#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

eRecept přináší výhody i nevýhody, systém se stále rozvíjí

1. 4. 2019

eRecept nepředstavuje podle ředitelky SÚKL Ireny Storové žádnou revoluci v předepisování léků. Jedná se o stejný lékařský předpis, na který jsme byli zvyklí, jen vystavený v elektronické podobě. Podle jejích slov přináší výhody všem skupinám − lékařům, lékárníkům i pacientům.

Přínos relativní, či absolutní?

„Z našeho pohledu se eRecept osvědčil, slýcháme čím dál víc pozitivních reakcí, i od lékařů,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nedošlo ani k hromadnému zavírání lékařských praxí. Zjednodušilo se předepisování léků chronickým pacientům, u kterých není návštěva lékaře nutná. Někteří lékaři ovšem upozorňují, že možnost předpisu léku „na dálku“ znamená jen relativní přínos. V případě akutního onemocnění ji nelze využít, u chronických pacientů hrozí, že začnou zanedbávat pravidelné kontroly nebo se budou dožadovat zaslání eReceptu bez klinického vyšetření.

Na druhé straně lékař získává přehled o všech předepsaných a vydaných receptech a kontrolu nad dodržováním léčebného režimu pacientem. Velkou výhodu představuje vyšší míra bezpečí pacienta při výdeji léku. eRecept není možné vyplnit neúplně nebo nečitelně, nelze jej ani zfalšovat, zneužít či odcizit. 

Limitace eReceptu a praktické problémy

Největší problém představuje jakýkoliv výpadek systému, ať už na straně úložiště nebo na straně lékárny. Dlouhodobé výpadky, které již lékárníci několikrát zažili, mohou způsobit vážné komplikace. Ke krátkodobým výpadkům v délce několika vteřin či minut dochází běžně. Tyto výpadky zdravotní péči sice neohrožují, komplikují však lékárníkům práci, zvláště když nastanou v nevhodné situaci (fronta, netrpělivý pacient). Prodloužila se také doba výdeje, protože je třeba načíst eRecept z centrálního úložiště, nahlásit do něj výdej léku a zároveň komunikovat s pacientem. Situaci může zkomplikovat nečitelnost kódů čtečkou kvůli docházejícímu toneru, poničené průvodce či poškrábanému displeji mobilu. Zvláštní problém představuje preskripce individuálně připravovaných léčivých přípravků.

eRecept nelze upravovat ani do něj doplňovat údaje. Při jakékoliv chybě (počet předepsaných balení, omylem předepsaný jiný lék a podobné situace) je třeba kontaktovat lékaře. Dříve lékárník mohl po domluvě s lékařem recept upravit. Nyní jej může opravit pouze lékař. Pokud se lékárníkovi nepodaří s ním spojit, což se pozdě odpoledne stává často, nesmí lék vydat. 

Sdílený lékový záznam na obzoru

Pozitiva slibuje připravovaný sdílený lékový záznam, který by měl vstoupit v účinnost nejpozději začátkem podzimu 2019. Oprávněným lékařům, lékárníkům a záchranářům umožní za přesně stanovených podmínek nahlédnout do seznamu všech léků předepsaných a vydaných pacientovi. Jak při předepisování ze strany lékaře, tak i při výdeji ze strany lékárníka bude možné zhodnotit vhodnost léčby, zabránit nežádoucím interakcím nebo předejít duplicitnímu užívání léčiv se stejnou či podobnou léčivou látkou. Sdílení záznamu s lékaři a lékárníky bude ve výchozím zákonném režimu automaticky povoleno, ale pacienti budou mít právo kdykoliv projevit nesouhlas se sdílením, případně dát souhlas jen vybraným lékařům.

Přeshraniční preskripce a dispenzarizace jako další krok

Vzhledem k zapojení ČR do projektu přeshraniční ePreskripce a eDispenzace bude možnost vyzvednout si léky v zahraničí. Služba pacientský souhrn umožní lékaři při ošetřování pacienta z jiné země EU nahlédnout do části jeho zdravotní dokumentace. Na tento projekt pak naváže právě výše uvedená přeshraniční ePreskripce / eDispenzace. Zahájení ostrého provozu se plánuje v roce 2020.

(lkt)

Zdroje:
1. MZ ČR. eRecept se osvědčil, jeho oblíbenost roste. Tisková zpráva. Ministerstvo zdravotnictví ČR, 3. ledna 2019.
2. MZ ČR. Sdílený lékový záznam, který významně zvýší bezpečnost pacienta, schválila vláda. Tisková zpráva. Ministerstvo zdravotnictví ČR, 10. října 2018.
3. Hanušová A. Elektronické recepty přináší výhody lékařům, pacientům i lékárníkům. Žádnou revoluci v preskripci ale neznamenají, říká ředitelka SÚKL Irena Storová. Otevřené zdravotnictví, 28. června 2018.
4. Bude eRecept pro lékaře přínosem, nebo jen zbytečnou buzerací? Medical Tribune, 19. ledna 2018; 1.
5. eRecept − poznatky z praxe. Největší praktické problémy při výdeji léků na eRecept. Grémium majitelů lékáren ČR, 26. září 2016.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#