#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejen u nás bojujeme s výpadky léků aneb britská zkušenost v „době brexitové“

11. 1. 2020

Více než 62 % lékárníků tráví alespoň hodinu denně úkony spojenými s nedostupností léků. 81 % respondentů rovněž očekává další zhoršení situace po Brexitu. Takové jsou výsledky nedávného průzkumu mezi lékárníky ve Velké Británii.

Pharmacists’ Defence Association (PDA), největší britská členská organizace zastupující více než 28 tisíc lékárníků a studentů farmacie, provedla ve svých řadách průzkum zkoumající současné problémy s dodávkami léků a možný dopad Brexitu na tuto problematiku.

Rána do vazu pro motivaci lékárníků

Průzkumu se mezi 22. srpnem a 27. zářím účastnilo celkem 1071 lékárníků. 90 % jich poukázalo na zvýšený nedostatek léků v posledním roce, v posledních 3 měsících bylo tímto způsobem ovlivněno 21 % léků vázaných na předpis. Podle průzkumu tráví 62 % lékárníků alespoň 1 hodinu denně řešením problémů spojených s nedostupností léků. 81 % respondentů se obávalo dalšího zhoršení v případě, že dojde na tvrdý Brexit, přičemž 51 % uvedlo obavy ze „značného“ zhoršení.

 „Pacienti zaznamenali velmi výrazný nárůst nedostatku léků a denně se mě ptají, zda je to způsobeno Brexitem. Tuto otázku sám nejsem schopen zodpovědět. Nicméně stále více času trávím snahou získat méně dostupné léky či jejich alternativy a potýkám se se stále vyšším počtem konfrontací s pacienty, kteří si svou zlost vylévají na mě a můj personál. To dále snižuje morálku v sektoru, která ji zde již tak nízká,“ uvedl jeden z dotazovaných.

Reálný dopad na pacienty

25 % lékárníků dále uvedlo, že ví o případech, kdy zmíněný nedostatek vedl k újmě pacienta. Jednalo se například o hospitalizace pacientů s anafylaktickým šokem, kteří doma neměli k dispozici adrenalinové autoinjektory. Často byl uváděn problém s dostupností hormonální substituční terapie, antihypertenziv, antiepileptik, antikoagulancií a dalších.

„Velkoobchodníci a výrobci by měli zveřejňovat bulletiny s informacemi o předpokládaných výpadcích a zasílat je samotným předepisujícím lékařům, tak aby se mohli na danou situaci připravit. V současné době je informace o nedostupnosti zdlouhavým způsobem předávána od velkoobchodního vedení lékárnám, poté se dostává k dispenzujícím lékárníkům. Lékárník oznamuje nedostupnost pacientovi, který informuje svého ošetřujícího lékaře,“ popsal situaci jeden z respondentů.

Dle mluvčího PDA výsledky průzkumu prezentují chmurný obraz toho, jak obrovský tlak nedostatek léků vyvíjí na lékárníky i pacienty: „Ačkoliv tyto výpadky nelze přisuzovat Brexitu, ukazují potřebu zajistit, aby odchod z EU nezhoršil již tak nepřijatelnou lékovou situaci.“

Závěr

Mezi lékárníky a lékárnickými orgány Velké Británie dlouhodobě panují obavy ohledně tvrzení vlády, že je připraveno opustit EU bez dohody. PDA vydala prohlášení již před zahájením průzkumu, které varovalo, že to budou právě lékárníci v první linii, kteří budou konfrontováni pacienty a jejich blízkými a budou trávit množství času vysvětlováním možných alternativ v případě krátkodobé výpadkové krize po Brexitu.

(lexi)

Zdroj: The PDA. Results of survey of pharmacists about problems with medicines supply and the possible affects of Brexit. The Pharmacists’ Defence Association, 2019 Oct 16. Dostupné na: www.the-pda.org/results-of-brexit-medicine-survey



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#