#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 2, s. 3


Krizová situace je mimořádná událost, která může nastat po narušení rovnovážného stavu, přírodních, technologických nebo společenských systémů ohrožujících životy lidí a jejich majetek, životní prostředí, ekonomickou situaci státu a jeho obyvatelstva. Krizový plán je soubor dokumentů obsahujících souhrn opatření a postupů k řešení krizových situací.

Když autem uvíznete v hořícím dálničním tunelu a oheň nedokážete uhasit vlastními silami, vystoupíte z vozidla a z nejbližšího nouzového výklenku ve směru od požáru opustíte tunel.

Nebudete se snažit projet ohněm nebo vycouvat. Nikam nepojedete, odejdete pěšky! Mezitím systém včasného varování uzavře cestu do tunelu a dávno před ním svede auta z dálnice na objízdnou trasu. V tunelu a jeho blízkosti tak zůstane jen omezené množství vozidel. Žádná nová přibývat nebudou, dokud nebude krize zažehnána a provoz se plně neobnoví. Český systém elektronického receptu funguje jako vysokorychlostní dálniční tunel se dvěma tubusy. Mezi nimi je třetí , ve směru od epicentra krize více méně jednosměrný tunýlek pro pomalý, pěší únik uvíznuvších pacientů.

Až potud to jako přirovnání sedí. Systému centrálních úložišť ovšem chybí veřejně dostupný krizový plán a systém včasného varování. Chybí semafor, který do „hořícího tunelu“ už v předstihu nepustí žádné další řidiče, rozuměj lékaře snažící se vystavit identifikátor receptu a nasměrovat je na objízdnou stezku pro chodce s papírovým receptem o jedné položce.

A pak samozřejmě chybí dostatečně propustná objízdná trasa, náhradní varianta, která vydrží zvýšenou zátěž do doby, než dojde k plně obnovenému provozu. Objížďka, která dá složkám záchranného systému čas a klid na hašení požáru a obnovu fungujícího systému, v našem případě programátorům na uhašení ohně plus související opravy a lékárníkům, aby v třetím únikovém tunelu zabránili panice a bezpečně jím z podzemí vyvedli všechny uvízlé identifikátory.

Stanislav HAVLÍČEK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#