#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co s sebou na dovolenou? 10 + 1 doporučení zpoza táry

4. 6. 2019

V těchto dnech přicházejí do lékárny klienti, kteří chtějí nakoupit přípravky na dovolenou nebo poradit s kompletací celé lékárničky. Lékárnička obsahující vše potřebné a přizpůsobená na míru konkrétním osobám, která nezabere mnoho místa v zavazadle, by měla patřit k vybavení všech, kdo se chystají na cesty.

Není cesta jako cesta

Poskytnout všeobecnou radu nelze. Záleží na tom, zda cestuje jednotlivec, nebo skupina (a v jakém počtu), jestli cestují pouze dospělí, nebo dospělí s dětmi, případně těhotné ženy či pacienti s chronickým onemocněním. Obsah lékárničky je třeba volit podle místa a délky pobytu, podle plánovaných aktivit i předpokládané dostupnosti zdravotní péče v destinaci.

Pravidelná medikace

V první řadě je třeba přibalit léky, které pacient užívá pravidelně a dlouhodobě. Před odjezdem by měl u všech balení zkontrolovat, do kdy jsou přípravky použitelné, jestli k nim má návod a při jaké teplotě se skladují.

Prostředky první pomoci

V lékárničce by neměly chybět prostředky první pomoci jako obvazy, obinadla a sterilní gáza, různé druhy náplastí, dále nůžky, pinzeta a teploměr. Důležité jsou také prostředky určené k dezinfekci (roztoky, spreje, mast na infikované rány atd.).

Bolest není dobrý společník na cestách

Proti bolesti a zvýšené teplotě stačí běžné léky s obsahem paracetamolu, ibuprofenu, kyseliny acetylsalicylové apod. Ženy by neměly zapomenout přibalit léky proti bolestivé menstruaci. Hodit se mohou také masti, krémy a gely na bolesti svalů a kloubů.

Když zlobí zažívací trakt

K častým neduhům na cestách patří průjem a zažívací potíže. Pomáhá Smecta, živočišné uhlí, kloroxin (Endiaron); loperamid (Imodium) doporučíme jen ke krátkodobému zastavení průjmu, ale ne k delšímu užívání. Klienty poučíme, že průjem může sloužit jako obranná reakce těla, proto není dobré ho ve všech případech zastavovat. Na cesty do Asie či Afriky doporučíme probiotika, jež pomohou lépe zvládat přechod na jiný druh stravy a jinou mikroflóru.

Zácpa se na cestách nevyskytuje tak často jako průjem. Většinou vzniká spíš ze stresu z cestování. Pomůže klasické projímadlo nebo tablety proti zácpě, zpravidla s obsahem bisakodylu, pikosulfátu nebo laktulózy.

Alergie může číhat nejen na alergiky

Pokud cestující trpí alergií, přibalí si antialergika, např. dimetinden (Fenistil gel) a tablety s obsahem cetirizinu či bisulepinu (Zyrtec, Zodac, Dithiaden). Měli by si je vzít i ti, kdo žádnou alergií netrpí, protože je může zaskočit nečekaně uprostřed cesty.

Nevolnost, úzkost, nespavost

Pro případ nevolnosti v dopravním prostředku poradíme Kinedryl a Travel-Gum. Řada pacientů také může trpět stresem z letadla nebo nespavostí a úzkostí v cizím prostředí. Na tyto problémy může lékárník doporučit řadu rostlinných přípravků. Léky jako hypnotika a anxiolytika by měl ovšem předepsat lékař.

Jak odehnat dotěrný hmyz

Proti hmyzu doporučíme repelent. Repelenty na rostlinné bázi mají dobrou snášenlivost, ale kolísavou účinnost. V tropických oblastech pak běžné repelenty pořízené v Evropě nezabírají vůbec. V tomto případě je třeba mít preparáty s obsahem diethyltoluamidu (DEET) v koncentraci > 50 %, které lze zakoupit v ordinacích středisek cestovního lékařství.

Ochrana před sluncem

Připomeneme zásady správného opalování a upozorníme na nebezpečí UV záření, zvláště v jižních oblastech, u moře, na horách a zejména na přelomu jara a léta. Je vhodné, aby pacient znal svůj fototyp. Mnoho lidí také neví, že slunce opaluje i přes mraky a vodu, neuchrání dokonce ani pobyt ve stínu. K dispozici je široké spektrum opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem, pro případ spálenin pak Panthenol krém nebo sprej.

Očkování a léky specifické pro danou destinaci

Klienti by se měli v centrech cestovní medicíny předem informovat, zda ve své cílové destinaci nebudou potřebovat specifické léky či očkování.

Na cestu do exotických oblastí nebo oblastí s omezenou lékařskou péčí se doporučují antibiotika, případně antimalarika. To je však třeba konzultovat s lékařem – ideálně se specialistou na cestovní medicínu nebo s lékařem v místě pobytu. Někde je možné získat antibiotika i bez receptu, jejich použití bez znalosti dávkování by však znamenalo zbytečné riziko.

Pravidla a podmínky transportu léků

Zdůrazníme, že léky je třeba správně zabalit, aby byly chráněny proti nárazům (zejména v odbaveném zavazadle) a také proti světlu, mrazu a vlhku. Pokud budou klienti cestovat letadlem, měli by se seznámit s pravidly převozu léků.

(lkt)

Zdroje:
1. Příhodová A. Co by nemělo chybět ve vaší lékárničce na cesty. Vitalia.cz
2. Co by měla obsahovat cestovní lékárnička? DrMax.cz
3. Balíme na dovolenou. BENU.cz 
4. Cestovní lékárnička. Jaké léky si sbalit na dovolenou. MAHALO.cz



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#