#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CO URČITĚ STOJÍ ZA PŘEČTENÍ...


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 2, s. 31

Diamantová, M., Rulcová, J.: Lze růžovku léčit ivermektinem?

Dermatologie pro praxi č. 3/2021

V době pandemie se často hovořilo o ivermektinu jako možném léčivu proti infekci covid-19. Výsledky léčby byly rozporuplné, většinou léčba selhávala. Již více než šest let se ale lokální ivermektin s úspěchem používá v léčbě růžovky (rosacea). Jde o registrovaný humánní léčivý přípravek Soolantra® krém s obsahem 10 mg ivermektinu v 1 g krému. Rosacea je typická chronická obličejová zánětlivá dermatóza. Patří mezi choroby mazových žláz. Je nemocí velmi psychicky zatěžující pacienty. Vyskytuje se nejčastěji u jedinců se světlou pletí s fototypem I a II (keltský fototyp). Způsobuje značné snížení kvality života (erytém, návaly horka, papuly, pustuly, pálení kůže, olupování, iritace, suchý vzhled kůže, edém, postižení očí). Často ji doprovázejí různé komorbidity: zvýšené riziko demence, migrény, neuropsychiatrické obtíže, asociace s Parkinsonovou nemocí. Dále gastropatie, hepatopatie, obezita, diabetes. Lokální ivermektin, původně širokospektrální antiparazitikum, je u rosacey lékem volby. Soolantra® krém 30 g je od roku 2017 hrazen z prostředků zdravotního pojištění.

Krém je hydrofilní, jemný, neiritující s vyváženým pH. Aplikuje se 1x denně nejlépe večer po dobu 3–4 měsíců v množství velikosti hrášku na pět lokalizací – čelo, nos, brada, obě tváře, jemně se rozetře do tenké vrstvy na celou plochu postižení. Pokud do čtyř měsíců nedojde ke zlepšení, je nutné léčbu přerušit. Při úspěchu léčby se tato může po čase opakovat. Nežádoucí účinky jsou mírné – pruritus, pálení, suchost kůže, zarudnutí. Nedoporučuje se v graviditě a při kojení, zkušenosti nejsou s podáváním pacientům do 18 let. Tato nová možnost léčby je pacienty velmi vítána, v době pandemie se vlivem nošení roušek se zhoršují všechny obličejové dermatózy včetně rosacey.

Rozsypalová, A., Büchler, T.: Darolutamid

Farmakoterapie č. 2/2021

Darolutamid (Nubequa® tbl. Bayer) je novým antagonistou androgenního receptoru (AR). Jde o tzv. androgen deprivační terapii. Stejně jako léčiva z této skupiny se používá k léčbě nemetastatického kastračně rezistentního karcinomu prostaty s vysokým rizikem progrese do metastáz dle klinické studie ARAMIS (1 509 pacientů). Řadí se ke třetí generaci nesteroidních antiandrogenů ARTA – androgen receptor-targeted agents (1. generace – flutamid, 2. generace – bikalutamid, 3. generace – abirateron acetát, enzalutamid, apalutamid a darolutamid). Používá se perorálně v dávce 2x denně 600 mg s jídlem, čímž se zvyšuje biologická dostupnost léčiva 2–2,5x, biologický poločas je okolo 20 hodin. Z nežádoucích účinků se objevily: hypertenze, únava, exantém, pády.

Nedoporučuje se podávat současně léčiva, jež jsou induktory cytochromu P450 typu 3A4 a P-glykoproteinu (karbamazepin, třezalka, fenytoin a rifampicin). U pacientů s těžkou poruchou jater se doporučuje začít dávkou 2x denně 300 mg. Podávání darolutamidu signifikantně vede k prodloužení celkového přežití i k prodloužení doby do vzniku metastáz. Výskyt nežádoucích účinků je výrazně nižší než u ostatních ARTA.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#