#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pandemie covid-19 a její vliv na výskyt hemoroidů v populaci

8. 7. 2021

Mezi rizikové faktory pro vznik hemoroidální nemoci mj. patří dlouhé sezení během dne. V době opakovaných lockdownů přitom byla většina populace nucena trávit mnohem více času v domácím prostředí. Podle některých průzkumů během této doby až o polovinu stoupl průměrný čas, kteří Češi strávili na internetu. To jednak z důvodu pracovních povinností uskutečňovaných z domova, jednak v rámci výplně volného času.

Problémem je častější sezení i průjmy

 

Vědecká veřejnost v této souvislosti definovala termín – „sitting disease“ – tedy choroby, které souvisí se sezením. Jednou z těchto nemocí jsou i hemoroidy. Riziko jejich výskytu negativně ovlivňuje mj. čas strávený sezením během dne. Pokud denně sedíme čtyři až osm hodin, je to pro nás středně rizikové, osm až jedenáct hodin lze pak kvalifikovat jako vysoké riziko pro rozvoj některé z těchto chorob.

Proktologové pozorují v době pandemie vzestup případů hemoroidálního onemocnění, a to o 10 až 20 %. Výskyt těchto potíží ovlivňují kromě častějšího sezení i průjmy, které mohou doprovázet onemocnění covid-19 a jež mohou způsobit podráždění konečníku.

Jak se zbavit obtíží

Jak už jsme uvedli v předchozích částech brožury, v počátečních stadiích nemoci často pomůže úprava jídelníčku a denního režimu a zvýšená hygiena. Další volbou jsou i některé lokálně působící přípravky, například masti či čípky.

V rámci samoléčby lze také doporučit volně prodejné léky, které zvyšují odolnost cév a napětí žilní stěny. Konkrétně jde o léčivý přípravek diosmin (Diozen), který patří mezi flavonoidy, přírodní látky obsažené zejména v citrusech.

Pokud se nám nedaří zbavit se nepříjemných příznaků hemoroidální nemoci pomocí samoléčby, je namístě kontaktovat lékaře.

Zdroje:

https://www.ulekare.cz/clanek/hemoroidy-a-covid-19-jak-spolu-souvisi-465422

https://www.prolekarniky.cz/tema/hemoroidy/detail/porovnani-farmakologickych-vlastnosti-mikronizovaneho-diosminu-a-hesperidinu-126655

Rozhovor s proktologem MUDr. Pavlem Maškem. Dostupné na https://www.prolekarniky.cz/tema/hemoroidy/detail/hemoroidy-mohou-byt-prvnim-priznakem-chronicke-zilni-insuficience-126701

 



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#