#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 7-8, s. 20

srpen – září

Světový den lékárníků (World Pharmacists Day, WPD)

Světový den lékárníků je připomenutím si významu práce lékárníků a vzdáním pocty této profesi. WPD nemá příliš dlouhou historii, jeho ustanovení se váže k zasedání Rady Mezinárodní farmaceutické federace (Fédération Internationale Pharmaceutique, FIP) v průběhu konání 69. Mezinárodního kongresu FIP (Světového kongresu farmacie a farmaceutických věd) v Istanbulu od 3. do 8. září 2009. Zúčastnilo se jej téměř 3 000 lidí, z toho 400 návštěvníků poprvé. Tematické zaměření kongresu vyjadřovalo motto „Odpovědnost za výsledky pacientů – jste připraveni?“ (Responsibility for patient outcomes – are you ready?).

Na zmíněném zasedání Rady navrhli zástupci Turecké asociace lékárníků (Turkish Pharmacists Association, TPA) každoročně oslavovat Světový den lékárníků, který by byl organizován vždy k datu 25. září. Toto datum nebylo zvoleno náhodou, je spojeno se založením FIP v roce 1912 dvaceti národními farmaceutickými asociacemi v Haagu. Návrh TPA* byl jednomyslně přijat a od roku 2010 je WPD každoročně vyhlašován a stanovováno blíže specifikované téma (viz tabulka). WPD se stal cenným nástrojem pro podporu naší profese. Široce pojatým a dlouhodobým cílem je zlepšit představu společnosti o lékárnících, představit je jako zdravotnické pracovníky a přiblížit jejich postavení a poslání v péči o zdraví.

V jednotlivých letech se volila témata, která například zdůrazňovala lékárnické znalosti a zkušenosti, předurčující je pro komplexní management farmakoterapie pacientů včetně její racionalizace a optimalizace (2013), podporovala a propagovala činnosti lékárníků v oblasti podpory veřejného zdraví na celém světě (2014), zdůrazňovala důvěru a úzkou spolupráci lékárníků s pacienty a dalšími zdravotnickými pracovníky (2015).

V roce 2015 se lékárníci ve Slovenské republice při příležitosti WPD a v souvislosti s blížícím se 25. výročím konání ustanovujícího sněmu Slovenské lékárnické komory rozhodli poukázat široké veřejnosti na další profesní stránku vyhlášením „Roku farmaceuta jako pomáhající profese“.

* Turečtí kolegové mají letité zkušenosti s organizováním Národního dne lékáren oslavujícího profesi lékárníka. První diskuse na toto téma byly zahájeny v roce 1949 (Remzi Kocaer), následně 3. Velký kongres TPA rozhodl o zřízení komise složené z historiků, akademických pracovníků, lékárníků, jejímž cílem bylo nalézt vhodný termín. Ve zprávě komise (1960) se navrhoval termín 5. listopad – den ukončení studia (1840) Ahmeta Mustafy Efendiho, prvního lékárníka Osmanské říše. Ten se však shodoval s datem konání kongresů TPA. První Národní den lékáren se konal 14. května 1968 – tedy v den, který se váže k založení studia farmacie na Imperial School of Medicine v Istanbulu v roce 1839.

V České republice se první Den lékáren uskutečnil 16. září 1999. Letošní jubilejní 20. Den lékáren se konal 21. června a byl věnován profesi lékárníka. Jeho ústřední téma znělo: „Co to znamená být lékárníkem“ a ideově se tak prolíná s letošním tématem a obsahovým zaměřením Světového dne lékárníků.

Poslání lékárníka spočívá v aktivní podpoře zdraví obyvatel prostřednictvím zvyšování jeho povědomí o otázkách zdraví, zajišťování bezpečných a účinných léčiv a optimalizace jejich užívání. Tímto ovlivňováním jednotlivců a komunit přispívá k vytváření zdravější společnosti. Události, jako jsou Den lékáren a Světový den lékárníků, nabízejí vhodnou příležitost, jak veřejnosti podrobněji přiblížit náplň profese lékárníka, lépe ji informovat o úloze lékárníka, a tak i pozitivně ovlivnit smýšlení veřejnosti o naší profesi.

Literatura u autora

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2018 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#