#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pylová sezóna v lékárnách

2. 7. 2019

Zatímco stromy v rozpuku a louky plnící se květy většinu lidí těší, alergikům dokáží někdy doslova zkazit den. Tzv. sezónní alergie, často na pyl, s sebou přináší kýchání, ucpaný nos a zarudlé oči. Úlevu může přinést poměrně široké spektrum přípravků, jež lze v lékárně pořídit i bez receptu.

Úvod

Alergici jistě znají všeobecná doporučení – za suchých či větrných dní chodit co nejméně ven, po příchodu domů se převléknout a osprchovat, aby se pyl neroznášel dál po bytě, a nevěšet prádlo venku, aby na něm pyl zbytečně neulpíval. Přesto se však potíže v různé míře objevují a obtěžují postižené osoby. Výzkumy dokonce ukazují, že chronicky ucpaný nos vnímá většina lidí z pohledu kvality života hůře než třeba diabetes. Co tedy může lékárník nabídnout pacientům s tímto druhem zdravotních obtíží?

Nos

Dýchací cesty jsou alergiemi ovlivněny nejčastěji a pro ucpaný nos je ideální použít lokální preparáty. Uvolnění nosu zajistí dekongestiva ve formě kapek nebo spreje, nicméně nejsou vhodná pro pravidelnou aplikaci. Doporučuje se používat je zhruba týden, po delší době totiž vyvolávají tzv. lékovou rinitidu. Tu se pacienti zpravidla snaží vyřešit navýšením frekvence použití dekongestiv, což – bez ohledu na původní příčinu, tedy alergii – vede k dalšímu zhoršení příznaků.

Jemnější účinkem i chováním k nosní sliznici jsou různé salinické roztoky, ať už ve formě spreje nebo v podobě výplachů pomocí speciální konvičky. Výhodou je, že také spláchnou alergeny z nosní sliznice.

Lokálně podávaných antihistaminik je poněkud méně, v nabídce je azelastin (Allergodil) nebo levokabastin (Livostin).

Bez receptu lze koupit i kortikoidy ve spreji k aplikaci do nosu, konkrétně flutikason (Flixonase) nebo nižší dávku beklomethasonu (Beclomet Nasal).

Oči

Pokud se alergie projevuje hlavně pálením, slzením a zarudnutím očí, je bohužel vhodných přípravků na trhu méně. V oční variantě existují azelastin i levokabastin, dále tetryzolin (Vasopos N) nebo stabilizátory žírných buněk – kromoglykát sodný (volně prodejný je přípravek Lecrolyn). Zklidnění mohou přinést oční kapky Ocutein Allergo s bylinným výtažkem.

Perorální antihistaminika

Pokud je alergie silnější, většina pacientů sáhne po systémové léčbě, s níž se doporučuje začít dřív, než se objeví příznaky. Bez receptu se dá koupit řada přípravků s obsahem levocetirizinu a cetirizinu, případně loratadinu (Claritine) ve formě tablet či kapek (kromě uvedených i dimetinden – Fenistil). Jejich nevýhodou je možný útlum, na který je nutné upozornit.

Americké odborné společnosti doporučují u osob starších 12 let předepsat pro léčbu sezónní alergické rýmy monoterapii intranazálními kortikoidy, případně v kombinaci s intranazálními antihistaminiky. Přidaná perorální antihistaminika nepřinesla podle studií dostatečný benefit.

(mir)

Zdroje:
1. Wallace D. V., Dykewicz M. S., Oppenheimer J. et al. Pharmacologic treatment of seasonal allergic rhinitis: synopsis of guidance from the 2017 joint task force on practice parameters. Ann Intern Med 2017; 167: 876–881, doi: 10.7326/M17-2203.
2. Seasonal allergies: Nip them in the bud. Mayo Clinic, 2018 May 12. Dostupné na: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/in-depth/seasonal-allergies/art-20048343
3. Alergie: horší než AIDS. Rozhovor s MUDr. Martinem Fuchsem. Týden 2019; 17.
4. SPC uvedených léčivých preparátů. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/search.php



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#