#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 2, s. 30

Tetradenia riparia (Hochst.) Codd – tetradenie pobřežní, (Lamiaceae – hluchavkovité)

Opadavý, dvoudomý keř, dorůstající do 5 metrů výšky. Roste na okrajích lesů a březích řek, na lehčích, humózních půdách. Vyskytuje se v oblasti od subsaharské východní Afriky po jižní Afriku, často je tetradenie i pěstována. Postupně je introdukována do dalších světadílů, kde vytváří různé chemotypy. V ČR jsou některé druhy tetradenií prodávány pod komerčním názvem „migrénovník“. Snadno se množí řízkováním, v našich podmínkách je nutno je pěstovat jako pokojové rostliny nebo letničky.

Synonyma: Basilicum riparium, Iboza riparia, Plectranthus riparius.

Obecný název: Gemmerbos (afrikans.), Ginger Bush (angl.), Iboza (zulu).

Sbíraná část: folium, herba, radix.

Droga: Tetradeniae ripariae folium.

Obsahové látky: v silici keře z jižní Afriky převažoval monoterpen α-terpineol (22,6 %), dále fenchon (13,6 %), β-fenchylalkohol (10,7 %), β-karyofyllen (7,9 %) a perillylalkohol (6,0 %). Ve flavonoidní frakci astragalin a luteolin, diterpeny ibozol a 8 (14), 15-sandarakopimaradien-7α,18-diol, 6,7-dehydroroyleanon a 9β,13β-epoxy-7-abieten, α-pyrony tetradenolid a umuravumbolid. Pouze skupinově byly prokázány steroly, saponiny, třísloviny, fenolické látky, alkaloidy a kardioglykosidy.

Účinky a použití: v tradiční africké medicíně se vdechuje silice z rozemnutých listů (nebo silice izolovaná) při bolestech zubů a hlavy, horečce, kašli a rýmě, nálev se aplikuje při malárii, tropické horečce dengue a kožní a kloubní infekci yaws (původcem je spirocheta Treponema pallidum pertenue), průjmu, bolestech žaludku i angině pectoris. V Africe je list zkoušen proti infekci koronavirem SARS-CoV-2.

Odborné studie

Silice získaná z keře v Keni vykazovala repelentní aktivitu vůči druhovému komplexu komárů Anopheles gambiae, přenašečů malárie a mírnou účinnost proti nejagresivnějšímu původci malárie, druhu Plasmodium falciparum. Při studii provedené v Brazílii, byla zjištěna značná sezónní variabilita ve složení silice, dobrá antimikrobiální aktivita letního extraktu proti druhům Bacillus subtilis, Candida albicans, Microsporum canis, Staphylococcus aureus a analgetická účinnost, nezávislá na době sběru. Extrakt z listu inhibuje aktivitu druhu Trichophyton mentagrophytes, původce plísňových onemocnění lidí i zvířat. Počítačově modelované testy provedené v Tanzánii naznačují, že flavonoid luteolin funguje jako allosterický modulátor spike proteinu a inhibuje vstup koronaviru SARS-CoV-2 do buněk. Autoři ale zdůrazňují nutnost dalších testů. Jiné studie naopak neprokázaly antivirové účinky v případě polioviru, coxsackie viru a viru spalniček. Diterpen 8 (14), 15-sandarakopimaradien-7α, 18-diol vykazuje účinky anthelmintické (Caenorhabditis elegans – háďátko obecné, Trichomonas vaginalis – bičenka poševní) a rovněž spasmolytické, podobné papaverinu. Rovněž saponiny a třísloviny mají anthelmintické účinky prti druhu Ascaris suum, háďátku typickému u prasat. Flavonoidy astragalin, luteolin a diterpen 6,7-dehydroroyleanon se podílejí na silných antioxidačních a protizánětlivých účincích nati. Cytotoxická aktivita 9β,13β-epoxy-7-abietenu a silice zahrnovala inhibici růstu buněčných linií MDA-MB-435 (lidská rakovina prsu), HCT-8 (lidský adenokarcinom tlustého střeva), SF-295 (lidský glioblastom) a HL-60 (lidská akutní promyelotická leukemie).



Dávkování: denně 3x 1 lžičku čerstvých listů do 200 ml vody (nálev).

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: nejsou známy.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Ton Rulkens (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#