#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování nejvíc potřebuje ten, kdo sám být očkován nemůže − kazuistika

19. 3. 2019

Odpůrci očkování se domnívají, že vakcíny jsou nadbytečné, protože silní jedinci se infekcím ubrání i bez nich. Ale mezi námi nejsou jen silní jedinci. Pojďme se seznámit s malou Cambree, která se narodila s vrozenou vadou. Očkování má kontraindikované a její život závisí mimo jiné na tom, zda se nechají očkovat ostatní.

Iniciální podezření

Když se Cambree narodila, byla klinicky zcela v pořádku. Vážila skoro 3 kilogramy a dobře prospívala. Při dvouměsíční prohlídce si však pediatr všiml žlutého zabarvení sklér a palpoval zvětšená játra. Nechal provést laboratorní vyšetření, které prokázalo abnormálně zvýšené hladiny transamináz ALT i AST a bilirubinu. Dívka byla okamžitě hospitalizována.

Prvním krokem po přijetí k hospitalizaci byla biopsie. Podle jejích výsledků lékaři pojali podezření na biliární atrézii, kterou následně potvrdil cholangiogram.

První operace

První terapeutickou volbou byla portoenteroanastomóza dle Kasaie, při níž jsou resekovány extrahepatální žlučovody a rozpreparovaná porta hepatis je napojena na utvořenou Y kličku z jejuna. U tohoto zákroku se většinou neví, jak dlouho z něj bude dítě profitovat, a také u Cambree bylo velmi pravděpodobné, že to nebude dlouho. Po několika epizodách cholangitidy bylo jasné, že jedinou možností bude transplantace jater.

První transplantace

Čekání na transplantaci bylo dlouhé, ale nakonec byla játra vhodná pro Cambree dostupná. První pooperační den měl normální průběh, nicméně druhý den se rozvinula trombóza portální žíly, která vyžadovala okamžitý chirurgický zákrok. Poté trombotizovala i jaterní tepna a přes okamžité řešení játra začala selhávat. Dívka byla indikovaná k retransplantaci.

Druhá a třetí transplantace

S druhými játry se vše opakovalo. Jaterní tepna trombotizovala a následovalo selhání transplantátu. Cambree byla potřetí zařazena na seznam čekatelů. Lékaři však upozornili rodiče pacientky, že toto budou poslední játra, která Cambree dostane.

Třetí operace se podařila a tentokrát proběhlo dobře i pooperační období. Játra dosud fungují, ale aby opět nedošlo k odhojení, Cambree musí užívat celoživotní imunosupresi. Proto nemůže být očkována a je odkázaná na kolektivní imunitu.

Její stav nejen neumožňuje očkování, ale představuje také významný hendikep pro boj s infekcí, proto se její rodiče obracejí na veřejnost. Vysvětlují, proč je očkování důležité, a prosí rodiče zdravých dětí, aby se mu nebránili.

Neočkovat není osobní rozhodnutí

Cambree je jedním z mnoha dětí, jež se rodí s vrozenou vadou. Ta její je velmi nešťastně lokalizovaná a bez péče špičkových specialistů by už pravděpodobně nežila. Infekce teď pro ni představují jedno z hlavních rizik a vakcinace ostatních ji tak může pomoci ochránit. Pokud ji rodiny jejích vrstevníků akceptují.

(pez)

Zdroj: All vulnerable children need you. Voices for Vaccines 2018 Aug. Dostupné na: www.voicesforvaccines.org/all-vulnerable-children-need-you



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#