#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Reakce britských lékáren na ztrátu statusu země bez spalniček

11. 12. 2019

Nejen nekonečnými debatami okolo „brexitu“ aktuálně žije Spojené království. Britský premiér Boris Johnson v reakci na ztrátu statusu země bez spalniček apeloval na zdravotníky, aby zvýšili své úsilí a zvedli proočkovanost vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím (MMR) na 95 %. Téměř 300 veřejných lékáren tak od konce září nabízí aplikaci MMR vakcíny a zpřístupňuje možnost očkování pacientům mimo ordinační hodiny lékařů.

Návrat spalniček

V prvním kvartálu tohoto roku bylo ve Velké Británii 231 hlášených potvrzených případů spalniček, přičemž v červenci byla tato země považována za druhou nejméně proočkovanou v rámci Evropy. Světová zdravotnická organizace (WHO) v srpnu 2019 odebrala status země bez spalniček také Česku, Řecku a Albánii.

Možnosti vakcinace v lékárnách

V současnosti mají lékárny ve Velké Británii širší kompetence než u nás. Odborný personál může aplikovat řadu vakcín, například proti chřipce či hepatitidě typu B. Plošné zplnomocnění lékárníků veřejných lékáren pro očkovací službu je místními autoritami považováno za rozumné opatření vedoucí ke zvýšení povědomí a zpřístupnění vakcinace pacientům.

Aplikace MMR vakcíny

Po srpnové výzvě britských vládních kruhů se situace okolo MMR dala do pohybu. V několika krocích byli lékárníci zplnomocněni a veřejným lékárnám bylo za jistých podmínek umožněno nabízet aplikaci MMR vakcíny svým pacientům jako jednu ze svých služeb. Do programu na zvýšení proočkovanosti proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím se přihlásilo téměř 300 veřejných lékáren.

Nejedná se o zcela bezplatnou službu lékáren hrazenou Národní zdravotní službou (NHS). Pacient však hradí pouze velkoobchodní cenu vakcíny bez dalšího poplatku za samotnou aplikaci. V lékárně nabízející MMR vakcínu se navíc může zastavit bez objednání.

Alternativní cesta ke zvýšení proočkovanosti

Veškeré potřebné informace pro pacienty jsou k nalezení na webových stránkách a sociálních sítích lékáren. Ty se dle slov svých zástupců snaží nabídnout alternativu pacientům, kteří aktuálně nemají příležitost nebo čas navštívit svého lékaře a získat tak očkování zdarma.

Očekává se, že zapojení veřejných lékáren do očkovací služby bude mít značný dopad. Mělo by dojít k výraznému nárůstu proočkovanosti obyvatel Velké Británie a snížení incidence infekčních nemocí.

(lexi)

Zdroj: Pearce C., Tufnell W. Why we decided to offer the MMR jab at cost to our pharmacy. The Pharmacist 2019 Oct 22. Dostupné na: www.thepharmacist.co.uk/news/interviews/why-we-decided-to-offer-the-mmr-jab-at-cost-to-our-pharmacy



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#