#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hemoroidy mohou být prvním příznakem chronické žilní insuficience

19. 4. 2021

Hemoroidální onemocnění trápí významnou část populace. Na jeho vzniku se podílí současný životní styl a sedavý způsob života. Neléčené hemoroidy mohou být spojeny s nepříjemnými pocity i zdravotními komplikacemi. Přítomnost hemoroidů souvisí s širším zdravotním problémem − chronickou žilní insuficiencí. Časná stadia tohoto onemocnění lze účinně léčit pomocí venofarmak, která je vhodné užívat dlouhodobě. Léčebné možnosti hemoroidů potom zahrnují i spektrum chirurgických výkonů, z nichž řadu je možné provést ambulantně a bezbolestně. O postavení proktologa v léčbě hemoroidálního onemocnění jsme hovořili s MUDr. Pavlem Maškem z kliniky Palas Athena v Praze.

Jaké jsou nejčastější důvody návštěvy proktologické ambulance a jaké místo zaujímají hemoroidy ve skupině nezhoubných onemocnění konečníku?

Hemoroidy jsou jednoznačně nejčastějším důvodem, proč pacient vyhledá proktologa. Odhadl bych, že s tímto problémem přichází více než polovina pacientů. Časté jsou také anální fisury, dále polypy a záněty konečníku.

Zaznamenal jste v průběhu probíhající pandemie nárůst incidence hemoroidů?

Ano. Pozorujeme vzestup odhadem o 10 až 20 procent. Vliv na to má sedavý způsob života, který je během pandemie umocněn. V jejím průběhu jsem se také setkal s několika pacienty, u nichž bylo onemocnění COVID-19 provázeno průjmy. V těchto případech někdy dochází k podráždění konečníku, a pacient tedy navštíví proktologa.

Komplikují obecně průjmy průběh hemoroidálního onemocnění, například rozvojem zánětlivých změn v konečníku?

Samozřejmě, jak u hemoroidů, tak u fisur dochází k častému zanícení. U fisur však bývá častější příčinou zácpa.

V jakém stadiu hemoroidálního onemocnění přicházejí pacienti do ambulance proktologa nejčastěji?

Pacienti k nám přicházejí ve všech stadiích hemoroidálního onemocnění. Vedle však toho předpokládáme, že mnoho lidí s tímto problémem dlouhodobě žije a neléčí se. Důvodem bývá, že se mnohdy obávají vlastního vyšetření konečníku. Je to přeci jen intimní záležitost. Takže se léčí sami a své obtíže bagatelizují.

Na co se mají před návštěvou proktologa pacienti připravit? Čeká je rektoskopie nebo rovnou kolonoskopie?

Rektoskopie se dnes prakticky neprovádí. Pacienty vyšetřujeme pomocí anoskopie, která je bezbolestná (pacient cítí jen mírný tlak) a výhodou je i to, že nevyžaduje přípravu jako před kolonoskopií. Kolonoskopické vyšetření doporučujeme pacientům též, odesíláme je na specializované pracoviště.

Co byste doporučil pacientům, u nichž se objeví symptomy hemoroidálního onemocnění?

Samozřejmě ideální je vyhledat proktologa nebo alespoň praktického lékaře. Lékař by měl provést vyšetření per rectum, čímž se dá poměrně dobře diferenciálně diagnosticky odlišit, zda nejde o zhoubné onemocnění konečníku.

Jaké jsou komplikace neléčených hemoroidů?

Nejčastější komplikací jsou záněty, někdy dochází i k tvorbě perianálního abscesu. Objevují se také sekundární poruchy pasáže, které vedou k tomu, že se pacient obává chodit na stolici. V důsledku toho se u něj mohou rozvinout kolitidy a může dojít i k masivnímu krvácení. Při dlouhodobém krvácení z hemoroidů vídáme u našich pacientů často anemizaci.

Které léčebné intervence lze v současnosti pacientům s hemoroidy nabídnout a jaká je jejich efektivita z pohledu další prognózy?

Zlatým standardem je Barronova ligace. Dále jde o zákroky s využitím laseru nebo infračerveného paprsku. Z operačních zákroků se využívá operace podle Longa, která svého času zažívala velký boom, avšak ukázalo se, že není vhodná pro všechna stadia hemoroidů. Používá se také parciální hemoroidektomie a své místo mají rovněž klasické operační výkony. Pokud pacienti odmítají chirurgickou intervenci, snažíme se je léčit konzervativně.

Které léčebné metody či zákroky pacienti preferují?

Chtějí, aby to bylo rychle hotové, bezbolestné a nemuseli být po zákroku v pracovní neschopnosti. Tomuto požadavku nejlépe vyhovují právě Barronovy ligace, které lze zvládnout ambulantně v rámci jednodenní chirurgie. Metoda je však vhodná jen pro první a druhý stupeň hemoroidálního onemocnění.  

Jak se pacienti obvykle léčí do doby, než přijdou k vám do ordinace?

Nejčastěji používají čípky, masti, režimová opatření, případně tabletové preparáty s obsahem bioflavonoidů.

Doporučujete svým pacientům venofarmaka?

Ano. Jednak v akutním stadiu, kdy pacient přijde s trombotizovaným hemoroidem. Zde provedeme chirurgický výkon a následně pacient užívá přípravky s obsahem bioflavonoidů. Stejně tak je vhodné je užívat v sekundární prevenci nebo pokud pacient preferuje konzervativní léčbu. Doporučujeme přitom dlouhodobé užívání.

Mezi často užívané léčivé přípravky pro léčbu chronické žilní insuficience a hemoroidálního onemocnění patří diosmin. Do jaké míry jsou proktologové s touto látkou obeznámeni?

Myslím, že jsme s ním obeznámeni velmi dobře. Kombinace diosmin/hesperidin je účinnou složkou několika osvědčených léků, ale i doplňků stravy a pravidelně se o této problematice dozvídáme jak na odborných akcích, tak ze strany obchodních reprezentantů. Užívání venofarmak je také součástí doporučených postupů v léčbě chronické žilní insuficience.

Mohou být hemoroidy prvním příznakem chronické žilní insuficience? Je vhodné již zde nasadit venofarmaka?

Ano. Tito pacienti nemusejí mít varixy na dolních končetinách a městnání v žilách konečníku může být první příznak žilního onemocnění. Včasné nasazení venofarmak v časném stadiu onemocnění zpomalí nebo zastaví jeho progresi.

Co má pacient udělat pro to, aby vůbec nemusel k proktologovi?

Hemoroidy jsou civilizačním onemocněním. V prevenci se uplatňuje vhodný stravovací režim s dostatkem vlákniny, pitný režim a pohybová aktivita. Ne všechny fyzické aktivity jsou však vhodné. Lidé s dispozicí k žilní nedostatečnosti by se měli vyhýbat sportům, jako je jízda na rotopedu či dlouhé cyklistické vyjížďky, a především jízdě na koni. Jak říkávám svým pacientům: Jízdní vojska v minulosti často nosila uniformy s červenými kalhotami. Nebylo tomu tak ovšem pouze z důvodu, aby vypadali pěkně na přehlídkách, ale i proto, aby se maskovalo právě jejich časté krvácení z hemoroidů.

MUDr. Andrea Skálová
redakce MeDitorial



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#