#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ prosinec


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 11, s. 38-39

V měsíci prosinci si ze světových dnů sponzorovaných WHO připomínáme Světový den boje proti AIDS a Mezinárodní den lidských práv, ze světových dnů podporovaných WHO Mezinárodní den osob se zdravotním postižením. Se zdravím souvisejí i další dny, například Světový den alergie, Mezinárodní den lidské solidarity, Mezinárodní den dobrovolníků, Mezinárodní den migrantů, Mezinárodní den všeobecného zdravotního pokrytí, Den solidarity s pacienty a Světový den polykání a Mezinárodní den připravenosti na epidemii.

Světový den prevence znečištění (World Pollution Prevention Day)

Světový den prevence znečištění se pojí s 2. prosincem a vznikl s cílem zvýšit povědomí o znečištění životního prostředí a jeho negativních dopadech na naše zdraví a planetu. Mezinárodní organizace, jako je Organizace spojených národů (OSN), Světová zdravotnická organizace (WHO), Greenpeace a další, naléhají na země po celém světě, aby přijaly preventivní opatření ke kontrole znečištění. Odpovědnost však neleží pouze na vládách, ale i na jednotlivcích, kteří musí vyvinout veškeré možné úsilí ke snížení znečištění životního prostředí.

Znečištění je vnášení znečišťujících látek do prostředí, které způsobuje nestabilitu, poruchy, poškození nebo nepohodlí ekosystému, tj. fyzických systémů nebo živých organismů. Znečištění může mít podobu chemických látek nebo energie, jako je hluk, teplo nebo světlo.

K zemím s největším znečištěním ovzduší patří Indie. Právě Indie v noci z 2. na 3. prosince 1984 zažila nejhorší krátkodobou krizi civilního znečištění na světě v podobě havárie v Bhópálu. Bhópálská katastrofa byla způsobena únikem průmyslových par z chemické továrny Union Carbide. Během nehody uniklo do okolí továrny více než 40 tun methylisokyanátu (podle různých zdrojů snad až 42 nebo 45 tun), kyanovodíku a dalších látek poškozujících lidské zdraví. Přestože je methylisokyanát považován za jeden ze základních stavebních kamenů života., měl únik okamžité i dlouhodobé následky. Bezprostředně zemřely dva tisíce lidí (i tyto odhady se lišily, 3 800 lidí, 15 000 až 20 000 lidí) a 150 000 až 600 000 lidí bylo zraněno. Vzhledem k povaze události se přesný počet zraněných nikdy nepodařilo určit. Na následky zranění ještě toho dne zemřelo dalších šest tisíc lidí.

Národní den kontroly znečištění (National Pollution Control Day)

V Indii je každoročně slaven 2. prosince jako vzpomínka na lidi, kteří v roce 1984přišli o život během tragédie v Bhópálu. Je to také den, kdy se zvyšuje povědomí o nebezpečí znečištění ovzduší. Devět z deseti lidí na celém světě bohužel nemá přístup k bezpečnému ovzduší a v důsledku toho čelí riziku onemocnění dýchacích cest, rakoviny plic, poškození mozku nebo ledvin a dlouhodobých srdečních chorob.

Fakta o znečištění

  • V rozvojových zemích zemře každý den přibližně 14 000 lidí v důsledku kontaminace pitné vody neupravenými odpadními vodami.
  • Odhaduje se, že 700 milionů Indů nemá přístup k řádné toaletě a každý den zemře 1 000 indických dětí na průjmová onemocnění.
  • Téměř 500 milionů Číňanů nemá přístup k nezávadné pitné vodě.
  • V Číně každoročně předčasně zemře 656 000 lidí v důsledku znečištění ovzduší.
  • V Africe zabíjí znečištěné ovzduší více lidí než špatné hygienické podmínky nebo podvýživa.
  • Na celém světě nemá 1 z 9 lidí přístup k čisté pitné vodě.

