#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčivé přípravky nově schválené pro použití v EU – říjen 2019

18. 11. 2019

Každý měsíc zveřejňuje Evropská léková agentura (EMA – European Medicines Agency) vybrané informace souvisejícími s humánními léčivy. Následující přehled je výňatkem z listopadového newsletteru a představuje agenturou schválené léčivé přípravky v říjnu.

EMA zveřejnila v listopadovém vydání celkem 6 nově schválených léčivých přípravků (LP) z následujících skupin:

  • antivirotika (LP Trogarzo)
  • cytostatika − inhibitory proteinkináz (LP Vitrakvi)
  • léčiva ovlivňující renin-angiotenzinový systém (LP Giapreza)
  • periferně působící myorelaxancia (LP Nuceiva)
  • látky tvořící cheláty se železem (LP Deferasirox Mylan)
  • antiepileptika (LP Epidyolex)

Uvedeným centralizovaně registrovaným léčivým přípravkům byl v říjnu schválen vstup na trh ve všech členských státech EU. V zemích EU, ve kterých budou tyto LP uvedeny na trh, budou obchodovány pod stejným názvem, registračním číslem, strukturou a zněním SmPC a příbalovou informací.

Trogarzo (ibalizumab)

Trogarzo je léčivý přípravek používaný v terapii dospělých infikovaných virem lidské imunodeficience typu 1 (HIV-1), který způsobuje AIDS. Tento LP je podáván spolu s dalšími léky určenými k terapii HIV v případech, kdy standardní kombinace nezabírá z důvodu rezistence viru (multirezistentní HIV).

Vitrakvi (larotrektinib)

Vitrakvi je protinádorový léčivý přípravek k léčbě solidních nádorů se specifickou genovou mutací. Léčivá látka larotrektinib zabraňuje v takto postižených buňkách (například plic, štítné žlázy a střev) množení nádorových buněk a tím zpomaluje zhoršování nádorového onemocnění.

Giapreza (angiotenzin II)

Léčivý přípravek Giapreza se používá u dospělých s nebezpečně nízkým krevním tlakem v případech, kdy jiné typy léčby směřující ke zvýšení krevního tlaku nebyly účinné. 

Nuceiva (toxinum botulinicum typus A)

Přípravek Nuceiva se používá k dočasnému zlepšení vzhledu svislých vrásek mezi obočím u dospělých mladších 65 let, jejichž vrásky jsou středně závažné až závažné a mají na ně významný psychologický dopad.

Deferasirox Mylan (deferasirox)

Léčivý přípravek Deferasirox Mylan se používá k léčbě chronického přetížení organismu železem u pacientů s některými krevními poruchami.

Epidyolex (kanabidiol)

Epidyolex je označen jako „léčivý přípravek pro vzácná onemocnění“ a používá se jako doplněk klobazamu k léčbě dvou vzácných forem dětské epilepsie – syndromu Dravetové a Lennoxova-Gastautova syndromu.

(lexi)

Zdroj: EMA. Human medicines highlights. European Medicines Agency, 2019 Nov 7. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/newsletter/human-medicines-highlights-november-2019_en.pdf



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#