#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Důležité otázky a odpovědi, které se týkají hemoroidů

8. 7. 2021

Jak dělíme hemoroidální nemoci?

Existují dva typy hemoroidů – vnější a vnitřní. Vnější hemoroidy jsou hlavně v oblasti kolem řitního otvoru. Vnitřní hemoroidy vznikají hlouběji v konečníku. Vnitřní hemoroidy zpravidla nebolí a projeví se krvácením z konečníku, případně svěděním nebo pocitem tlaku. V pokročilejším stadiu onemocnění může dojít k vyhřeznutí vnitřních hemoroidů ven. Nejprve je možné po stolici vyhřezlé hemeroidy prsty zatlačit zpět, později je tento stav stálý.

Jaký je rozdíl mezi vnějšími a vnitřními hemoroidy?

Především v bolestivosti. V oblasti vnějších hemoroidů je mnoho nervových zakončení, kdežto v místě vnitřních hemoroidů nejsou. Vnější hemoroidy jsou proto mnohem častěji doprovázené bolestí.

Kterých aktivit se vyvarovat?

Jakékoliv dlouhé sezení a usilovná námaha v nevhodných polohách nejsou u hemoroidální nemoci vhodné.Vyhýbáme se dlouhému sezení na bobku, vysedávání a tlačení na toaletě a déletrvajícím sportovním aktivitám, jako je cyklistika, jízda na motorce a na koni nebo vzpírání. Pokud máme sedavé zaměstnání, děláme časté přestávky a zvážíme zakoupení vhodného sedátka, které uleví namáhaným partiím.

V jakém stadiu přicházejí pacienti do ambulance proktologa nejčastěji?

Přicházejí ve všech stadiích, přičemž mnoho lidí tyto obtíže dlouhodobě odkládá nebo ignoruje. Časté je zlehčování situace a neléčení se vůbec nebo pouze prostřednictví přípravků, které „podědili“ nebo jim je někdo z rodiny či přátel poradil. 

Jaké jsou komplikace neléčených hemoroidů?

Nejčastěji se vyskytuje krvácení z vnitřních hemoroidů a perianální trombóza u zevních hemoroidů. U pokročilejších stupňů (3. a 4.) nemoci se také mohou vyskytnout záněty hemoroidů i zanícení v oblasti řitního otvoru. Časté jsou i poruchy vyprazdňování vedoucí k odkládání chození na toaletu, což může vést až k zánětu tlustého střeva, popřípadě k většímu krvácení. 

Je vhodné u hemoroidů užívat volně prodejná léčiva na posílení cév?

Ano, hemoroidální nemoc znamená abnormální zvětšení žilních pletení v oblasti konečníku a řitního otvoru a může být prvním příznakem žilního onemocnění. Nasazení volně prodejných přípravků, například s přírodními flavonoidy (Diozenu), mírní příznaky a přináší úlevu.

Zajímavým zdrojem informací pro vás může být i nedávná online poradna, v níž odpovídal na dotazy čtenářů proktolog MUDr. Petr Majtan, viz https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/prolaps-anu-439377.

Zdroje:

Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. ČLS JEP. 2021

Rozhovor s proktologem MUDr. Pavlem Maškem. Dostupné na 

https://www.prolekarniky.cz/tema/hemoroidy/detail/hemoroidy-mohou-byt-prvnim-priznakem-chronicke-zilni-insuficience-126701,

https://www.solen.cz/pdfs/med/2012/12/06.pdf



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#