Znečištění plasty:

  • Každý rok se do oceánů dostane osm milionů tun plastového odpadu.
  • Každý rok přijde kvůli znečištění plastem o život 100 000 mořských savců.
  • V současné době je na světě přibližně 500 mrtvých zón, kde nemůže žít žádný živý organismus.
  • Největší odpadkový koš na světě se nachází na nepravděpodobném místě: v Tichém oceánu. Velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu tvoří 90 000 tun odpadků plovoucích na ploše třikrát větší než Francie.
  • Nejnebezpečnějším typem znečištění, které vzalo svět útokem, je znečištění plasty. Plastové znečištění, od zhoršování kvality půdy až po zabíjení mořských živočichů, se brzy stane zhoubou naší existence.
  • Odhaduje se, že do roku 2050 bude v oceánech více plastů než ryb.
  • 100 000 mořských savců a želv a 1 milion mořských ptáků ročně zahyne v důsledku znečištění moří plasty.
  • Jednorázové plasty představují 50 % plastů, které se každoročně vyprodukují.
  • Polovina všech plastů, které kdy byly vyrobeny, byla vyrobena v posledních 15 letech.
  • 40 % vyrobených plastů tvoří obaly, které se po jednom použití vyhodí.

Každoročně se pořádá v březnu Světový den spotřebitelských práv. V roce 2021 byl jeho tématem Boj proti znečišťování plasty (Tackling Plastic Pollution).

Jaká je v současné době situace se znečištěním ve světě?

Rozhodně je horší, než si dokážeme představit. Změna klimatu je skutečná a podle zprávy WHO z roku 2019 žije 99 % světové populace v místech, která nesplňují směrnice WHO o kvalitě ovzduší.

Jaké jsou možnosti nápravy stavu? Nejčastěji se doporučuje:

  • sázet stromy a vegetaci,
  • plasty recyklovat, znovu používat, snižovat jejich spotřebu,
  • obecně, chovat se ekologicky.

Existuje okamžitá potřeba potenciálních technik prevence znečištění a minimalizace odpadu. Při snížení nebo eliminaci odpadů lze dosáhnout značných úspor díky nižším výdajům na zařízení pro kontrolu znečištění a nižším nákladům na zpracování a likvidaci. S cílem šířit osvětu a poselství se každoročně 2. prosince připomíná Světový den prevence znečištění.

Tyto skutečnosti a na ně navazující aktivity se v mnohém prolínají v rámci více celosvětově organizovaných dnů, např. Mezinárodního dne čistého ovzduší za modrou oblohu (7. září), Mezinárodního (celosvětového) úklidového dne (září) a jeho analogické iniciativy v podobě Mezinárodního dne pro čistotu pobřeží (17. září), Světového dne životního prostředí (5. červen) a dalších se snahou zajistit adekvátní ochranu lidského zdraví a Matky Země – Gaii.

Rovněž letošní Světový den zdraví zvolil téma Naše planeta, naše zdraví (Our planet, our health), se zásadní otázkou: Dokážeme si znovu představit svět, kde je čistý vzduch, voda a potraviny dostupné všem? A zakončeme příspěvek větou ze skladby Johna Lennona a Yoko Ono s názvem Imagine: „Představ si všechny (ty) lidi, jak sdílejí celý svět“.

Několik právních předpisů na závěr:

Zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech)

Zákon č. 545/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech), ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí

Zákon č. 244/2022 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí (transpozice evropské směrnice)

Z těchto zákonů mohou pro lékárny vyplývat nové povinnosti podle toho, které jednorázové plastové výrobky ve svém provozu využívají.

Pro účely lékáren je nutné upozornit, že ode dne 1. 10. 2022, vznikla povinnost stran nádob na nápoje o objemu až 3 litry, včetně jejich uzávěrů a víček a plastové odnosné tašky (včetně mikrotenových sáčků) k osvětové činnosti, neboť uvádí-li lékárny obaly do oběhu prodejem spotřebiteli, jsou povinny informovat spotřebitele o způsobu zajištění zpětného odběru, možnostech předcházení vzniku odpadu z obalů, úloze spotřebitelů při přispívání ke zpětnému odběru a využívání odpadu z obalů a negativních dopadech zbavování se odpadu z obalů mimo místa určená k jeho odkládání na životní prostředí. Prováděcí právní předpis teprve určí rozsah a způsob informování spotřebitele.

ČLnK doporučuje do budoucna zvážit rozsah plastového jednorázového sortimentu v lékárnách včetně plastových odnosných tašek a mikrotenových sáčků.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2022 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#