#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Benzydamin – moderní látka pro prevenci i léčbu vulvovaginálního dyskomfortu

16. 7. 2018

Pro intimní zdraví ženy je velmi důležitá správná funkce všech složek poševního ekosystému. I když k narušení homeostázy může dojít vlivem řady vnějších i vnitřních příčin, klinické příznaky jsou vždy nepříjemné a obtěžující. Projevy tzv. vaginálního dyskomfortu dovede pozitivně ovlivnit benzydamin v léčivém přípravku pod názvem Rosalgin.

Mechanismus působení

Benzydamin patří mezi nesteroidní protizánětlivé látky lipofilního charakteru s klinicky prokázaným lokálně anestetickým účinkem. Potlačuje produkci prozánětlivých cytokinů, zvláště tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α) a interleukinu 1β. Benzydamin vykazuje nespecifické působení proti G+ a G− bakteriím (Gardnerella vaginalis), plísním, kvasinkám (kmeny Candida) či bičíkovcům (Trichomonas vaginalis).

Předpokládá se, že benzydamin velmi rychle zasahuje do procesu koagulace některých proteinů, a to již při nízkých koncentracích. Minimálně ovlivňuje přirozené pH poševního prostředí a vlivem adstringentního účinku má schopnost snížit množství výtoku a jeho charakter. Pro svůj synergický efekt bývá indikován jako součást cílené léčby antibiotiky (amoxicilin/klavulanát), chemoterapeutiky (nifuratel) a antimykotiky (klotrimazol, ekonazol, flukonazol), může však být aplikován i samostatně.

Praktické informace pro dispenzační minimum

Benzydamin pro gynekologické užití je na trhu jako léčivý přípravek pod názvem Rosalgin (granulát pro přípravu 0,1% vaginálního roztoku) a Rosalgin Easy 140 mg (vaginální roztok v jednorázových aplikátorech). K přípravě výplachu se doporučuje rozpustit obsah sáčku s 500 mg benzydaminu v 500 ml vody, přičemž aplikační nástavec (irigátor) jen nutné zakoupit zvlášť. Vaginální aplikace je určena ženám starším 15 let. Pro zevní aplikace (oplachy), vhodné již od 6 let věku, se obsah sáčku rozpouští v 1 l vody. Při zánětlivých onemocněních je vhodné jej používat 1–2× denně, při běžné hygieně a hygieně během šestinedělí podle potřeby.

Klinicky potvrzená účinnost

Byla provedena řada studií, jež hodnotily účinky benzydaminu u žen s vulvovaginálními potížemi různého charakteru a původu. V případě řešení dyskomfortu spojeného s klasickými zánětlivými onemocněními (kandidózy, bakteriální nebo trichomonádový fluor) jejich výsledky prokázaly signifikantní zlepšení klinického nálezu (otok, zarudnutí, hodnota pH) i subjektivních ukazatelů (intenzita bolesti, svědění, množství výtoku).

Indikace a možnosti klinického využití

Benzydamin podporuje hojení poševních traumat, která vznikají např. po hysteroskopii, hysterektomii, zákrocích v oblasti děložního čípku nebo laserovém ošetření kondylomat. Oplachy zevního genitálu přinášejí úlevu od pocitů pálení, svědění a otoku ženám po porodu s nástřihem hráze i bez něj. Ústup potíží udávaly i ženy, které si aplikovaly vaginální výplachy při zánětech vaginální sliznice vyvolaných radioterapií při karcinomu děložního hrdla. Použití benzydaminu lze dále doporučit jako prevenci dysbalance vaginálního ekosystému, ke kterému může dojít v souvislosti s menstruačním cyklem, návštěvou sauny, koupáním v bazénech apod.

Závěr

Velmi dobrá snášenlivost, minimální množství nežádoucích účinků a možnost používání v těhotenství předurčují benzydamin k použití u všech skupin žen. Osvědčil se v léčbě zánětlivých projevů vnitřních i vnějších genitálií a své místo má i v běžné prevenci vaginálního dyskomfortu.

(zemt)

Zdroje:
1. Kubová K. Použití benzydaminu v gynekologii. PharmaNEWS 2018; 5–6: 14–16.
2. Unzeitig V. Praktické zkušenosti s benzydaminem. Moderní gynekologie a porodnictví 2001; 10 (3 Suppl.): 382–390.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#