#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ březen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 2, s. 32-33

V měsíci březnu si připomínáme z významných dnů ve zdravotnictví, resp. z mezinárodních či světových dní věnovaných problematice zdraví, hned několik dní. Dosud jsme představili Světový den ledvin, Světový den vody, Světový den boje proti tuberkulóze, Mezinárodní den sluchu a slyšení, Světový den Downova syndromu, Světový týden glaukomu, Evropský den mozku, Světový den spánku, Světový den orálního/ústního zdraví, Světový den vrozených (vývojových) vad, Den jódu a Celosvětový den pro pacienty s pokročilým kolorektálním karcinomem/Evropský měsíc informovanosti (povědomí, osvěty) o kolorektálním karcinomu, Světový týden informovanosti/povědomí o soli.

Světový den obezity

(World Obesity Day, WOD; World Anti-Obesity Day)

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje nadváhu a obezitu jako abnormální nebo nadměrné hromadění tuku, které představuje zdravotní riziko. Index tělesné hmotnosti (Body Mass Index, BMI) nad 25 se považuje za nadváhu a nad 30 za obezitu. Tento problém se rozrostl do epidemických rozměrů, přičemž podle celosvětové zátěže nemocí zemřely v roce 2017 v důsledku nadváhy nebo obezity více než 4 miliony lidí.

Světový den obezity (WOD), snad lépe Světový den boje proti obezitě, vyhlásila Světová obezitologická federace (World Obesity Federation, WOF) 11. října 2015 jako každoroční kampaň, jejímž cílem je podnítit a podpořit praktická opatření k motivací lidí, aby dosáhli a udrželi si zdravou hmotnost a zvládli globální krizi obezity. Slavil se do roku 2019. Dne 4. března 2020 byl transformován na nový jednotný Světový den obezity. V duchu globálního přístupu se tak spojilo několik předních organizací zabývajících se obezitou. Výsledkem bylo sjednocení existujících aktivit a data konání – Evropského dne obezity (European Obesity Day, EOD), Národního týdne péče o obézní pacienty (National Obesity Care Week, OCW) a Světového dne obezity (World Obesity Day, WOD). Cíl „nového“ WOD je obdobný – vyzvat k celosvětové reakci proti obezitě, globální krizi, která postihuje více než 605 milionů lidí na celém světě.

Iniciativa boje proti obezitě nevzniká až rokem 2015. Již několik let předtím se v regionech po celém světě konaly různé dny obezity. K prvním z nich patřil Evropský den obezity, jeho zavedení se datuje květnem 2010; byl organizován každou třetí květnovou sobotu.

Posláním WOD je:

• zvyšovat povědomí: obezita je nemoc, kterou stále doprovází mnoho stigmat a předsudků, je nutné zlepšovat porozumění jejím příčinám a opatřením potřebným k jejich odstranění, upozorňovat na to, co obezitu způsobuje, a na způsoby, jakými ji lze a je třeba řešit a léčit,

• podporovat prosazování zájmů: mění se způsob, jakým se problematika obezity řeší v celé společnosti,

• zlepšovat politiku: vytvářet zdravé prostředí, které staví do popředí obezitu jako prioritní zdravotní problém, pracovat na změně politiky s cílem vytvořit správné podpůrné systémy pro budoucnost,

• sdílet zkušenosti: společně jsme silnější, vytvářet platformu pro sdílení zkušeností, inspirovat a sjednocovat globální komunitu k práci na našem společném cíli.

Bližší konkretizaci vyjadřuje každoročně vyhlašované téma WOD.

Rok           Téma

2016         Dětská obezita

2017         Řešte obezitu nyní a vyhněte se následkům v budoucnu

2018         Skoncujte se stigmatizací váhy/hmotnoti

2019         Společný boj proti obezitě (Evropský den obezity)

2020         Kořeny obezity sahají hluboko

2021         Každé tělo potřebuje každého

2022         Každý musí jednat

Některá fakta (WHO):

• obezita se od roku 1975 celosvětově téměř ztrojnásobila,

• v roce 2016 trpělo nadváhou více než 1,9 miliardy dospělých osob starších 18 let. Z toho více než 650 milionů bylo obézních.

• v roce 2016 mělo 39 % dospělých starších 18 let nadváhu a 13 % bylo obézních,

• většina světové populace žije v zemích, kde nadváha a obezita zabíjí více lidí než podváha,

• v roce 2020 mělo 39 milionů dětí mladších 5 let nadváhu nebo obezitu.

• více než 340 milionů dětí a dospívajících ve věku 5–19 let mělo v roce 2016 nadváhu nebo obezitu,

• obezitě lze předcházet, jedná se o chronické onemocnění a reverzibilní epidemii.

WHO v roce 1997 prohlásila obezitu za hlavní problém veřejného zdraví a globální epidemii, a po určitém váhání za epidemii 21. století.

Při příležitosti WOD 2020 se sešla celosvětová komunita obezitologů. Uvědomujíc si složitost problematiky obezity formulovala rámec symbolicky (viz tabulku) označený akronymem ROOTS (kořeny), který stanovuje integrovaný, spravedlivý, komplexní a na člověka zaměřený přístup k řešení obezity.

