#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

co určitě stojí za přečtení...


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 7-8, s. 19

Bultas, J.: Novinky ve farmakoterapii kardiovaskulárních onemocnění

Interní medicína pro praxi č. 3/2018

Rok 2017 přinesl celou řadu novinek v kardiovaskulární farmakoterapii. Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc., představuje tři novinky – protizánětlivá léčba aterosklerózy, kyselina acetylsalicylová u žen, seniorů a diabetiků a porovnání různých hypolipidemických strategií ke snížení LDL cholesterolu.

První možnost zastupuje použití biologika canakinumabu (proti interleukinu 1β). Canakinumab výrazně redukoval výskyt aterotrombotických příhod (studie CANTOS s více než 10 tisíci nemocných). Souběžně probíhá i studie s metotrexátem (CIRT) – výsledek bude znám v roce 2020.

Druhým tématem je kyselina acetylsalicylová (KAS). Deset let neproběhla s KAS žádná studie. Odborníci si kladou otázky, zda je efekt KAS patrný i v dalších letech po AIM, jestli je efekt KAS dosažitelný u žen, seniorů a diabetiků 2. typu. Švédská observační studie přinesla některé odpovědi. KAS je stále účinná v primární i sekundární prevenci, je účinná u žen i u seniorů v osmém i vyšším deceniu. Dalším bonusem KAS je její protinádorové působení (data pro kolorektální karcinom).

Třetí téma je snížení LDL-cholesterolu: dietní opatření snížením příjmu cholesterolu v potravě, snížení množství vstřebaného cholesterolu (ezetimib), snížení syntézy cholesterolu v játrech (statiny), zvýšení katabolismu cholesterolu (pryskyřice), zvýšení vychytávání cholesterolu v játrech a snížení nabídky apoB100 k syntéze aterogenních lipoproteinů (inhibitory PCSK9).

Bártková, A.: Bolestivé léze kraniálních nervů a další bolestivé syndromy v obličeji

Medicína pro praxi č. 3/2018

Orofaciální bolest je významným zásahem do kvality života. Prevalence se odhaduje až na 25 % a 11 % přechází do chronické bolesti (nepatří sem bolesti zubů). Bolest může být neuralgická nebo neuropatická (porucha funkce a struktury nervu).

Nejčastější neuralgií je neuralgie nervus trigeminus. Ten může být postižen i neuropatickou bolestí (např. po herpetické infekci). Konzervativní léčba trigeminálních lézí zahrnuje: profylakticky karbamazepin v dávce 600–800 mg denně, jako druhá volba gabapentin až 3 g denně, baklofen 40–80 mg denně či lamotrigin až 400 mg denně, u akutních bolestí se podávají NSA, slabé i silné opioidy (tramadol, oxykodon, buprenorfin).

Další typy bolesti v obličeji jsou již vzácnější: neuralgie n. glossopharyngeus, která se šíří z kořene jazyka až k uchu, neuralgie n. intermedius s bolestí v zevním zvukovodu, okcipitální neuralgie, syndrom pálivých úst (bolest v dutině ústní a na povrchu jazyka), používají se tricyklika, pregabalin a gabapentin.

Dále je to perzistující faciální idiopatická bolest, Tolosa Huntův syndrom (jednostranná orbitální bolest), gigantocelulární temporální arteritida (postihuje střední a velké tepny, po 50. roce věku, trápí hlavně ve spánku), centrální neuropatická bolest (většinou po CMP), syndrom temporomandibulárního skloubení (porucha funkce čelistního kloubu). V nemalé míře se na bolesti obličejové části hlavy podílejí i primární bolesti hlavy.

Stránku připravil: PharmDr. Pavel GRODZA, panacea@iol.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2018 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#