#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Opalovací krémy včera a dnes

11. 7. 2018

Sezóna opalovacích krémů je tady a většina lidí si bez nich nedovede léto představit. Kde a kdy se objevily vůbec poprvé?

Chránit před sluncem se chtěli již v dávnověku

Rané civilizace používaly na ochranu pokožky různé rostlinné výtažky, v Řecku šlo o olivový olej, v Egyptě o extrakt z rýže, jasmínu a vlčího bobu. Po tisíce let se používala i pasta z oxidu zinečnatého. Principem ochrany proti spálení sluncem je vytvoření bariéry, která nedovolí UV paprskům proniknout kůží. Používané chemikálie a minerály formují na pokožce film, který škodlivé paprsky odráží nebo absorbuje, aby neprostupovaly hlouběji.

Dva vynálezci

O prvním opalovacím krému můžeme mluvit ve 30. letech 20. století. Švýcarský student Franz Greiter se spálil na slunci při výstupu na horu Piz Buin na rakousko-švýcarském pomezí a rozhodl se vytvořit něco pro prevenci podobných situací. Produkt nazval Glacier Cream a posléze byl prodáván pod značkou Piz Buin.

V roce 1944 přišel s obdobným nápadem Američan Benjamin Green, který použil směs kakaového másla a látky zvané red vet pet, červené veterinární vazelíny. Jeho opalovací krém – či spíše lepkavá substance – měl především chránit před sluncem vojáky v rovníkových oblastech. Později patent odkoupila a vylepšila společnost Coppertone a běžní občané si jej mohli zakoupit jako Coppertone Suntan Cream.

Kdo vymyslel SPF?

Sun protection factor (SPF), tedy úroveň ochrany před sluncem, je vynález připisovaný již zmíněnému Franzi Greiterovi. Jeho systém se používá dodnes a jednoduše platí, že čím vyšší je hodnota SPF, tím vyšší je ochranná schopnost opalovacího přípravku. Jde o množství, resp. podíl UV paprsků, které proniknou ke kůži, takže např. SPF 15 znamená, že 1/15 těchto paprsků se dostane ke kůži.

Pro praktický odhad účinnosti krému lze vynásobit hodnotou SPF dobu, kterou může daný člověk bezpečně strávit na slunci, aniž by se spálil (tj. po kterou se pokožka přirozeně dokáže bránit slunci). První Greiterův krém měl SPF 2, dnes již máme na výběr nejen vyšší SPF, ale i různé formy opalovacích přípravků: gely, spreje, voděodolné krémy a kombinovanou ochranu před UVA a UVB paprsky.

(mir)

Zdroj: The History of Sunscreen. Weldricks Pharmacy, 2017 Jul 21. Dostupné na: www.weldricks.co.uk/news/the-history-of-sunscreen



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#