#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na co je třeba myslet při doporučování ibuprofenu u dětí

14. 1. 2019

Ibuprofen patří mezi volně prodejná léčiva a je široce využíván k řešení bolesti a horečky u dětí. Předkládaný článek se věnuje stavům, u kterých je podání ibuprofenu rizikové a může vést k závažným komplikacím.

Výhody a rizika volně prodejného ibuprofenu

Ibuprofen je bezesporu nejrozšířenějším nesteroidním antiflogistikem (NSAID). Používá se k léčbě zánětu, tlumí mírnou až středně těžkou bolest, horečku, a v pediatrii je jediným NSAID, které je schváleno pro použití u dětí ve věku ≥ 3 měsíců. Účinnost a příznivý bezpečnostní profil umožnily výdej ibuprofenu bez receptu, čímž se zvýšila jeho konzumace ve všech věkových skupinách. Následný vzestup hlášení o nežádoucích účincích vedl k rostoucímu zájmu o okolnosti významně se podílející na riziku komplikací.

Italští autoři analyzovali pediatrickou literaturu o ibuprofenu v období let 2000–2015 a vytvořili přehled rizikových faktorů, které s rizikem komplikací přímo souvisejí. Cílem tak bylo podpořit bezpečné a vhodné užívání tohoto léku u dětí.

Rizikové faktory pro vznik nežádoucích účinků

Ibuprofen svým mechanismem účinku negativně zasahuje do funkce ledvin. Při podání u dětí s horečkou, průjmem či zvracením, kde navíc hrozí dehydratace, se renální toxicita zvyšuje. Rizikové je jeho podání také u předčasně narozených dětí nebo dětí s nízkou porodní váhou z důvodu sníženého množství nefronů. I když bývá poškození ledvin indukované ibuprofenem u dětí vzácné, doporučuje se ve výše uvedených případech – a zvláště u malých dětí – zvolit jako analgetikum-antipyretikum paracetamol.

Existují studie, které hodnotily podávání ibuprofenu u dětí s varicellou. Ačkoli výsledky nejsou zcela konzistentní, není vhodné doporučovat či předepisovat ibuprofen dětem s planými neštovicemi, a to především kvůli zvýšenému riziku vzniku nekrotických infekcí kůže nebo měkkých tkání.

Ibuprofen se doporučuje podávat jako analgetikum u dětí pouze tehdy, má-li bolest zánětlivou složku. Jedná se například o bolesti provázející akutní otitis media, faryngitidu či tonzilitidu.

V současné době neexistují dostatečné důkazy o tom, že by kombinace či střídání ibuprofenu a paracetamolu u dětí s horečkou byly přínosnější z důvodu např. synergických účinků. Má se za to, že monoterapie paracetamolem v dávce 15 mg/kg je pro zvládnutí horečky i bolesti dostatečná.

Závěr

Ibuprofen je dlouhodobě osvědčené NSAID s analgetickým, antiflogistickým a antipyretickým účinkem. Jako antipyretikum se doporučuje u dětí jen tehdy, je-li horečka spojená s bolestí nebo v případě nedostatečné reakce na paracetamol. Pokud se vyloučí podávání ibuprofenu při výše uvedených rizikových stavech, jedná se o bezpečný lék vhodný pro děti od 3 měsíců věku.

(zemt)

Zdroj: de Martino M., Chiarugi A., Boner A. et al. Towards an appropriate use of ibuprofen in children: an evidence-based appraisal. Drugs 2017; 77 (12): 1295–1311, doi: 10.1007/s40265-017-0751-z.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#