#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč je černý trh s léky nebezpečnější než obchod s drogami?

7. 8. 2019

Obchodování s padělanými léky patří mezi velice lukrativní odvětví kriminální činnosti. Která léčiva jsou na černém trhu nejvíce žádaná? Jakými způsoby se mohou dostat k pacientovi a dá se tomu zabránit? I na tyto otázky odpoví následující článek.

Rostoucí trend

Podíl a charakter padělaných léčiv se v jednotlivých částech světa liší. Nejrozšířenější je v těch regionech, kde je právní a regulační dohled na velmi nízké úrovni. V rozvojových zemích představují až 30 % trhu s léčivy, na rozdíl od Evropy, kde se jejich podíl pohybuje okolo 10 %. V posledních letech má však i zde černý trh jednoznačně vzrůstající tendenci.

Top skupiny padělaných léků

V Evropě se lze nejčastěji setkat s padělky anabolických steroidů, růstových hormonů, přípravků k léčbě erektilní dysfunkce, anorektik a rostlinných přípravků charakteru tradiční čínské medicíny. Předmětem nelegálního obchodu bývají také antidepresiva, antihypertenziva a nově i tzv. biotechnologická léčiva. V zemích třetího světa je naopak největší poptávka po antibiotikách nebo antimalarikách.

Jak přijít k padělku

Nejjednodušší možností jak získat lék neoficiální cestou je jeho nákup přes internetové diskuse, sociální sítě, aukční portály a nelegální e-shopy. Nemusí se přitom vždy jednat o padělky. V České republice je rozšířen i obchod s originálními léky vázanými na lékařský předpis, které prodávají přímo či nepřímo sami pacienti. Ať už se jedná o přípravky, které zbyly po úmrtí příbuzného, nebo si je dotyčný nechává předepisovat od různých lékařů, vždy jde v případě prodeje mimo lékárnu o nedovolené zacházení s léčivými přípravky.

Padělané léky pocházejí většinou z Asie a ze zemí bývalého Sovětského svazu. Internetové obchody podporují jejich prodej tlakem na časově omezenou nabídku nebo doporučením neexistujícími lékaři. Ačkoliv cena bývá nezřídka vyšší než v případě originálního přípravku, možnost jejich získání bez receptu představuje tu největší hnací sílu. Padělky jsou vyráběny za naprosto nevyhovujících podmínek, často obsahují zdraví škodlivé složky a obsah účinných složek kolísá od minimálního obsahu až po dávky, které několikanásobně převyšují dávky terapeutické.

Dá se nelegálnímu obchodu zabránit?

Mezi hlavní úskalí boje proti nelegálnímu obchodování s padělky patří nedostatečná právní úprava a anonymní prostředí internetu. Výrobcům padělaných léků hrozí většinou podobné sankce jako například padělatelům značkového oblečení, ačkoliv je společenská nebezpečnost těchto činů nesrovnatelná. Řešení problému je složité a vyžaduje snahu všech států ve smyslu úpravy příslušné legislativy a účinných kontrolních mechanismů dovozu, vývozu a distribuce. Neoddělitelná je však i pomoc farmaceutických firem, lékařů a samotných pacientů.

(zemt)

Zdroje:
1. Státní ústav pro kontrolu léčiv. Padělky léků a nelegální přípravky. SÚKL, 2019. Dostupné na: www.sukl.cz/padelky-leku-a-nelegalni-pripravky
2. Poláková E. Tohle je obchod s padělanými léky. Pražský studentský summit, XXIV. ročník, Praha. Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), 2018. Dostupné na: www.studentsummit.cz/wp-content/uploads/2018/11/bgr_unodc_leky_polakova.pdf
3. Celní správa České republiky. Dovoz a vývoz zboží podléhající zákazům a omezením. Léky, léčiva: Dovoz a vývoz humánních léčivých přípravků, veterinárních léčivých přípravků, klíčových léků, lidské krve a léčivých přípravků z lidské krve. Právní předpisy upravující výše uvedenou problematiku. Celní správa ČR, Praha, 17. 12. 2018. Dostupné na: www.celnisprava.cz/cz/dalsi-kompetence/ochrana-spolecnosti-a-zivotniho-prostredi/Stranky/leky-leciva.aspx#_msoanchor_1



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#