#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak dlouho vydrží mírný posjezdový optimismus?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 11, s. 8

V sobotu 5. listopadu se uskutečnil XXXI. sjezd delegátů Komory. Stejně jako v loňském roce byl jednodenní, v pražském hotelu Clarion. V mnoha ohledech byl jeho průběh velmi podobný loňskému, v některých se lišil.

Hlavním a hned v počátku nejviditelnějším rozdílem byla osobní účast ministra zdravotnictví profesora Vlastimila Válka, který delegáty ve svém úvodním projevu přivítal a velmi pozitivně hovořil o úloze lékárníků v systému zdravotnictví České republiky. Ve slovech delegátů pak zazníval určitý mírný optimismus. Budu velmi rád, když nám po všech předchozích srážkách se státní správou vydrží delší dobu. Nedá se však očekávat, že nám ministerstvo splní všechna naše veřejná i tajná přání, ale ta skutečně zásadní pro stabilizaci financování a rozvoj lékárenské péče by se podle slov pana ministra měla směrem ke skutečnému řešení posunout.


Po úvodním projevu jsme si společně připomněli krátkou vzpomínkou a minutou ticha Jindřicha Šmída, který nás navždy opustil na konci září a v předchozích letech byl kromě členství v představenstvu Komory také pravidelným účastníkem sjezdů.

Sjezd pak probíhal podle obvyklého programu zahrnujícího kromě diskuzí také nutné a povinné body. V první řadě byla přednesena zpráva o plnění usnesení předchozího sjezdu. Na ni plynule navázaly informace z činností představenstva za poslední období. Ať už se jednalo o politická jednání, ekonomická témata, zejména z dohodovacího řízení a následného jednání s ministerstvem zdravotnictví, díky němuž se podařilo navýšit hodnotu SiV pro příští rok až na 24 korun za položku. Nechyběly ani informace o aktuálně projednávané legislativě, průběhu jednání o možnosti zavedení očkování v lékárnách, elektronizaci zdravotnictví, široká škála informací o PR nebo celoživotního vzdělávání. V následujícím bloku diskutovali delegáti k předneseným zprávám a návrhům na usnesení připraveným představenstvem. Přestože zaznívaly ze strany delegátů k jednotlivým tématům různé názory a návrhy řešení, nesla se naprostá většina příspěvků ve věcném a kultivovaném duchu. Přispěli k tomu i moderátoři, kteří vyžadovali v celém průběhu sjezdu dodržování nastavených pravidel.


Odpolední blok bývá zasvěcen zejména hospodaření komory, rozpočtům nebo zprávě auditora. Nejinak tomu bylo i letos. Celou problematikou nás provedla a na někdy logicky poněkud laické dotazy zcela profesionálně odpovídala zástupkyně společnosti Ecovis, která nám spravuje účetnictví a je naším daňovým poradcem. Následujícím blokem návrhů na změny řádů nás provedl Dr. Maršík. Průběžně vedená diskuze byla i díky jejich zveřejnění s větším časovým předstihem velmi věcná, a přestože byly předneseny některé pozměňující návrhy přímo na místě, bylo možné je projednat a hlasovat s vědomím jejich dopadu. Předkládání změn přímo v průběhu sjezdu je totiž zatíženo velkým rizikem, že se nemusí podařit domyslet veškeré důsledky nebo současně nalézt i další potřebné související změny na jiných místech řádů. A to způsobuje následné komplikace s jejich aplikací do praxe.

Závěrečná část je jako vždy věnována diskuzi, zejména s ohledem na připravované usnesení obsahující nejen obvyklé, v podstatě povinné informace, ale také vyjádření sjezdu směrem ke státním orgánům a pojišťovnám, úkoly pro představenstvo i delegáty, zejména s ohledem na informování členů vysílajícího OSL. Jednotlivými úkoly se budeme zabývat na nejbližším zasedání představenstva, abychom si je rozdělili a začali je co nejdříve plnit v pracovních skupinách i jednotlivě.

Na závěr musím poděkovat nejen delegátkám a delegátům za věcný přístup a dodržování pravidel během sjezdu, ale také všem, kteří se na práci Komory podílejí. Nesmíme zapomenout ani na ty, které nám sjezd organizačně připravují a během celého jednání zajišťují jeho hladký průběh a účastníkům perfektní servis. Na mysli mám dámy z našeho sekretariátu. Jim patří skutečně velké poděkování. Bylo mi velkým potěšením být na sjezdu s vámi všemi a těším se na další setkání.

Aleš KREBS, prezident ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2022 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#