#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Regulační úřad ve Velké Británii loni zabavil rekordní množství nelegálních léků

12. 3. 2024

Britský Úřad pro regulaci léčiv a zdravotnických prostředků (MHRA) v loňském roce zkonfiskoval více než 15,5 milionu dávek nelegálně obchodovaných léků v hodnotě přes 30 milionů liber. Za enormními čísly je mezioborová spolupráce pod vedením Interpolu a operace Pangea.

Během roku 2023 došlo díky aktivitám MHRA a jejich partnerů k přerušení činnosti více než 12 tisíc webových stránek s nelegálním sortimentem a odborníci uzavřeli téměř 3 tisíce nežádoucích profilů na sociálních sítích. „V roce 2023 vedlo naše úsilí ve spolupráci s partnery z veřejného i soukromého sektoru k výraznému nárůstu množství zabavených léků, k trestům odnětí svobody pro pachatele, zabavení zisků z trestné činnosti a značnému úspěchu v narušení on-line obchodování,“ konstatoval Andy Morling z MHRA.

Mezi zabavenými přípravky byly dle prohlášení úřadu anxiolytika, opioidy či léky na nespavost, padělané nelicencované přípravky proti erektilní dysfunkci či vypadávání vlasů, botox nebo třeba hit posledního roku – léky „na hubnutí“ obsahující semaglutid. Práce MHRA tak vedla ke stažení léků na předpis, volně prodejných léků i zdravotnických prostředků, ještě než se dostaly na trh a mohly být nabídnuty k prodeji veřejnosti, čímž ochránila zdraví a bezpečí konzumentů a zamezila aktivitám organizovaného zločinu. 

Operace Pangea

MHRA těchto výsledků dosáhla díky spolupráci s on-line tržišti, provozovateli sociálních sítí a poskytovateli technologií a zároveň také s orgány činnými v trestním řízení ve Velké Británii i v zahraničí.

Klíčovou roli má potom mezinárodní iniciativa nazvaná operace Pangea a koordinovaná Interpolem, do níž jsou zapojeny státy jako USA, Kanada, Německo, Švýcarsko, Irsko, Izrael, Nový Zéland či Singapur. Od zahájení operace bylo ve Spojeném království zabaveno na 25 milionů nelegálně obchodovaných léků a zdravotnických prostředků v hodnotě přesahujícím 84 milionů liber. Loni proběhl již její 15. ročník, uskutečnila se ve dnech 3.–10. října 2023 a celosvětově vedla k 72 zatčením, 325 novým vyšetřováním a uzavření více než 1300 nelegálních webových stránek.

Podle Interpolu jsou falešné léky a léky, odkloněné z legálních a regulovaných dodavatelských sítí, nejen signifikantní hrozbou pro bezpečnost konzumentů, ale také představují velký zdroj příjmů pro mezinárodní organizované skupiny, jež takto zároveň podporují své další kriminální aktivity.

Žebříček nejzabavovanějších...

Globální primát co do nejčastěji zabavovaných přípravků náleží lékům na erektilní dysfunkce, s podílem 22 % z celkově zkonfiskovaných LP. Další v pořadí jsou psychoterapeutika (antidepresiva, anxiolytika a stimulanty) s podílem 19 %. Pohlavní hormony a přípravky s gastrointestinálními indikacemi jsou shodně zastoupeny 12 %.

(lexi)

Zdroje: 
1. Lovell T. More than £30m of illegal medicines seized by MHRA in 2023. Pharm J 2024; 312 (7982), doi: 10.1211/PJ.2024.1.218204.
2. Janković S. MHRA seizes £5m of illegally-traded medicines in 15th year of medicines crime initiative. Pharm J 2023; 311 (7979), doi: 10.1211/PJ.2023.1.199573.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#