#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny: Pisum sati vum L.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 4, s. 30

Pisum sativum L. – hrách setý, (Fabaceae – bobovité)

Jednoletá, popínavá bylina, původem snad ze Středomoří, ­odkud se rozšířila již za prvních zemědělců po celé Evropě a části Asie. Archeologické nálezy ji řadí k nejstarším rostlinám pěstovaným u nás. Tato luštěnina se vyskytuje ve dvou pod­druzích. Jedná se o poddruh Pisum sativum subsp. sativum – hrách setý pravý, z něhož se sklízí zralé semeno (polní variety), nebo ze zahradních variet zelené semeno (hrách dřeňový) či ­lusky se semeny (hrách cukrový). Dále poddruh Pisum sativum subsp. elatius – hrách setý rolní (peluška), sloužící jako krmivo pro dobytek. Kořenový systém hrachu obsahuje symbiotické bakterie Rhizobium leguminosarum, které váží atmosférický dusík do půdy za vzniku amoniaku, klíčové látky pro syntézu aminokyselin.

Synonyma: Pisum arvense, Pisum vulgare.

Obecný název: Erbse (něm.), Guisante (špaň.), Pea (angl.), Pois (franc.).

Sbíraná část: fructus, herba, semen.

Droga: Pisi semen.

Obsahové látky: v plodu bílkoviny, lektin, vláknina, nízká hladina tuků, ale s obsahem esterů omega-3 mastné kyseliny α-linolenové, až 1% kyseliny fytové v sušině (nejrozšířenější inositolfosfát). Z polyfenolů flavonoidy kempferol, kvercetin, ­myricetin a jejich glykosidy, katechin, epikatechin, fenolová kyselina ferulová a kávová, třísloviny, kumarinový derivát kumestrol, karotenoidy α- a β-karoten, pisumsaponin I a II a pisomosid A a B, vitaminy skupiny B, tj. B1 (thiamin), B3 (niacin), vitamin K1 (50 μg/100 g), vitamin E, minerály draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Účinky a použití: v tradiční medicíně jsou čerstvá i sušená ­semena aplikována k posílení organizmu.


Odborné studie.

Silné antioxidační účinky, včetně zhášení volných radikálů, souvisí s polyfenoly, včetně flavonoidů a katechinů, rovněž i s karotenoidy. Protizánětlivé účinky vykazují rovněž pisumsaponiny. Antioxidační a protizánětlivé účinky byly v řadě studií považovány za klíčové při prevenci rakoviny, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. ­Polyfenol kumestrol v dávce 2 mg (obsažen v asi 50 ml semen) působí preventivně proti rakovině žaludku. Poruchy funkcí kardiovaskulárního systému, včetně aterosklerózy a zvýšených hladin homocysteinu, zlepšují kromě antioxidantů i vitamíny skupiny B. V jedné ze studií snižoval niacin (B3) produkci triacyl­glycerolů a částic VLDL cholesterolu. V případě diabetu II. typu omezují antioxidanty a protizánětlivé látky inzulinovou rezistenci, flavonoidy přímo blokují účinky pankreatických α-amyláz a střevních α-glukosidáz a v kombinaci s vlákninou zpomalují trávení a vstřebávání cukrů. Rostlinný vitamin K1 se podílí na průběhu krevního srážení a po částečné metabolizaci v lidském organizmu na formu vitaminu K2 s bočním řetězcem MK-4 i na metabolizmu vápníku v kostech. Obsah vlákniny zlepšuje střevní peristaltiku. Naopak, antinutrienty kyselina fytová a lektin omezují vstřebávání živin. V případě kyseliny fytové (resp. fytátu) se jedná o minerály a ohroženi jsou vegetariáni i vegani, v jejichž dietě převažují luštěniny nad obilovinami. Snahou je proto vyšlechtit odrůdy hrachu se sníženým obsahem fytátů. Fytáty mají ale i pozitivní účinky, snižují hladinu glukózy, cholesterolu a triacylglycerolů v krvi a omezují vznik ledvinových kamenů.


Budoucnost má výzkum hrachových proteinů a vlákniny při ­vývoji alternativ masa.

Dávkování: dle dietních zvyklostí.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: možné zažívací potíže malých dětí, omezení vstřebávání minerálů, zkřížené alergické reakce.

Interakce: inhibice účinku warfarinu.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book,
Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.:
Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future;
PubChem Compound; World Flora Online; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: O. W. Thomé 1885 (Wikipedia), vzorce: autor

 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2024 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#