R (Recognise) – uznat, že obezita je samostatnou nemocí a také rizikovým faktorem pro vznik a rozvoj dalších onemocnění

O (Obesity monitoring) – musí být posíleno monitorování obezity a dohled nad ní, aby se zvýšila účinnost strategie prevence a léčby obezity

O (Obesity prevention) – strategie prevence obezity musí být vyvíjeny, testovány a prováděny v průběhu celého života, od období před početím, přes dětství až do vyššího věku

T (Treatment) – léčba obezity včetně behaviorálních, farma kologických, digitálních, nutričních, chirurgických zákroků a fyzické aktivity by měla být dostupná všem lidem s obezitou

S (System) – při léčbě a prevenci obezity by se měly uplatňovat systémové přístupy.

WHO se významně podílela na koncipování řady významných dokumentů. Zde vzpomeňme několik z nich. Prvním je Evropská charta boje proti obezitě, která byla přijata na evropské ministerské konferenci WHO o obezitě, konané v Istanbulu, Turecko, 15.–17. listopadu 2006. V ní se uvádí:

• epidemie obezity představuje jednu z nejzávažnějších výzev v oblasti veřejného zdraví v rámci evropského regionu WHO,

• tento trend je alarmující zejména u dětí a dospívajících,

• obezita má také velký vliv na hospodářský a sociální rozvoj,

• epidemie vznikla v posledních desetiletích v důsledku měnícího se společenského, ekonomického, kulturního a fyzického prostředí,

• je nezbytné přijetí mezinárodních opatření na podporu vnitrostátních politik.

V návaznosti na Politickou deklaraci o neinfekčních nemocech, kterou přijalo Valné shromáždění OSN v roce 2011 (Resolution A/RES/66/2), odsouhlasilo 66. Světové zdravotnické shromáždění v roce 2013 dokument (WHA66.10), který tvoří globální monitorovací rámec, který umožňuje celosvětové sledování pokroku v prevenci a kontrole hlavních neinfekčních nemocí včetně obezity. Rámec se skládá z devíti globálních cílů a pětadvaceti ukazatelů, jichž by mělo být dosaženo do roku 2025. Bohužel, dílčí výsledky ukazují, že pokud jde o zastavení nárůstu obezity, má většina zemí menší než 10% šanci dosáhnout stanovený cíl do roku 2025. Při současném vývoji se očekává, že do roku 2025 bude obezitou trpět každý pátý dospělý člověk na světě. Jedna třetina z nich bude žít s těžkou obezitou (BMI nad 35 kg/m2) a s vysokým rizikem dalších neinfekčních onemocnění, která vyžadují lékařskou intervenci. Předpokládá se, že do roku 2025 dosáhne celosvětová prevalence obezity 18 % u mužů a překročí 21 % u žen. Neléčené důsledky obezity se budou pravděpodobně stupňovat, protože počet lidí žijících s obezitou se zvyšuje a dlouhodobé trvání obezity zvyšuje riziko nepřenosných onemocnění.

Všechny země výrazně zaostávají za cíli, které WHO vytyčila do roku 2025 v oblasti obezity:

• při současných trendech se očekává, že do roku 2025 bude obézní každý pátý dospělý člověk na světě, avšak žádná země nesplní cíle do roku 2025,

• v zemích s nízkými a středními příjmy dochází k největšímu nárůstu, nejvyššímu počtu a nejnižší pravděpodobností splnění cílů WHO,

• odhaduje se, že vysoký BMI stojí zdravotnictví na celém světě 990 miliard USD ročně (13 % výdajů na zdravotní péči),

• obezita zvyšuje riziko mnoha onemocnění, včetně diabetu, onkologických a srdečních onemocnění.

Obezita každoročně způsobuje značnou zdravotní, ekonomickou a sociální zátěž.

Jako poslední aktuální dokument uveďme Prohlášení Obezita a reakce na covid-19. Potřeba řešit otázku obezity vystupuje do popředí zvlášť naléhavě právě v období, kdy je zvýšená tělesná hmotnost druhým největším prediktorem hospitalizace a vysokého rizika úmrtí u osob trpících onemocněním covid-19. Jako vyšší rizikový faktor se hodnotí pouze vysoký věk.

Pro zajímavost – existuje také Národní den povědomí o obezitě domácích mazlíčků (National Pet Obesity Awareness Day). V USA se připomíná druhou středu v říjnu. Zavedla jej americká Asociace pro prevenci obezity domácích zvířat (Association for Pet Obesity Prevention, APOP), poprvé se slavil v roce 2007.

Situace v ČR

Společnost STOB (STop OBezitě)

Společnost oficiálně vznikla v roce 1990, zájemce o hubnutí učí navozovat žádoucí změny, které pomáhají měnit špatné stravovací a pohybové návyky. Ke změně životních návyků využívá přístup, který je založený na metodách kognitivně-behaviorální psychoterapie, která učí lidi pracovat s myšlením, emocemi a chováním.

Jedním z jejich projektů je pacientská organizace STOBklub, podpora lidí s nadváhou a obezitou z. s. Spolek zastupuje osoby s nadváhou a obezitou a všechny se zájmem o zdravý životní styl. Hlavním cílem spolku je vzdělávat veřejnost o zdravém životním stylu a přispívat ke zlepšování péče o osoby s nadváhou a obezitou.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#