#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pracovní den klinické farmacie s poctou prof. Ludmile Kameníkové


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 7-8, s. 28-30

Dne 1. 6. 2018 se konal v Lékařském domě v Praze XXII. Pracovní den klinické farmacie, organizovaný Sekcí klinické farmacie České farmaceutické společnosti ČLS JEP (SKF ČFS ČLS JEP) ve spolupráci s Farmaceutickou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Katedrou sociální a klinické farmacie (KSKF FaF UK). Odbornou náplní této akce byly „Aktuální otázky racionálního užití antibiotik v klinické praxi“. Téma přilákalo k účasti více než 100 klinických a dalších farmaceutů se zájmem o novinky v racionálních přístupech v antibiotické léčbě. Součástí pracovního dne byla i oslava 80. narozenin prof. RNDr. Ludmily Kameníkové, DrSc., zakladatelky Subkatedry klinické farmacie ILF (nyní IPVZ) Praha. Také díky této události přijeli na pracovní den mnozí kliničtí farmaceuti a mnohé osobnosti oboru klinická farmacie.

Pracovní den zahájila uvítáním všech účastníků PharmDr. Milada Halačová, Ph.D., vedoucí Oddělení klinické farmacie Nemocnice Na Homolce (NNH) a místopředsedkyně Sekce klinické farmacie ČFS ČLS JEP. Následoval první blok sdělení s vystoupením RNDr. Pavly Urbáškové, CSc., z Národní referenční laboratoře pro antibiotika Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Praze, která ve své přednášce zdůraznila význam nejen populačního hodnocení a sledování rezistence na antibiotika, ale zejména klinických „break-out pointů“ v racionální volbě antibiotik. Její přednáška upozornila na zásadní změny ve stávajících guidelines a na skutečnost, že stále přetrvávají nevhodné (dříve propagované) preskripční zvyklosti, např. indikace klaritromycinu u nezávažných komunitních pneumonií, indikace cefuroxim-axetilu u hemofilových infekcí aj.

Téma Pracovních dnů Aktuální otázky racionálního užití
antibiotik k v klinické praxi přilákalo k účasti více než stovku nejen
klinických farmaceutů.
Téma Pracovních dnů Aktuální otázky racionálního užití antibiotik k v klinické praxi přilákalo k účasti více než stovku nejen klinických farmaceutů.

Také druhá vyzvaná přednáška klinického mikrobiologa NNH MUDr. Jana Kubeleho potvrdila, že je dávno překonaná primární volba potencovaných penicilínů v léčbě lehkých komunitních pneumonií (nyní jsou hlavní volbou vysoké dávky nepotencovaných penicilínů), ale i snaha vždy indikovat antibiotika u středně těžkých komunitních pneumonií apod. Velmi kvalitně připravená byla i sdělení Mgr. Elišky Dvořáčkové z OKF NL IKEM a PharmDr. Jany Křížkové z OKF NNH. První poukázala na nové přístupy při stanovování vhodných dávkovacích schémat antibiotik u obézních pacientů a druhá na složitost interpretací lékových interakcí antibiotik při zohlednění laboratorních výsledků a řady komplikujících faktorů. Ve finálním sdělení dopoledního bloku se PharmDr. Dagmar Janovská, Ph.D., zaměřila na evidence o antibiotické účinnosti některých přírodních léčiv.

XXII. Pracovní den KF zahájila PharmDr. M. Halačová, Ph.D.
XXII. Pracovní den KF zahájila PharmDr. M. Halačová, Ph.D.

V odpolední sekci zaznělo vystoupení doc. MUDr. Jana Beneše, Ph.D., týkající se hodnocení dynamiky vývoje plazmatických hladin zánětlivých markerů ve vztahu k rozhodnutím o zahájení/nezahájení antibiotické léčby v intenzivní péči. V přehledové přednášce shrnula MUDr. Eva Bébrová, Ph.D., empirickou a cílenou léčbu nejčastějších infekcí močových cest (cystitidy, uretritidy, pyelonefritidy a infekcí spojených s katetrizací). PharmDr. Kateřina Malá, Ph.D., představila práci věnovanou postupům, které napomáhají snížit bolestivost i. m. aplikovaného benzathinpenicilínu G. V posledních dvou souhrnných sděleních MUDr. Vlastimil Jindrák ze SZÚ Praha přednesl výsledky spotřeb ATB v České republice ve vztahu k současným znalostem o vývoji rezistence a PharmDr. Milada Halačová, Ph.D., věnovala závěrečnou přednášku nežádoucím účinkům antibiotik, četnosti jejich výskytu, manifestaci a hlavním přístupům v eliminaci nežádoucích účinků antibiotik.

MUDr. J. Kubele (NNH Praha) ve své přednášce mj. uvedl,
že primární volba potencovaných penicilínů v léčbě lehkých
komunitních pneumonií je dávno překonaná.
MUDr. J. Kubele (NNH Praha) ve své přednášce mj. uvedl, že primární volba potencovaných penicilínů v léčbě lehkých komunitních pneumonií je dávno překonaná.

Blahopřání profesorce Ludmile Kameníkové k osmdesátinám

Slavnostní součástí programu byla gratulace prof. RNDr. Ludmile Kameníkové, DrSc., k jejím 80. narozeninám a připomenutí zásadních událostí jejího profesního života (viz krátký životopis). Tímto krokem byla zahájena v ČR předatestační příprava klinických farmaceutů jako specialistů v oboru klinická farmacie a obor klinická farmacie se tak začal postupně profilovat jako farmaceutický obor i na postgraduální úrovni.

