#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárníci v lednových médiích


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 2, s. 8-10

Hned od prvních dnů nového roku lékárníci a jejich představitelé úspěšně pronikali do českých médií. Vše ještě podtrhl pětihodinový výpadek centrálního úložiště, kdy si i velká část veřejnosti všimla, že lékárny vůbec existují, že jsou něco jiného než trafi ka nebo drogerie a že výdej životně důležitých léků může kdykoliv ohrozit nějaká technologická banalita.

Mediálními výstupy reagujícími na celostátní výpadek 19. ledna bychom popsali celý časopis. Prezident Aleš Krebs byl osloven ve večerních Událostech ČT, kde zmínil nutnost nějakého záložního fyzického řešení, které by v podobných případech bylo dočasně použito tak, aby pacienti dostali své léky za všech okolností. V reportáži hlavní zpravodajské relace vystoupil několikrát i Stanislav Gregor, který v lékárně IKEM popisoval reálný stav problematického výdeje léků v konkrétním čase. Telefonicky se s prezidentem Komory spojila i televize Nova. Okamžité dotazy médií obratem zodpovídala mluvčí ČLnK Michaela Bažantová. 





Mezi důležité mediální výstupy patřil rozhovor prezidenta Krebse v Českém rozhlase Olomouc, v pořadu Apatyka dne 13. ledna. Na tomto rozhovoru, i mnoha dalších, je možné si všimnout nenápadného procesu, který ve veřejném prostoru pomalu mění téma „očkování v lékárnách“ z prvotního šokujícího „Cože? Jen to ne!“ na „Proč vlastně ne? Pojďme se bavit o podmínkách, jak to udělat.“ V současné době je vidět, že očkování v lékárnách je přijímáno obecně kladně a řeší se, v jakém časovém horizontu a za jakých předpokladů k takovému stavu dojít. Aleš Krebs například v rozhovoru pro Český rozhlas vysvětluje „Je k tomu ovšem třeba vytvořit podmínky – proškolit lékárníky v teorii i praxi vakcinace, stanovit praktickou podobu a provedení očkování v dané lékárně a před tím vším samozřejmě celou věc vymezit legislativně.“

Kdo by neznal Daniela Stacha a jeho pořad Hyde Park Civilizace. Díl, odvysílaný 15. ledna, byl věnovaný Lékařům bez hranic a spolu se Zdeňkem Müllerem a Janem Vetešníkem v něm vystoupil také Stanislav Havlíček. Povídali si o účasti v misích Lékařů bez hranic, smyslu této organizace, o drsné realitě práce v nebezpečném a často deprimujícím prostředí, v závěru Daniel Stach připomněl i Standovu knihu Hlas větru a smutný zážitek s dětskou frontou na rýži, který v ní náš redakční kolega zaznamenal. Zazněla ale i řada zobecnění, která by měla platit pro všechny lékárníky, protože, co si budeme povídat, občas je i práce v zapadlé české lékárně takovou „misí bez hranic“. „Člověk by měl mít hlavně chuť pomáhat a zvládnout obrovskou míru flexibility,“ řekl také Standa Havlíček ve zmiňovaném pořadu. Kdo jste neviděl, můžete kliknout na přiložený qr kód a celý díl Hyde Park Civilizace si pustit.




Mnozí určitě víte, že deník Blesk má svou internetovou televizi, a právě ta 17. ledna v rámci pravidelného pořadu Epicentrum uvedla víc jak dvacetiminutový rozhovor s prezidentem Alešem Krebsem. Ústředním tématem bylo očkování v lékárnách, jaké kroky bude třeba podniknout, aby se podobného cíle podařilo v brzké době dosáhnout, aby se očkování netýkalo jen covidu a nebylo omezené letošním rokem. Zdůrazněn byl i veřejně deklarovaný souhlas současného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka s očkováním v lékárnách a nutnost domluvy na dalších legislativních krocích. S Bleskem spolupracuje Česká lékárnická komora dlouhodobě. I díky tomu se podařilo ve spolupráci pracovní skupiny pro PR a komunikaci a PR agentury vymyslet a uskutečnit seriál z lékárenského prostředí. Po celý rok 2022 budou v časopisu Blesk Zdraví vycházet příběhy lékárníků a jejich pacientů, které zažívají farmaceuti za tárou během každodenní praxe. První příběh ze seriálu „Detektivek s ČLnK“ s názvem „Půjčka od sousedky“ vyšel v lednu a čtenářům našeho časopisu není jistě třeba vysvětlovat, že nepůjde o žádnou fi nanční půjčku.

V tomto textu nemůžeme zaznamenat všechny lékárníky v médiích, ani veškerou práci představenstva ČLnK, mluvčí nebo agen tury. Točí se vlastní videa, vydávají tiskové zprávy, citují se jiná mé dia, to vše jistě registrujete na webu Komory a sociálních sítích.

Zdeněk POKORNÝ



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#