#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Snazší cesta ke screeningům v lékárnách


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 4, s. 8

Inspirována aktivitami kolegů ze zemí s nejvyspělejšími zdravotnickými systémy vypracovala Česká lékárnická komora ve spolupráci s odbornými lékařskými společnostmi speciální nadstavbové vzdělávání pro lékárníky ve formě tzv. „Garantovaných kurzů ČLnK“. Absolventi těchto kursů jsou připraveni poskytovat pacientům lékové konzultace a vybrané screeningové činnosti ve standardizované podobě. Klíčová je samozřejmě odborná a respektovaná spolupráce lékárníků s ošetřujícími lékaři, která je v řadě regionů na velmi dobré úrovni.

V loňském roce jsme bohužel narazili na nejednotný přístup krajských hygienických stanic, z nichž některé odmítaly ­schválit provozní a hygienické řády vypracované podle posledního schváleného vzoru z roku 2018 a zahrnující právě selfmoni­toring.

Ve spolupráci s Mgr. Michalem Hojným jsme proto v listopadu 2023 vyvolali schůzku s MUDr. Pavlou Svrčinovou, Ph.D., hlavní hygieničkou ČR s postavením vrchní ředitelky pro ochranu a pod­poru veřejného zdraví. Schůzky se dále zúčastnili
PharmDr. Stanislav Gregor a PharmDr. Aleš Novosád. Výsledkem velmi konstruktivního jednání bylo rozeslání dopisu k rukám ředitelů všech krajských hygienických stanic v tomto znění:

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

obrátili se na mne zástupci České lékárnické komory (dále jen „ČLnK“) ve věci sjednocení přístupu krajských hygienických stanic při schvalování provozních řádů lékáren (dále jen „PŘ“), které chtějí poskytovat v rámci svého provozu i selfmonitoring glykémie/cholesterolu.

V této souvislosti musím zmínit Vám adresovaný dopis hlavní ­hygieničky ČR, Mgr. Evy Gottvaldové, č.j. MZDR 23777/2018-1/OVZ ze dne 7. června 2018, jehož přílohou byl vzor PŘ pro lékárny, který v bodě 16 řeší problematiku selfmonitoringu. Zde uvedený postup připouští provádění selfmonitoringu i v diskrétním koutě vyčleněném v rámci výdejny léčivých přípravků a zdravotnických prostředků a také řeší náhradní opatření v případě nedostupnosti umyvadla. Dle informací zástupců ČLnK některé krajské hygienické stanice provádění selfmonitoringu za těchto podmínek odmítají schválit, popřípadě při schvalování PŘ postupují nekonzistentně s tím, že někdy daný postup schválí, jindy ne.

Žádám Vás tedy o respektování doporučeného postupu pro selfmonitoring, který je uveden ve vzorovém PŘ, který Vám byl zaslán přílohou výše zmiňovaného dopisu, a který opětovně zasílám přílohou. Samozřejmě další části předkládaného PŘ musí být aktualizovány v souladu s platnou legislativou.

Věříme, že díky této aktivitě usnadníme lékárnám provádění kon­zul­tací a screeningů, které mohou významným způsobem napo­mo­ci k včasnému odeslání pacienta do ordinace lékaře s cílem stanovení včasné diagnózy a ve finále také k ­úsporám, respektive efektivnímu využívání finančních prostředků ­zdravotnického systému.

Odkaz na platný vzor provozního a hygienického řádu naleznete na lekarnici.cz/provozni-rad-lekaren-vzor. Pokud byste při schvalování provozního nebo hygienického řádu zahrnujícího konzultační činnost ze strany krajských hygienických stanic narazili na jakýkoliv problém, neváhejte napsat na: novosad@lekarnici.cz.

Aleš Novosád

 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2024 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#