Blok gratulací byl uveden představením medailonku prof. Kameníkové PharmDr. Danielou Fialovou, Ph.D., následovala gratulace za bývalé spolupracovnice/spolupracovníky v předatestační přípravě.

Předsedajícími třetího bloku byli PharmDr. Š. Erbanová
a PharmDr. J. Malý, Ph.D.
Předsedajícími třetího bloku byli PharmDr. Š. Erbanová a PharmDr. J. Malý, Ph.D.

Své spolupracovníky prof. Kameníková vždy inspirovala životními hodnotami, poctivou, usilovnou a vytrvalou prací a otevíráním možností pro mladé kolegy při školení na klinických pracovištích. Její obětavost, neústupnost a smysl pro obhajování stanovisek mnohokrát přispěly k záchraně předatestačního střediska, které vždy bylo vystavováno velkým politickým tlakům. PharmDr. Daniela Fialová, Ph.D., a PharmDr. Milada Halačová, Ph.D., které řídily předatestační přípravu poté, co se prof. Kameníková rozhodla vedení střediska předat, oslavenkyni srdečně popřály.

Z profesní dráhy je třeba zmínit, že prof. Ludmila Kameníková byla vždy především vědecko-pedagogickou pracovnicí v oboru farmakologie a biochemie a zakladatelkou oboru xenobiochemie, jelikož v době jejích atestací a odborného růstu klinická farmacie jako specializační obor ještě neexistovala. Celý život se intenzivně věnovala studiu biotransformace farmak, preklinickému hodnocení budoucích léčiv a predikcím biotransformačních cest léčiv ve vztahu k jejich chemické struktuře, což byla orientace více farmakologická. Až její nástupkyně začaly profilovat klinickou farmacii jako hodnocení účinnosti a bezpečnosti léků a lékových režimů v individualizované léčbě v přímé péči o pacienta. K vědeckým úspěchům prof. Kameníkové patří např. vyvrácení obecně platných hypotéz o inhibičním vlivu imunostimulačních látek na aktivitu jaterního monooxygenázového systému a průkaz cytoprotektivního účinku peptidoglykanů, cyklosporinu A a jiných látek (kurkumin, resveratrol) u různých typů jaterního poškození. Klíčové pro rozvoj nového oboru – klinické farmacie – však bylo založení Subkatedry klinické farmacie ILF/IPVZ Praha a její odborný rozvoj. Díky podmínkám, které prof. Kameníková vytvořila pro nadcházející generace klinických farmaceutů a školitelů, se mohla klinická farmacie postupně rozvíjet na postgraduální úrovni a profilovat se jako předatestační farmaceutický obor. Mnozí z kolegů, kteří prošli předatestační přípravou pod vedením prof. Kameníkové, např. PharmDr. Marie Zajícová, PharmDr. Lucie Kotlářová a další, jí přišli také srdečně popřát.

Za ČFS ČLS JEP jubilantce blahopřáli prof. RNDr. J. Vlček, CSc.,
a PharmDr. D. Fialová, Ph.D.
Za ČFS ČLS JEP jubilantce blahopřáli prof. RNDr. J. Vlček, CSc., a PharmDr. D. Fialová, Ph.D.

Následovalo přání prof. RNDr. Jiřího Vlčka, CSc., za Českou farmaceutickou společnost a Českou lékařskou společnost J. E. Purkyně, i v zastoupení předsedy České farmaceutické společnosti prof. Martina Doležala, který se akce bohužel nemohl osobně zúčastnit. Z rozhodnutí předsednictva ČFS ČLS JEP a hlavního výboru ČLS JEP byla profesorce Kameníkové udělena zlatá pamětní medaile ČLS JEP a čestný diplom. Velmi srdečnou gratulaci za Univerzitu Karlovu zaslal také její rektor prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. S přáním se poté připojila početná slovenská delegace zastoupená předsedkyní Sekce klinické farmacie Slovenské farmaceutické společnosti prof. Magdalénou Kuželovou, jež reprezentovala také Univerzitu Komenského v Bratislavě, kde prof. Kameníková v začátku své profesní dráhy působila.

Profesorka Ludmila Kameníková přednesla k auditoriu velmi krásný projev, ve kterém vyjádřila radost z toho, že se předatestační přípravu podařilo založit, udržet a kvalitně rozvíjet a že ve svých osmdesáti letech může v sále vidět tolik nadějných klinických farmaceutů. Zdůraznila také, že je velmi třeba, aby se kliničtí farmaceuti intenzivně setkávali a kvalitně vzdělávali, podporovali se vzájemně ve svém profesním rozvoji a ubírali vždy dobrou cestou.

Profesorka Ludmila Kameníková ve svém projevu zdůraznila
potřebu intenzivního setkávání a kvalitního vzdělávání klinických
farmaceutů.<br>Foto: Andrea Pezzillo
Profesorka Ludmila Kameníková ve svém projevu zdůraznila potřebu intenzivního setkávání a kvalitního vzdělávání klinických farmaceutů.
Foto: Andrea Pezzillo

Do dalších desetiletí přejeme jubilantce hodně energie, zdraví a sil a děkujeme za její práci pro obor klinická farmacie, za osobní statečnost a oběti, které pro obor přinesla na své životní cestě.

Zpracovala: PharmDr. Daniela Fialová, Ph.D.,

za organizační výbor: PharmDr. Milada Halačová, Ph.D., PharmDr. Dalibor Černý, Ph.D., PharmDr. Jana Ptáčníková, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2018 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#