality. Pro usnadnění rektálního, vaginálního nebo intranazálního podání a také pro využití celého objemu masti či krému je možné ke kelímkům připojit krátký nebo dlouhý aplikátor.

(zemt)

Zdroj: Červenková D. Přístroje a pomůcky pro moderní přípravu IPLP v lékárně. XXI. celostátní konference sekce farmaceutických asistentů České asociace sester, IKEM, Praha, 27. 4. 2019.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#